2016. - Београд - Отава: Дипломатски односи од успостављања до данас
Прочитај ми
Насловна страна каталога

Место и датум отварања изложбе: Aрхив Југославије, Београд, 22. јун 2016.
Изложбу отворио: Иван Тасовац, министар културе и информисања у Влади Републике Србије
Организација: Архив Југославије 
Аутори изложбе: Душан Јончић и Мирјана Медаковић
Информативно средство: каталог (садржај каталога Преузмите садржај каталога у pdf формату), плакат

Архив Југославије приредио је изложбу архивских докумената Београд - Отава Дипломатски односи од успостављања до данас, поводом обележавања 75 година од успостављања дипломатских односа. Изложба је плод сарадње са Амбасадом Канаде у Београду и Дипломатским архивом Министарства спољних послова.

На отварању изложбе, 22. јуна 2016. године, у присуству гостију, представника дипломатског кора у Републици Србији, представника научног и културног живота, присутнима се обратио г-дин Миладин Милошевић, в.д. директора Архива, истакавши да изложена архивска грађа указује на трајност и континуитет односа две земље, да је улога Архива као чувара драгоцене грађе овом изложбом истакнута и чињеницом да дипломатски односи две земље до сада нису били предмет научних истраживања. Изложба говори о почецима и развоју дипломатских односа, отварању дипломатских мисија – посланстава, њиховом подизању на ранг амбасада, о дипломатама који су представљали и заступали две земље у Београду и Отави, о сусретима и разговорима високих државних званичника, посебно министара иностраних послова, о међудржавним билатералним уговорима.

Након поздравних речи директора Архива, присутнима се обратио г-дин Данило Пантовић, амбасадор, начелник Одељења за Северну и Јужну Америку у Министарству спољних послова Републике Србије. У свом излагању задржао се на историјату односа Канаде и Србије, односно Југославије, илуструјући то бројним примерима.

Њ.Е. Филип Пинингтон, амбасадор Канаде захвалио се Министарству спољних послова Републике Србије и Архиву Југославије на реализацији изложбе и њиховој посвећености, нагласивши добре односе између две земље, позитивне привредне тенденције и инвестиције, као и подршку коју Влада Канаде пружа Влади Републике Србије у остваривању напретка у процесу европских интеграција.

Г-дин Иван Тасовац, министар културе и информисања у Влади Републике Србије нагласио је да је изложба коју данас отварамо вишеструко значајна, с обзиром да се у њој срећу и прожимају и историја, и дипломатија, и политика, и социологија, и култура и многе друге области које су обликовале друштвене животе Србије и Канаде. Напоменуо је да су дипломатски односи Београда и Отаве ове године ушли у 75-у годину постојања, с обзиром да је толико прошло од доношења Указа о отварању Посланства Краљевине Југославије у Отави, и да је изложба посвећена управо том јубилеју. Према његовим речима, једна од кључних тачака у српско – канадским односима јесте чињеница да у Канади живи и ради једна од најбројнијих српских заједница у свету, која је дала велики допринос изградњи канадског друштва и стварању једне од најјачих светских економија.

Након ових речи, изложба је званично отворена.

Изложба садржи 180 докумената и фотографија и прати је тројезични, српско – енглески – француски каталог који су приредили Душан Јончић и Мирослава Медаковић.

Документи и фотографије приказани на изложби налазе се у фондовима и збиркама Архива Југославије, Дипломатског архива МСП и Музеја историје Југославије.

Изложба ће бити отворена до 10. октобра 2016, сваког радног дана од 10 до 16 часова.

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ У БЕОГРАДУ

Са отварања изложбе Београд - Отава

Са отварања изложбе Београд - Отава

Са отварања изложбе Београд - Отава

 

Са отварања изложбе Београд - Отава

Са отварања изложбе Београд - Отава

Са отварања изложбе Београд - Отава

 

Са отварања изложбе Београд - Отава

Са отварања изложбе Београд - Отава

Са отварања изложбе Београд - Отава

 

Са отварања изложбе Београд - Отава

Са отварања изложбе Београд - Отава

Са отварања изложбе Београд - Отава

 

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS