2014. - "Београд, слободан град"
Прочитај ми
Data/Images/aj_9_izl42_nasl_flaj_m.jpg

Место и датум отварања изложбе: Музеј историје Југославије, Београд, 13. октобар 2014.
Изложбу отворио: Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије
Организација: Музеј историје Југославије и Архив Југославије 
Аутори изложбе: Веселинка Кастратовић, музејски саветник МИЈ, Драгољуб Купрешанин, музејски саветник МИЈ, Душан Јончић, архивски саветник у Архиву Југославије и Марко Радовановић, историчар
Аутор поставке: Душица Кнежевић
Информативно средство: флајер и плакат.

У Музеју историје Југославије, 13. октобра 2014, свечано је отворена је изложба Београд, слободан град, заједнички пројекат Музеја историје Југославије и Архива Југославије.
Присутне је поздравила директорка Музеја историје Југославије мр Неда Кнежевић, а изложбу је отворио Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије.
Повод за изложбу је обележавање 70-годишњице ослобођења Београда у другом светском рату "...града који је увек имао револуционарна стремљења и слободарске тежње...Отпор становника Београда од априла 1941. до октобра 1944. није никада престајао. Више хиљада Београђана, у завршним борбама за ослобођење града, спремно се прикључило јединицама НОВЈ и Црвене армије..."
Поставка приказује предмете и документа која су поводом ослобођења Београда Јосипу Брозу Титу уручили најзначајнији државници тог времена.
Београд, слободан град је визуелно подсећање на значај који је операција ослобађања Београда после 1287 дана окупације имала не само за Београд и Југославију, већ и за ширу антифашистичку борбу.

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ У БЕОГРАДУ

Data/Images/bg_sl_gr_01m.jpg

Data/Images/bg_sl_gr_02m.jpg

Data/Images/bg_sl_gr_03m.jpg

Data/Images/bg_sl_gr_04m.jpg

Data/Images/bg_sl_gr_05m.jpg

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS