2008. - "Југославија у међународним односима 1918.-1992."
Прочитај ми
Насловна страна каталога

Место и датум отварања изложбе: Архив Србије и Црне Горе, Београд, 29. октобар 2008.
Изложбу отворио: Небојша Брадић, министар културе Републике Србије
Организација: Архив Србије и Црне Горе
Аутор изложбе: Душан Јончић и др Гојко Маловић
Информативно средство: каталог Преузмите каталог у pdf формату (2.52 МB), плакат
Пратећи садржаји: филмски запис из Музеја Кинотеке (колаж документарних филмова под називом "Спољна политика Југославије")

 

Гостовања изложбе:

  • 2009. - Ниш 
  • 2010. - Косовска Митровица, Чачак
 

Позивница са отварања изложбеУ Aрхиву Србије и Црне Горе 29. октобра 2008. године, у присуству бројних високих званица, амбасадора Руске Федерације, Јапана, Украјине, Ирана и Хрватске, представника научних, културних и других институција, отворена је изложба архивских докумената Југославија у међународним односима 1918-1992. На изложби је говорио Миладин Милошевић в.д. директора и господин Небојша Брадић, министар културе у влади Републике Србије, који је и отворио изложбу.

У свом обраћању господин Милошевић је нагласио "... Културно благо у виду архивских докумената које је у надлежности нашег Архива, пружа могућности, скоро безмерних сазнања о бројним питањима из историје југословенске државе. И не само ње. Обиље тема и стална жеља и потреба за новим сазнањима о нашој прошлости, само су неки од разлога, да се Архив појави пред стручном и широм јавношћу са новом изложбом архивских докумената. Овог пута определили смо се за тему из спољне политике под називом "Југославија у међународним односима 1918-1992." Временски оквир омеђен годином стварања југословенске државе и годином када је та држава отишла у историју.
Тема која ће због значаја и сложености, уверен сам, све више будити интерес код историчара – научних радника. Тим пре када имамо у виду чињеницу да у нашој историографији немамо целовито обрађену и написану историју спољне политике Југославије – било Краљевине, било Републике. Немамо такву историју ни за Краљевину Србију. Охрабрују пријављене теме и започета истраживања у нашем Архиву, управо на тему спољне политике Југославије. За очекивати је да наредне генерације историчара и других научних радника, ускоро подаре нашој јавности једну такву историју. Када кажем историчара – научних радника, теме не мислим да је то њихово ексклузивно право, већ из разлога што су они, пре свих позвани да кроз своју научност – поштујући научни метод и критичко мишљење – саопште истину о прошлости.
Архив са своје стране и преко оваквих изложби, доприноси ширењу одређених сазнања о прошлости. Аутори изложбе, историчари – архивисти Душан Јончић и др Гојко Маловић настојали су да у оквиру 22 целине са 302 документа, колико то једна оваква изложбена поставка дозвољава, покажу Југославију у међународним односима, тиме и њену дипломатију. Дипломатију коју је у нешто више од 73 године дугој историји југословенске државе, водило 23 личности у функцији министара иностраних послова. У Краљевини Југославији 12 у Републици 11 министара, уз напомену да је последњи министар иностраних послова у влади Краљевине Југославије, био и први министар иностраних послова у влади Демократске Федеративне Југославије. Краљевина Југославија имала је дипломатске односе са близу 40 држава – скоро свим европским и 8 ваневропских. СФРЈ је осамдесетих година, у време њеног лидерства у покрету несврстаних имала дипломатске односе са преко 130 држава. Краљевину СХС прва је признала Норвешка па САД, Грчка, Швајцарска, Чехословачка,...а последња држава која је признала био је СССР. Нову власт у Југославији након II светског рата, међу првима су признале СССР, Велика Британија, САД и Француска.
Ово су само неке од појединости које се односе на тему изложбе коју препоручујемо за за разгледање".

Министар културе у Влади Републике Србије господин Небојша Брадић, у свом обраћању осврнуо се на значај Архива наглашавајући неопходност да се реши његов статус и назив, питања која ће Министарство културе убрзо покренути ради њиховог решавања.

 

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ У БЕОГРАДУ

Data/Images/mpbg1_s.jpg

 

Data/Images/mpbg2_s.jpg

 

Data/Images/mpbg3_s.jpg

 

Data/Images/mpbg4_s.jpg

 

Data/Images/mpbg5_s.jpg

 

Data/Images/mpbg6_s.jpg

 

Data/Images/mpbg7_s.jpg

 

Data/Images/mpbg8_s.jpg

 

Data/Images/mpbg9_s.jpg

 

Data/Images/mpbg10_s.jpg

Data/Images/mpbg11_s.jpg

Заинтересованој публици било је омогућено да током манифестације Ноћ музеја 2009 погледа изложбу Југославија у међународним односима 1918-1992.
Гостовања изложбе
ЧАЧАК, 17. децембар 2010.
У организацији Међуопштинског историјског архива Чачaк и Архива Југославије, а поводом Дана града, отворена је изложба архивских докумената "Југославија у међународним односима 1918- 1992", 17. децембара 2010. године. Изложбу је отворио проф. др Предраг Симић, професор  међународних односа на Факултету политичких наука у Београду. Приказан је филм Југословенске кинотеке о спољној политици Југославије.

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА

Фотографија - Отварање изложбе у Чачку

 

Фотографија - Отварање изложбе у Чачку

 

КОСОВСКA МИТРОВИЦA, 24.мај 2010.

Филозофски факултет Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици у сарадњи са Архивом Југославије, организовао је изложбу докумената: "Југославија у међународним односима 1918-1992." Изложба је постављена на Филозофском факултету у Косовској Митровици од 24. маја до 4. јуна 2010. године. Изложбу је отворио декан Филозофског факултета проф. Др Драги Маликовић, који је на отварању између осталог рекао: „Архиву Југославије смо захвални што је једну групу вредних докумената поверио нашем факултету. Трудићемо се да их чувамо, јер је наш план да у просторијама факултета, без обзира на крај школске године, остану две недеље“. Поставку изложбе реализовали су асистенти мр Далибор Елезовић и Саша Станојевић са студентима Катедре за историју. Изложба је привукла пажњу како стручне, тако и шире публике.

 

НИШ, 18. jун 2009.

Изложба архивских докумената Југославија у међународним односима 1918-1992, отворена је у Историјском архиву Ниша 18. јуна 2009. године. О поставци говорила је Иванка Станчевски, директор Историјског архива Ниша. Изложбу је отворио Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије. Уз присуство бројних званица и средстава јавног информисања града Ниша, изјаве за медије дали су Миладин Милошевић и Душан Јончић, један од аутора изложбе.

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS