Посета делегације Центра Покрета несврстаних за техничку сарадњу из Џакарте

Архив Југославије су 12. октобра 2021. године посетили амбасадор и извршни секретар Центра Покрета несврстаних за техничку сарадњу господин Диар Нурбинторо  (Diar Nurbintoro) и помоћник директора за програме ове установе из Џакарте, госпођа Никен Супраба (Niken Supraba). У друштву делегације Центра у посети Архиву била је и госпођа Ари Адиати (Ary Adiati), други секретар за културу, информације и друштвена питања Амбасаде Републике Индонезије у Београду и госпођа Ени Дипонегоро, такође из Индонежанске амбасаде. Делегацију је примио др Милан Терзић, директор Архива Југославије, а у разговорима са делегацијом учествовала је и Ранка Рађеновић, архивски саветник.

Центар покрета несврстаних за техничку сарадњу, како је објаснио господин Нурбинторо, основан је на XI самиту шефова држава или влада несврстаних земаља, који је одржан у Картахени, Колумбија, октобра 1995. године, а са циљем унапређења капацитета Покрета несврстаних. Будући да има много истраживача из земаља-чланица Покрета, који се често обраћају Центру са питањима баш у вези са Првом конференцијом, одржаном у Београду 1961, циљ посете Архиву Југославије био је да се сазнају услови и техника евентуалног добијања копија докумената да би се помогло истраживачима.

Господин Терзић је објаснио да се копије докумената могу добити на упућен захтев, а без потписивања посебног споразума између две установе. Директор Архива је такође упознао госте са радом и активностима установе, а на крају посете делегацији је показано  неколико писама које су размењивала два председника, Сукарно и Тито, а која се чувају у једном од фондова Архива Југославије.

Data/Images/pos_ind_12102021_1m.jpg

Data/Images/pos_ind_12102021_2m.jpg

Data/Images/pos_ind_12102021_3m.jpg

Data/Images/pos_ind_12102021_4m.jpg

Data/Images/pos_ind_12102021_5m.jpg

Data/Images/pos_ind_12102021_6m.jpg

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS