DAVID UNRAJH – ŠAMPION KOJI JE IZAZVAO HITLERA NA DVOBOJ

Povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, u Arhivu Jugoslavije je otvorena izložba DAVID UNRAJH – ŠAMPION KOJI JE IZAZVAO HITLERA NA DVOBOJ, u saradnji sa Ambasadom Slovačke Republike u Beogradu. Ovu neobičnu izložbu, koju je priredio Muzej jevrejske kulture iz Bratislave, u prisustvu gostiju, predstavnika diplomatskog kora u Republici Srbiji, naučnih i kulturnih radnika, otvorila je Nj.E. gospođa Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke Republike u Republici Srbiji.
Izložba predstavlja jedinstvenu životnu priču Bratislavčanina, jevrejskog rvača i svetskog šampiona u teškoj kategoriji, Davida Unrajha (1907 - 1957), koji je između dva svetska rata odigrao značajnu ulogu u ublažavanju uticaja predstojećeg fašizma na jevrejsku zajednicu u Bratislavi. Kao sportista i pravi šampion, uspeo je da se suprotstavi Hitlerovom totalitarnom režimu, čak i posle odlaska u SAD. Materijal za izložbu zasnovan je na člancima o Davidovim uspešnim mečevima, objavljivanim u svetskoj štampi, koje je sakupio njegov brat. Postavka izložbe je koncipirana kao rvački ring sa devet informativnih panoa pričvršćenih za užad ringa i Davidovom figurom u prirodnoj veličini.

Dopunu celokupne postavke čine još dve izložbe – jedna govori o slovačkim spomenicima žrtvama Drugog svetskog rata, a druga o Slovačkom nacionalnom ustanku 1944. godine.
Izložbu Slovački spomenici žrtvama Drugog svetskog rata pripremilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike i na njoj je prikazano deset različitih spomenika: na brdu Slavin iznad Bratislave, u Banskoj Bistrici – centru Slovačkog nacionalnog ustanka, kod Dukle – gde su se vodile najteže borbe za oslobođenje slovačke teritorije od nacista, u selu Nemecka – gde su nemački nacisti u januaru 1945. godine ubili nekoliko stotina civila. (U toku Drugog svetskog rata, u celoj Čehoslovačkoj, prema podacima Vojnog istorijskog zavoda, ukupno je stradalo između 350-360.000 stanovnika: u koncentracionim logorima oko 235.000, od čega je 149.000 jevrejskog porekla. Iz Slovačke je bilo deportovano 109.000 ljudi, bez sudskog rešenja pogubljeno oko 10.000. Broj palih boraca vojnih i partizanskih jedinica iznosi oko 12.000, dok je u vazdušnim napadima živote izgubilo 7.000 ljudi. Nacistički napad na Slovačku odneo je više od 10.000 života i tokom progona partizana bilo je spaljeno 90 sela u Češkoj i Slovačkoj).
Izložbu Slovački nacionalni ustanak priredilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike u saradnji sa Muzejom Slovačkog nacionalnog ustanka iz Banske Bistrice. Oružana borba Slovaka i nacionalnih manjina protiv nacizma bila je i borba za slovačku nacionalnu egzistenciju. Ispoljen je istinski patriotizam i solidarnost sa antifašističkim pokretom drugih evropskih naroda. Izložba se sastoji od petnaest plakata na kojima je prikazana podela prve Čehoslovačke, pokret čehoslovačkog političkog otpora u inostranstvu, aktivnosti Slovačkog nacionalnog saveta, nastanak slovačke armije, uloga partizana ili život na neprijateljskoj teritoriji.

Izložbena postavka će za posetioce biti otvorena svakog radnog dana, do 10. maja 2019. godine.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Data/Images/izl_sk_2019_1m.jpg

Data/Images/izl_sk_2019_2m.jpg

Data/Images/izl_sk_2019_3m.jpg

Data/Images/izl_sk_2019_4m.jpg

Data/Images/izl_sk_2019_5m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS