2014. - "Beograd, slobodan grad"
Pročitaj mi
Data/Images/aj_9_izl42_nasl_flaj_m.jpg

Mesto i datum otvaranja izložbe: Muzej istorije Jugoslavije, Beograd, 13. oktobar 2014.
Izložbu otvorio: Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije
Organizacija: Muzej istorije Jugoslavije i Arhiv Jugoslavije 
Autori izložbe: Veselinka Kastratović, muzejski savetnik MIJ, Dragoljub Kuprešanin, muzejski savetnik MIJ, Dušan Jončić, arhivski savetnik u Arhivu Jugoslavije i Marko Radovanović, istoričar
Autor postavke: Dušica Knežević
Informativno sredstvo: flajer i plakat.

U Muzeju istorije Jugoslavije, 13. oktobra 2014, svečano je otvorena je izložba Beograd, slobodan grad, zajednički projekat Muzeja istorije Jugoslavije i Arhiva Jugoslavije.
Prisutne je pozdravila direktorka Muzeja istorije Jugoslavije mr Neda Knežević, a izložbu je otvorio Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije.
Povod za izložbu je obeležavanje 70-godišnjice oslobođenja Beograda u drugom svetskom ratu "...grada koji je uvek imao revolucionarna stremljenja i slobodarske težnje...Otpor stanovnika Beograda od aprila 1941. do oktobra 1944. nije nikada prestajao. Više hiljada Beograđana, u završnim borbama za oslobođenje grada, spremno se priključilo jedinicama NOVJ i Crvene armije..."
Postavka prikazuje predmete i dokumenta koja su povodom oslobođenja Beograda Josipu Brozu Titu uručili najznačajniji državnici tog vremena.
Beograd, slobodan grad je vizuelno podsećanje na značaj koji je operacija oslobađanja Beograda posle 1287 dana okupacije imala ne samo za Beograd i Jugoslaviju, već i za širu antifašističku borbu.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Data/Images/bg_sl_gr_01m.jpg

Data/Images/bg_sl_gr_02m.jpg

Data/Images/bg_sl_gr_03m.jpg

Data/Images/bg_sl_gr_04m.jpg

Data/Images/bg_sl_gr_05m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS