2019. БЕОГРАД-ХЕЛСИНКИ, 90 година дипломатских односа
Data/Images/aj_9_izl56_nasl_kat_m.jpg

Место и датум отварања изложбе: Aрхив Југославије, Београд, 1. октобар 2019.
Изложбу отворио: Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије
Организација: Архив Југославије
Aутор изложбе: Јелена Ђуришић
Информативно средство: каталог Преузмите каталог у pdf формату (2.3 МB), плакат

Округла годишњица дипломатских односа са Финском обележена је отварањем изложбе докумената БЕОГРАД-ХЕЛСИНКИ, 90 година дипломатских односа, 1. октобра 2019. године у Архиву Југославије.
Присутнима се, у својству домаћина, прво обратио директор Архива Југославије, др Милан Терзић, рекавши да је изложбу приредио Архив Југославије у сарадњи са Амбасадом Финске Републике у Београду, користећи грађу не само фондова и збирки Архива Југославије, већ и материјала дипломатског архива Министарства спољних послова Републике Србије, као и Архива Урха Кеконена из Хелсинкија. Напоменувши да се на почетку истраживања докумената на задату тему обично нема потпуни увид у количину расположивих докумената, али да се током истраживачког рада отвара безброј страница које показују да почетак сеже у даљу прошлост, а обиље одабраног материјала само доказује да све може бити и платформа за нове, богатије даље односе између две земље.

На почетку свог обраћања, министар спољних послова Финске Републике Пека Хависто рекао је да су се односи између две земље одувек одликовали узајамним поштовањем, изразивши задовољство што може да каже да су односи Србије и Финске данас одлични. Навео је да је у садашњем тренутку најзначајнији пројекат на коме се ради процес проширења Европске уније, као важан инструмент за унапређење стабилности, мира и добростања на тлу Европе, додавши да Финска подржава приступање Србије Европској унији и да тај процес највише зависи управо од Србије.

Ивица Дачић, министар спољних послова Републике Србије, изразио је задовољство што заједно са министром Хавистом отвора изложбу поводом 90 година од успостављања дипломатских односа Републике Србије и Финске, рекавши да су ти односи, успостављени давне 1929. године, пролазили кроз тешка времена и бројне изазове, али да их је одликовала стална спремност на заједнички рад на ономе што две земље спаја и повезује, а да о томе, на најсликовитији начин, сведоче изложени документи и фотографије. Искрено се захвалио архивима обе земље на уложеном труду да пронађу, сачувају и представе изложене експонате, који указују да имамо прегршт разлога за понос, али и велику обавезу да у будућности наставимо да развијамо и унапређујемо наше свеукупне односе.
Господин Дачић је истакао да је жеља Републике Србије да се настави развијање сарадње у свим областима од заједничког интереса, од привреде до туризма, што би нам дало прилику да се још боље упознамо, као и да научимо много више једни о другима и једни од других. Министар се захвалио на подршци и помоћи коју Финска пружа Србији у процесу евроинтеграција и рекао да је Република Србија захвална на прилици да блиско сарађује са Финском током њеног председавања Европском унијом, у другој половини ове године. Закључивши да је пред нама велика одговорност, а која се тиче очувања и даљег развоја пријатељских односа са Финском, уверен да ће у будућности билатерални односи наставити да се развијају у обостраном интересу, министар је пожелео да нове странице заједничке историје испишемо великим успесима, плодотворним резултатима рада и искреним пријатељством.

Прогласивши изложбу отвореном, господин министар је позвао публику да је разгледа и стекне увид у историју односа две земље кроз званична документа који су обележили најважније догађаје. Посебан фокус изложбе је на пријатељству два председника, Јосипа Броза Тита и Урха Кеконена. Председник Кеконен је три пута посетио Југославију, а Тито је два пута био у Финској – једном у званичној посети, а други пут на заседању Конференције ОЕБС-а.

Аутор изложбе и двојезичног српско-енглеског каталога који прати изложбу је Јелена Ђуришић.
Изложба ће за посетиоце бити отворена сваког радног дана, од 9-16 часова, до краја октобра 2019. године.

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ У БЕОГРАДУ

Data/Images/izl_fi_2019_1m.jpg

Data/Images/izl_fi_2019_2m.jpg

Data/Images/izl_fi_2019_3m.jpg

Data/Images/izl_fi_2019_4m.jpg

Data/Images/izl_fi_2019_5m.jpg

Data/Images/izl_fi_2019_6m.jpg

Data/Images/izl_fi_2019_7m.jpg

 Data/Images/izl_fi_2019_8m.jpg

Data/Images/izl_fi_2019_9m.jpg

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS