2011 - "Иво Андрић у дипломатији"
Прочитај ми
Слика насловне стране каталога изложбе

Место и датум отварања изложбе: Aрхив Југославије, Београд, 10. октобар 2011.
Организација: Архив Југославије
Аутор изложбе: Душан Јончић и Јелена Ђуришић 
Информативно средство: каталог Преузмите каталог у pdf формату (4.9 МB), плакат


ИЗ МЕДИЈА


Гостовања изложбе

  • 2012. - Зајечар, Бањалука, Врање, Сарајево, Кикинда
  • 2013. - Зрењанин, Tравник

Позивница са отварања изложбе

У Архиву Југославије 10. октобра 2011 отворена је изложба архивских докумената "Иво Андрић у дипломатији". Ове године обележавају се два јубилеја Иве Андрића - 50 година од како је добио Нобелову награду и 100 година од објављивања првог књижевног рада. О изложби су говорили Миладин Милошевић в.д. директора Архива Југославије и Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва у Влади Републике Србије, који је и отворио изложбу.

Милошевић је поред осталог рекао да Андрић није само велико име наше и светске књижевности, већ је и личност међународног политичког живота и дипломатске историје и да је циљ изложбе да Андрићу писцу врати део потиснуте и мање познате биографије, Андрића дипломате.
Марковић је истакао да Андрић у свом тексту о дипломатији и дипломатама пише до које је мере дипломатија пракса, а када постаје етика, при чему је напоменуо да је Андрић био врло критичан према дипломатији. Према његовим речима, Андрићев боравак у десет градова и осам држава је изузетно важан за историју Србије и Југославије.
Кроз изложбене документе и фотографије приказан је пут Иве Андрића у дипломатији од почетка службовања 1920. године у Ватикану где је постављен за вицеконзула III класе. Следе премештаји и нова постављења у Букурешту, Трсту, Грацу, Београду, Марсеју, Паризу, Мадриду, Бриселу, Женеви, Београду и Берлину, а са њима унапређења у служби и успон на дипломатској лествици до помоћника министра иностраних послова Краљевине Југославије. Каријеру је окончао 1941. године у звању опуномоћеног министра и изванредног посланика у Берлину. Исте године пензионисан је решењем Министарског савета Краљевине Југославије.
Поред докумената, посетиоци изложбе у прилици су, да виде дипломатску униформу посланика Иве Андрића у Берлину, коју је за ову изложбу уступио Музеј града Београда.
Изложбу прати каталог са уводним текстом Миладина Милошевића.
Аутори изложбе су Душан Јончић и Јелена Ђуришић, историчари - архивисти у Архиву Југославије
Отварању изложбе присуствовало је више од 300 гостију а међу њима и државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Иван Мркић, бројни представници дипломатског кора (амбасадорка Мексика, амбасадори Велике Британије, Алжира, Аустрије), принцеза Јелисавета Карађорђевић, научни радници из института, факултета, колеге из архива широм Србије, Републике Српске, као и многе друге личности из јавног, културног и политичког живота.
Изложба ће бити отворена до 31. децембра 2011, сваког радног дана од 9 до 16 часова.

 

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ У БЕОГРАДУ

Фотографија са отварања изложбе

Фотографија са отварања изложбе

Фотографија са отварања изложбе

Фотографија са отварања изложбе

Фотографија са отварања изложбе

Фотографија са отварања изложбе

Гостовања изложбе

ТРАВНИК, 9.октобар 2013.
Културна манифестације Андрићеви дани (9. октобра до 9. новембра 2013.), отворена је изложбом Архива Југославије Иво Андрић у дипломатији 9. октобра 2013 у Завичајном музеју Травник, а у организацији Кантоналног архива Травник. Програм отварања изложбе почео је наступом академског глумца Матије Башкарада, који је у лику архивара интерпретирао Андрићев текст "Када је реч о архивима". Присутне је поздравила Фатима Маслић, директорка Завичајног музеја Травник, Споменка Пелић, директорка Кантоналног архива Травник и Душан Поповић, директор Архива Републике Српске. О изложби, изложбеним експонатима и Архиву Југославије, говорила је Нада Петровић. Изложбу је свечано отворио Тахир Лендо, премијер Владе Средњебосанског кантона. Отварању изложбе, присуствовали су бројне званице града Травника и представници свих архива из БиХ.

Data/Images/ia_2013_trav_1m.jpg

Data/Images/ia_2013_trav_2m.jpg

Data/Images/ia_2013_trav_3m.jpg

Data/Images/ia_2013_trav_4m.jpg

Data/Images/ia_2013_trav_5m.jpg

Data/Images/ia_2013_trav_6m.jpg

Data/Images/ia_2013_trav_7m.jpg

Data/Images/ia_2013_trav_8m.jpg

Data/Images/ia_2013_trav_9m.jpg

ЗРЕЊАНИН, 15. мај 2013.
У салону Историјског архива Зрењанин отворена је изложба Иво Андрић у дипломатији. Премијерно приказана у Архиву Југославије, поводом 50. годишњице од доделе Нобелове награде за књижевност Иву Андрићу, изложба је гостовала у више градова у Србији, а била је постављена и у Бањалуци и Сарајеву.
На отварању изложбе у Зрењанину, присутнима се обратила директорка Историјског архива, Нада Борош, речима да је већина људи упозната са делом и мислима Ива Андрића, али да је он, у дипломатији, мање познат широј јавности.
Директор Архива Југославије, Миладин Милошевић, подсетио је на Андрићево велико име у нашој и светској књижевности, али и на значајан део његовог живота који је провео у дипломатији.
Изложбу је отворио градоначелник Зрењанина, мр Иван Бошњак, речима да је задовољство подсећати се данас генијалног лика и дела Иве Андрића.
Програм отварања изложбе Иво Андрић у дипломатији употпунили су ученици Медицинске школе Зрењанин Вања Величковић и Миша Лукин, који су презентовали нека од размишљања нашег Нобеловца.

 

Фотографија са отварања изложбе у Зрењанину 14.12.2013.

Фотографија са отварања изложбе у Зрењанину 14.12.2013.

Фотографија са отварања изложбе у Зрењанину 14.12.2013.

КИКИНДА, 14. децембар 2012.

У Историјском архиву у Кикинди 14. децембра 2012. године отворена је изложба архивских докумената Архива Југославије Иво Андрић у дипломатији, аутора Душана Јончића и Јелене Ђуришић. О поставци су говорили аутор изложбе Душан Јончић и Милан Срдић, директор кикиндског архива, који је и отворио изложбу. Уз присуство званица и средстава јавног информисања града Кикинде, изјаве за медије дали су Милан Срдић и Душан Јончић.

Фотографија са отварања изложбе у Кикинди 14.12.2012.

Фотографија са отварања изложбе у Кикинди 14.12.2012.

Фотографија са отварања изложбе у Кикинди 14.12.2012.

САРАЈЕВО, 12. децембар 2012.

Изложба архивских докумената Иво Андрић у дипломатији Архива Југославије отворена је  12. децембра 2012.  у Музеју књижевности и позоришне уметности у Сарајеву. Отварање ове изложбе је организoвано у оквиру Споразума о сарадњи између Архива Југославије и Архива БиХ. Изложбу је отворио Шабан Захировић, директор Архива БиХ.

ВРАЊЕ, 4. мај 2012.

Изложба Иво Андрић у дипломатији Архива Југославије,отворена је у Галерији Народног музеја у Врању у организацији    Историјског архива ''31. јануар'' Врања, 4. маја 2012. године. Гостовање изложбе уприличено је поводом  обележавања пола века рада  Историјског архива ''31. јануар'' у Врању.
Поставку је отворио Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије, који је нагласио да ''..Андрић није само велико име наше и светске књижевности, већ је и личност међународног политичког живота и дипломатске историје''.

БАЊАЛУКА, 23.април 2012.

Изложба Иво Андрић у дипломатији Архива Југославије, свечано је отворена у Културном центру Бански двор у Бањалуци, 23. априла 2012, у организацији Архива Републике Српске. Изложбена поставка је поклон граду Бањалуци поводом Дана града Бањалуке (22. април) и Дана Архива Републике Српске (20. април).
Отварању изложбе присуствовали су: члан Председништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић, председник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић, бројне високе званице из политичког, јавног и културног живота града Бањалуке и Републике Српске, колеге из кантоналних архива и Архива БиХ. На дугогодишњу успешну сарадњу Архива Југославије и Архива Републике Српске указао је Душан Поповић, директор Архива Републике Српске. О Иви Андрићу као дипломати говорио је Миладин Милошевић, в. д. директора Архива Југославије, који је истакао да "...сви знамо да је Иво Андрић велико име српске и светске књижевности. Међутим, мало мање је познато да је овај књижевник био дипломата 21 годину, од 1920. до 1941. године. Хтели смо да Андрићу вратимо део биографије који се односи на дипломатију".
Изложбу је званично отворио председник Скупштине града Бањалуке Слободан Гаврановић, који је нагласио да ће изложена документа пружити  прилику да више сазнамо о другој димензији изузетне личности као што је био Иво Андрић , и уједно захвалио на поклону Архиву Југославије и Архиву Републике Српске. .

Фотографија са отварања изложбе у Бањалуци 23.4.2012.

Фотографија са отварања изложбе у Бањалуци 23.4.2012.

Фотографија са отварања изложбе у Бањалуци 23.4.2012.

Data/Images/ia_2012_bl_4m.jpg

ЗАЈЕЧАР, 23. фебруар 2012.
У галерији историјског архива "Тимочка крајина" у Зајечару 23. фебруара 2012. године отворена је изложба архивских докумената Архива Југославије Иво Андрић у дипломатији, аутора Душана Јончића и Јелене Ђуришић. О поставци је говорио Велимир Тодоров, директор зајечарског архива. Изложбу је отворио Милaдин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије. Уз присуство званица и средстава јавног информисања града Зајечара, изјаве за медије дали су Миладин Милошевић и Душан Јончић, аутор изложбе.

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS