2017. - "БЕОГРАД – КОПЕНХАГЕН, 100 година дипломатских односа 1917–2017."
Data/Images/aj_9_izl49_nasl_kat_m.jpg

Место и датум отварања изложбе: Aрхив Југославије, Београд, 11. децембар 2017.
Изложбу отворила: Александра Фулгоси, помоћник министра културе и информисања Републике Србије
Организација: Архив Југославије, Амбасада Краљевине Данске у Београду и Дипломатски архив Министарства спољних послова Републике Србије
Aутори изложбе: Jелена Ђуришић и Мирослава Медаковић 
Иформативно средство: каталог Преузмите каталог у pdf формату (2.6 МB), плакат

Гостовања изложбе:

  • 2019. - Копенхаген (Данска)
Архив Југославије приредио је изложбу архивских докумената  "БЕОГРАД – КОПЕНХАГЕН, 100 година дипломатских односа 1917–2017", поводом обележавања 100 година од успостављања дипломатских односа две земље. Изложба је плод сарадње са Амбасадом Краљевине Данске у Београду и Дипломатским архивом Министарства спољних послова Републике Србије и једна у низу манифестација којом се обележава овај јубилеј. На отварању изложбе, 11. децембра 2017. године, у присуству гостију, представника дипломатског кора у Републици Србији, представника научног и културног живота, присутне је поздравио др Милан Терзић, директор Архива Југославије и указао је да су односи успостављени у јеку Првог светског рата 1917. Након поздравних речи директора Архива, присутнима се обратио професор Пер Јакобсен, слависта, дански и српски академик, оснивач Катедре за српски језик у Данској, преводилац Андрића, Селимовића, Тишме. Њ. Е. Андерс Кристијан Хоугор, амабасадор Краљевине Данске у Београду, нагласио је да изложба пред нама представља "круну обележавања јубилеја".  У име Министарства културе и информисања Републике Србије говорила је Александра Фулгоси, помоћник министра културе и информисања и отворила изложбу, нагласивши изузетан значај очувања културног наслеђа, уз констатацију да Архив Југославије чува непроцењиву грађу. Изложбу коју је отворила назвала је путоказом даље сарадње две земље. Приређивачи изложбе, као и аутори пригодног тројезичног каталога су Јелена Ђуришић и Мирослава Медаковић. Приказани документи говоре о почецима и развоју дипломатских односа, отварању дипломатских мисија – посланстава, њиховом подизању на ранг амбасада, о дипломатама који су представљали и заступали две земље у Београду и Копенхагену. Посете и разговори високих званичника две државе: шефова држава, председника влада, министара иностраних послова, министара других ресора, председника парламената доприносили су напретку и побољшању укупних односа између две земље. Документи и фотографије приказани на изложби налазе се у фондовима и збиркама Архива Југославије, Дипломатског архива МСП, Музеја Југославије и Националног архива Данске.

Изложба ће бити отворена до 15. јануара 2018, сваког радног дана (понедељак-петак) од 10 до 16 часова.

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ У БЕОГРАДУ

Data/Images/iz_dk_2017_01m.jpg

Data/Images/iz_dk_2017_02m.jpg

Data/Images/iz_dk_2017_03m.jpg

Data/Images/iz_dk_2017_04m.jpg

Data/Images/iz_dk_2017_05m.jpg

Data/Images/iz_dk_2017_06m.jpg

Data/Images/iz_dk_2017_07m.jpg

 Data/Images/iz_dk_2017_08m.jpg

Data/Images/iz_dk_2017_09m.jpg

Гостовања изложбе

КОПЕНХАГЕН (ДАНСКА), 25. ФЕБРУАР 2019.

Након обележавања стогодишњице дипломатских односа Краљевине Данске и Републике Србије у Београду, Амбасада Републике Србије у Копенхагену отворила је изложбу под називом "Београд-Копенхаген - 102 године дипломатиских односа", 25. фебруара 2019. године, у Данској краљевској библиотеци.

Изложба, коју је приредио Архив Југославије у сарадњи са Дипломатским архивом Министарства спољних послова Републике Србије, Амбасадом Краљевине Данске у Београду и Данским краљевскм архивом, изложена први пут у Београду децембра 2017. године, садржи историјске документе, уговоре, депеше и фотографије из стогодишњег периода од успостављања дипломатских односа између две земље.

Изложба ће у Данској краљевској библиотеци бити изложена до 14. марта 2019. године.

Data/Images/iz_dk_cph_2019_1m.jpg

Data/Images/iz_dk_cph_2019_2m.jpg

Data/Images/iz_dk_cph_2019_3m.jpg

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS