2012.- "Ми градимо пругу –пруга гради нас". Омладинске радне акције у Југославији 1946–1951.
Прочитај ми
Слика насловне стране каталога изложбе

Место и датум отварања изложбе: Aрхив Југославије, Београд, 19. мај 2012.
(Изложба је отворена у оквиру манифестације Ноћ музеја 2012)
Организација: Архив Југославије
Аутор изложбе: Иван Хофман 
Информативно средство: каталог Преузмите каталог у pdf формату (687.69 КB), плакат

Пратећи садржаји:

  • филмски запис из Архива југословенске кинотеке (Омладинска радна акција Шамац - Сарајево)
  • PowerPoint презентација изабраних докумената

Предмет ове изложбе докумената из фондова Архива Југославије је омладина као субјекат изградње социјализма у Југославији. Омладина је веровала да бесплатним физичким радом непосредно доприноси изградњи социјализма, како се веровало – истински демократског и праведног друштвеног поретка. Изложба приказује свакодневицу на градилиштима: радни дан, слободно време, хигијенске и здравствене прилике, као и наличје – у лику различитих злоупотреба положаја, отпора и сукоба.
Највећи део изложбе односи се на идеолошко-политичку улогу омладинских радних акција, јер је њихов циљ био изградити инфраструктурне објекте неопходне за развој планске, социјалистичке привреде и кроз тај рад изградити нови лик – југословенског социјалистичког човека, градитеља и браниоца социјализма. Најзад, одређени простор изложбе односи се на место омладинских радних акција у спољној политици социјалистичке Југославије, кроз учешће радних бригада из Југославије у изградњи инфраструктурних објеката у иностранству (највише у "народним демократијама") и учешће омладине из иностранства (и оне из "народних демократија" и са Запада) у изградњи истих таквих објеката у Југославији.
Изложба  је отворена  радним данима  од 9 до 16 часова до 1. јуна 2012.

 

НОЋ МУЗЕЈА 2012 У АРХИВУ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Архив Југославије већ пети пут  учествује на традиционалној манифестацији Ноћ музеја. Увршћен у зону Ф са музејима и галеријским просторима Топчидера,  био је дестинација коју су посетили бројни поклоници музеја. 

 

НОЋ МУЗЕЈА 2012 - Фотографија са отварања изложбе

НОЋ МУЗЕЈА 2012 - Фотографија са отварања изложбе

НОЋ МУЗЕЈА 2012 - Фотографија са отварања изложбе

 

НОЋ МУЗЕЈА 2012 - Фотографија са отварања изложбе

НОЋ МУЗЕЈА 2012 - Фотографија са отварања изложбе

НОЋ МУЗЕЈА 2012 - Фотографија са отварања изложбе

Гостовања изложбе

ЗРЕЊАНИН, 24. април 2015.

У петак 24. априла 2015. године отворена је у Историјском архиву Зрењанин изложба докумената Архива Југославије "Ми градимо пругу – пруга гради нас". Омладинске радне акције у Југославији 1946–1951, аутора Ивана Хофмана. На отварању су се присутнима обратили председница Скупштине града prim. dr Елеонора Марјановић и аутор. Чин отварања су забележили представници локалних штампаних и електронских медија, којима је аутор потом дао интервју.
Изложба је отвoрена до 22. маја 2015. године и представља понуду Историјског архива Зрењанин манифестацији Ноћ музеја, 16. маја 2015.
 

Data/Images/mgp_zr_1m.jpg

Data/Images/mgp_zr_2m.jpg

Data/Images/mgp_zr_3m.jpg

Data/Images/mgp_zr_4m.jpg

Data/Images/mgp_zr_5m.jpg

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS