У Москви одржана промоција књиге "Руски лекари у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца/Југославији, Биографски речник и анкете (1918-1946)"
Прочитај ми
Књига "Руски лекари емигранти у Краљевини СХС/Југославији – биографски лексикон и анкете", заједнички је пројекат Архива Југославије и Дома руске дијаспоре "Александар Солжењицин" из Москве. Јединствена двојезична публикација посвећена је руским лекарима, емигрантима који су живели и радили на територији бивше Југославије.
Приређивачи су Милан Медаковић, Ранка Рађеновић и Нада Петровић из Архива Југославије, а из Дома руске дијаспоре Марина Сорокина, руководилац Научног центра и Михаил Горинов Млађи, научни сарадник.
На промоцији, која је одржана 5. децембра 2014. у Дому руске дијаспоре, говорили су: Марина Сорокина, Миладин Милошевић, в. д. директора Архива Југославије, Ранка Рађеновић и Михаил Горинов Млађи.
Рад на књизи  био је занимљив и изазован, јер се по први пут у историографији, представљају локални руски лекари у Србији. Приказан је живот руске емиграције, активно интегрисане у српско друштво преко живописне интеракције са њим на свим нивоима. Многе од личности у књизи "не чаме у егзилу", већ се професионално усавршавају. Пример је биографија Александра Солона, који је завршио своју професионалну каријеру у Швајцарској. Руски лекари чинили су око 13 одсто укупног броја руских емиграната са високим образовањем и дали велики допринос систему здравствене заштите Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а затим Југославије.
Књига је изазвала велику пажњу у научним круговима, и Русије, и Србије - аутори публикације почели су да добијају додатне информације од колега историчара из разних руских архива. Закључено је да је књига само отворила серију питања и да представља тек почетак будућег посла на овом пољу.

Data/Images/pr_moskva_2014_1m.jpg

Data/Images/pr_moskva_2014_2m.jpg

Data/Images/pr_moskva_2014_3m.jpg

Data/Images/pr_moskva_2014_4m.jpg

Data/Images/pr_moskva_2014_5m.jpg

Data/Images/pr_moskva_2014_6m.jpg

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS