2006. - "Тито - Стаљин"
Прочитај ми

Насловна страна каталога

Место и датум отварања изложбе: Архив Србије и Црне Горе, Београд, 24. октобар 2006.
Изложбу отворио: Миладин Милошевић, помоћник директора АСЦ
Организација: Архив Србије и Црне Горе, Музеј историје Југославије, Министарство за културу и комуникације Руске Федерације, Федерална архивска агенција Руске Федерације, Државни архив Руске Федерације
Аутори изложбе: Миладин Милошевић и Нада Петровић (Архив СЦГ), и многа лица из Федералне архивске агенције Руске Федерације и Државног архива Руске  Федерације
Информативно средство: каталог на српском и руском језику Преузмите каталог у pdf формату (753.86 kB), плакат
Пратећи садржаји:

 • међународни округли сто "Тито-Стаљин"
 • филмски запис из Музеја Кинотеке (Потписивање Споразума о пријатељству, узајамној помоћи и послератној сарадњи између СССР-а и Југославије, Москва, 11. април 1945.)
 • PowerPoint презентација изабраних докумената

Изложба докумената "Тито–Стаљин", отворена је 23. јуна 2006. године у Москви.


Гостовања изложбе

 • 2007. - Бања Лука, Ужице, Пожаревац, Зрењанин, Шабац
 • 2008. - Ваљево
 • 2009. - Чачак
 • 2013. - Трстеник
 

Позивница за изложбуАрхив Србије и Црне Горе и Државни архив Руске Федерације организовали су изложбу архивских докумената Тито – Стаљин на којој су први пут јавности показана поједина архивска документа. Изложба је првобитно била отворена у Москви 23. јуна 2006. уз присуство високих званичника Руске Федерације, амбасаде Републике Србије у Москви, као и бројних културних и јавних радника Руске Федерације и града Москве. На изложби у Москви била су изложена архивска документа Тито – Стаљин за период 1935–1956. године, као и бројни експонати из српских и руских архива и музеја. Посетиоцима су приказани експонати из личне збирке Ј. Висарионовича Стаљина из Државног историјског музеја Руске Федерације и личне ствари Ј. Б. Тита из Музеја историје Југославије. Стаљинове личне ствари су биле изложене само у Москви. Скоро иста поставка представљена је српској јавности у Београду 24. октобра 2006. у Архиву Србије и Црне Горе.

Истраживања архивских докумената за изложбу обавио је тим руских и српских историчара у Архиву СЦГ, Музеју историје Југославије (Архив Јосипа Броза Тита), Министарству спољних послова Републике Србије, Државном архиву Руске Федерације, Државном историјском музеју, Руском државном архиву новије историје, Руском државном архиву социјално-политичке историје, Руском државном архиву филмских и фотодокумената и Архиву спољне политике Руске Федерације.

У Београду су била изложена 224 архивска документа и музејска експоната по хронолошким и тематским целинама, са легендама и изводима из докумената:

 • I. Броз и Стаљин до Другог светског рата; 
 • II. Године борбе 1941–1945
 • III. Савезници у социјалистичком лагеру 1945–1948
 • IV. Конфликт интереса 1948–1953
 • V. Нормализација односа 1953–1956.

Поставку је пратио каталог (у Москви на руском, а у Београду на српском језику). Организатори изложбе, Миладин Милошевић, в. д. директор Архива СЦГ и Владимир П. Козлов, руководилац Федералне архивске агенције, написали су кратак увод за каталог, а Л. Ј. Гибјански и проф. др Љубодраг Димић научно виђење односа Тито–Стаљин. Каталог је опремљен скеновима најзанимљивијих докумената и пописом свих изложених докумената и музејских експоната.

Изложбу у Москви отворио је Владимир П. Козлов, директор Федералне архивске агенције, а у Београду о изложби су говорили проф. др Сергеј Мироњенко, директор Државног архива Руске Федерације и Миладин Милошевић, в.д. директор Архива СЦГ. На отварању је било око 350 званица, а током осталих дана (изложба је била отворена до 1. децембра 2006), уследиле су колективне и индивидуалне посете. Између осталих, изложбу су посетили руски амбасадор у Београду Александар Алексејев, чланови руске Думе, српски амбасадор у Москви, заменик америчког амбасадора у Београду Родерик Мур (Roderic Мооre) и особље амбасаде САД у Београду, матуранти Треће београдске гимназије, гимназије Милутин Миланковић, колектив Архива Војводине и многи други. С обзиром на велико интересовање јавности, изложба ће у току 2007. године бити постављена у Ужицу, Зајечару, Зрењанину, Кикинди, а интересовање постоји и у Републици Српској.

На тему Тито – Стаљин у просторијама Архива СЦГ, 25. децембра 2006, одржан је Округли сто на коме је учествовало 17 еминентних руских и српских историчара.

Зборник радова са међународног округлог стола објављен је крајем 2007. године.


ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ У БЕОГРАДУ

Data/Images/tsbg1v_s_no1.jpg

 

Data/Images/tsbg2v_s_no1.jpg

 

Data/Images/tsbg3v_s_no1.jpg

 

Data/Images/tsbg4v_s_no2.jpg

Data/Images/tsbg5v_s_no1.jpg

 

Гостовања изложбе

ТРСТЕНИК 15. октобар 2013
Изложба Архива Југославије и Федералне Архивске Агенције из Москве Тито – Стаљин отворена је у Центру за културу у Трестенику 15. октобра 2013, поводом обележавања дана града Трстеника.
Изложбу је отворио Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије.
ЧАЧАК 17. децембар 2009 - 15. јануар 2010.

У оквиру дугогодишње сарадње Архива Југославије и Историјског архива у Чачку 17. децембра 2009. године отворена је изложба архивских докумената Тито – Стаљин Архива Југославије. Изложба Тито – Стаљин је трећа изложба Архива Југославије која је у организацији два архива приказана грађанима Чачка. На отварању изложбе, пред бројним посетиоцима и представницима локалних медија о изложби је говорила Лела Павловић, директорка Историјског архива у Чачку и Миладин Милошевић, в.д. директор Архива Југославије.

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА

Data/Images/tsca1_s.jpg

Data/Images/tsca3_s.jpg

Data/Images/tsca4_s.jpg

 

ВАЉЕВО 8. фебруар – 7. март 2008.

Изложба је отворена у Галерији Народног музеја Ваљево. О сарадњи Народног музеја Ваљево и Архива СЦГ говорио је директор Владимир Кривошејев, а о идеји и реализацији изложбе в.д. директора Архива СЦГ Миладин Милошевић. Изложбу је отворио проф др Мирослав Јовановић са Филозофског факултета у Београду.

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА

Data/Images/tsva2v_s_no2.jpg

Data/Images/tsva1v_s_no2.jpg

 

ШАБАЦ 29. новембар - 28. децембар 2007.
У организацији Међуопштинског историјског архива Шабац у Галерији Народног музеја Шабац, отворена је изложба Архива Србије и Црне Горе Тито - Стаљин 29. новембра 2007. године. О сарадњи Међуопштинског историјског архива Шабац и Архива СЦГ говорио је Радомир Петровић, директор, а о изложби Миладин Милошевић, в.д. директора Архива СЦГ и Нада Петровић, начелник одељења за информисање у Архиву СЦГ.
ЗРЕЊАНИН 15. новембар - 19. децембар 2007.

Изложба архивских докумената Тито - Стаљин, Архива Србије и Црне Горе, отворена је у изложбеном салону Историјског архива Зрењанин 15. новембра 2007. После уводне речи директорке архива госпође Наде Борош, изложбу је отворио господин Миладин Милошевић в.д. директора Архива Србије и Црне Горе. Присутне на свечаном отварању изложбе поздравили су и званице: аташеа за културу амбасаде Руске Федерације у Београду господина Олег Булдаков, господин Кристе Еуђеније, директор жупанијског архива у Араду, заменик директора Архива Војводине госпођа Милена Субић Поповић и господин Семеон Жарков, председник удружења Срба у Араду. Зрењанинци имају прилику да до 19. децембра 2007. године погледају изложбу архивских докумената Тито - Стаљин и експонате из Историјског музеја Југославије: маршалску униформу Јосипа Броза Тита и његове личне ствари.

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА

Data/Images/tszr1v_s_no1.jpg

Data/Images/tszr2v_s_no1.jpg

Data/Images/tszr3v_s_no1.jpg

ПОЖАРЕВАЦ 22. јун - 15. јул 2007.

Историјски архив у Пожаревцу био је организатор гостовања изложбе архивских докумената Тито - Стаљин. Уз бројне званице града Пожаревца, изложба је отворена у галерији Дома војске Пожаревац. О изложби је говорила директорка Јасмина Николић, в.д.директор Миладин Милошевић и проф. др Мирослав Јовановић, који је отворио изложбу за посетиоце. Изложба ће бити отворена до 15. јула 2007. године.

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА

Data/Images/tspo1v_s_no1.jpg

Data/Images/tspo2v_s_no1.jpg

Data/Images/tspo3v_s_no1.jpg

УЖИЦЕ 24. април - 15. мај 2007.

Изложба Тито - Стаљин отворена је поводом дана Историјског архива Ужице, 24. априла 2007. године у просторијама Народног музеја, у организацији Историјског архива Ужице и колектива Народног музеја Ужица, у присуству бројних јавних и културних радника Ужичке општине. О изложби је говорио директор Историјског архива Мирослав Дучић и Миладин Милошевић в.д. директора Архива СЦГ, који је и отворио изложбу. Грађани Ужица, могли су први пут да виде бројна документа и фотографије из богате ризнице Архива Србије и Црне Горе, Архива Јосипа Броза Тита и Државног архива Руске Федерације.

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА

Data/Images/tsue1v_s_no1.jpg

Data/Images/tsue2v_s_no1.jpg

БАЊА ЛУКА 21. април - 13. мај 2007.

Поводом дана Архива Републике Српске и дана града Бања Луке, у Музеју Републике Српске 21. априла 2007. годинеотворена је изложба архивских докумената Тито - Стаљин, коју је урадио Архив Србије и Црне Горе и Државни архив Руске Федерације. Бања Лука је, после Москве и Београда, трећи град у коме је ова изложба постављена. О сарадњи Архива Републике Српске и Архива Србије и Црне Горе, говорила је директорка Архива РС Љиљана Радошевић, Нада Петровић из Архива Србије и Црне говорила је о идеји изложбе, њеној реализацији, истраживању докумената и сарадњи са Државним архивом Руске Федерације. Изложбу је отворио председавајући Председништва БиХ Небојша Радмановић, који је том приликом рекао:."...Посматрајући ову изложбу суочавамо се са нечим што је веома важно нама који живимо на простору бивше Југославије, јер ми волимо да причамо о историји, да знамо шта се дешавало на нашим просторима. Међутим, када погледамо ове документе, онда нам је јасно колико мало знамо.. Истина се стрпљиво скупља и истражује. Потребно је много времена и рада, да се дође до ње. Зато постоје архиви и документи који су неуништиви и вриједни архивски радници, који нам то показују..." Отварању је присуствовао градоначелник Бања Луке Драгољуб Давидовић, бројни јавни и културни радници.

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА

Data/Images/tsbl1v_s_no1.jpg

Data/Images/tsbl2v_s_no1.jpg

Data/Images/tsbl3v_s_no1.jpg

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS