2012 - "50 ГОДИНА ПРИЈАТЕЉСТВА И САРАДЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ, СРБИЈЕ И АЛЖИРА"
Прочитај ми
Насловна страна флајера

Место и датум отварања изложбе: Библиотека града Београда, 6. децембар 2012.
Изложбу отворио: Братислав Петковић, министар културе и информисања у Влади Републике Србије
Организација: Архив Југославије, Амбасада Алжира у Београду, Библиотека града Београда
Аутори изложбе: Нада Пантелић и Душан Јончић 
Информативно средство: флајер Преузмите флајер у pdf формату (615 KB), плакат


ИЗ МЕДИЈА

 

Гостовања изложбе:

  • 2013. - Зајечар 

Изложба Архива Југославије "50 година пријатељства и сарадње Југославије, Србије и Алжира'' отворена је у Библиотеци града Београда 6. децембра 2012. У присуству бројних званица: представника дипломатског кора, представника владе Републике Србије, јавних и културних радника, изложбу је отворио министар културе и информисања Братислав Петковић.
О дипломатским односима Југославије, Србије и Алжира говорио је амбасадор Алжира у Србији Abdelkader Mesdoua.  О сарадњи амбасаде Алжира у Београду, Националног архива Алжира и Архива Југославије, заједничким пројектима у погледу објављивања зборника докумената о југословенско-алжирским односима, међународном научном скупу који ће се одржати јануара 2013. у Алжиру, присутне је обавестио   Миладин Милошевић в.д. директора Архива Југославије.
Милошевић је подсетио да су после стицања независности  Алжира успостављени дипломатски односи Југославије и Алжира и да је од октобра 1962. па до осамдесетих година пет југословенских амбасадора акредитовано у Алжиру, а четири алжирска амбасадора у Југославији - од јуна 1963. такође до осамдесетих. У том дугом периоду склопљено је низ билатерарних споразума између две земље, а последњи званични документ  између Алжира и Србије потписан је 13. фебруара 2012. године у Алжиру. Изложба путем архивских докумената одсликава дугогодишњу сарадњу две земље. 
Присутне је поздравила и директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков.
Отварајући изложбу министар културе и информисања Братислав Петковић истакао је "да важност ове изложбе лежи у чињеници да је она јасан показатељ блиске сарадње две државе... Програм сарадње у области културе Владе Републике Србије и Владе Демократске Народне Републике Алжира обновљен је у децембру 2010. године на основу споразума о културној сарадњи из 1964. године, са циљем подстицања културне и уметничке размене две земље у области музеологије, археологије, сарадње у области филма, музике и позоришта", рекао је Петковић и најавио да би у духу те сарадње наредне године требало да се одрже дани алжирског филма у Југословенској кинотеци.

Гостовања изложбе
ЗАЈЕЧАР, 18. јун 2013.

Изложба 50 година пријатељства и сарадње између Југославије, Србије и Алжира, отворена је у Историјском архиву Зајечара 18. јуна 2013. На отварању су говорили његова екселенција амбасадор Алжира у Беогрaду, господин Abdelkader Mesdoua, Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије и директор Историјског архива Зајечара

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS