2018. - "БЕОГРАД - ИСЛАМАБАД: 70 година дипломатских односа"
Data/Images/beograd_islamabad_korice_katalaga_s.jpg

Место и датум отварања изложбе: Aрхив Југославије, Београд, 10. август 2018. 
Изложбу отворила: Тамара Растовац-Сијамашвили, заменик помоћника министра спољних послова Републике Србије 
Организација: Архив Југославије, Амбасада Исламске Републике Пакистан у Београду и Дипломатски архив Министарства спољних послова Републике Србије 
Aутор изложбе: Јелена Ђуришић
Иформативно средство: каталог Преузмите каталог у pdf формату (5.30 MB)  и плакат 

Изложбу архивских докумената Београд-Исламабад: 70 година дипломатских односа приредио је Архив Југославије, поводом обележавања 70 година од успостављања дипломатских односа две земље. Изложба је плод сарадње са Амбасадом Исламске Републике Пакистан у Београду и Дипломатским архивом Министарства спољних послова Републике Србије и једна у низу манифестација којом се обележава овај јубилеј. На отварању изложбе, 10. августа 2018. године, у присуству гостију, представника дипломатског кора у Републици Србији, представника научног и културног живота, после интонирања химни две земље, присутне је поздравио др Милан Терзић, директор Архива Југославије. Поздравним речима присутнима се обратио Њ. Е. Сајед Адил Гилани, амбасадор Исламске Републике Пакистан, а у име Министарства спољних послова Републике Србије говорила је г-ђа Тамара Растовац-Сијамашвили, заменик помоћника министра спољних послова Републике Србије. После њених речи, изложба је званично отворена, а господин амбасадор је директору Архива поклонио једну од фудбалских лопти, израђених у Пакистану за потребе Светског првенства у фудбалу.

Изложба, коју је приредила Јелена Ђуришић, садржи више од 150 докумената и фотографија и прати је двојезични, српско–енглески каталог. Приказани документи говоре о успостављању првих дипломатских контаката између две државе и размени посета њихових лидера. Из докумената се види да Југославију и Пакистан повезује сличан прилаз већини кључних међународних проблема и сличан став у вези са питањем обликовања будуће физиономије Покрета несврстаности. После распада југословенске државе односи између две земље били су сведени на симболичну форму. Последњих година повећано је интересовање обеју страна за унапређењем свих видова политичке, економске и културне сарадње.

Документи и фотографије приказани на изложби налазе се у фондовима и збиркама Архива Југославије,  Дипломатског архива Министарства спољних послова и Музеја Југославије.

Изложба ће бити отворена до 31. августа 2018, сваког радног дана (понедељак-петак), од 10 до 16 часова.

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ У БЕОГРАДУ

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_bg_islamabad_20180810_01_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_bg_islamabad_20180810_02_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_bg_islamabad_20180810_03_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_bg_islamabad_20180810_04_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_bg_islamabad_20180810_05_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_bg_islamabad_20180810_06_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_bg_islamabad_20180810_07_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_bg_islamabad_20180810_08_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_bg_islamabad_20180810_09_s.jpg

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS