Сарадња у земљи у 2004. години
Прочитај ми

Међуархивска сарадња

У посети Архиву СЦГ био је колектив Војног архива. Упознати су са радом свих одељења Архива, а посебно интересовање су показали за електронску обраду информативних средстава о фондовима и збиркама.
Вођени су разговори са колегама из других архива, у вези са будућим посетама ради упознавања са начином рада Архива СЦГ.
За Пројекат Историјског архива Београда Хронологија, архивисти Архива СЦГ извршили су истраживања и одабир фотографија за период XX века, урађен је попис са сигнатурама и легендама.
Архиву Србије, ради реализовања пројекта изложбе Архивска грађа о односима Србије /Југославије и Француске пружене су информације о архивској грађи Архива СЦГ и о конкретним документима о односима Краљевине СХС/Југославије и Француске. Указано је и на литературу која може да послужи за праћење хронологије тих односа.


Сарадња са научним институцијама

Филозофски факултет – катедра за историју Југославије и Архив СЦГ организовали су практичбну наставу – вежбе за студенте IV године, групе историја. Са професором Љубодрагом Димићем, студенти су у току зимског и летњег семестра, неколико пута боравили у Архиву. Упознати су са делатностима Архива, фондовима и збиркама и показан им је начин коришћења грађе. Добили су на увид неколико информативних средстава (инвентаре и пописе) и грађу фондова, за теме које су их интересовале. Договорено је да се ова врста сарадње са Филозофским факултетом настави, прецизиран је њен интензитет и садржина сарадње.

Архив СЦГ у сарадњи са СО Савски венац и библиотеком Исидора Секулић организовао је 30. јуна 2004. године свечаност поводом доделе књижевне награде "Исидора Секулић". Награду је добио професор Владета Јеротић.

У сали Архива СЦГ, промовисана је књига академика Андреја Митровића: Банке у Краљевини Србији 1878-1914.


Сарадња у земљи

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS