2011 - "Ivo Andrić u diplomatiji"
Pročitaj mi
Slika naslovne strane kataloga izložbe

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Jugoslavije, Beograd, 10. oktobar 2011.
Organizacija: Arhiv Jugoslavije
Autor izložbe: Dušan Jončić i Jelena Đurišić 
Informativno sredstvo: katalog Preuzmite katalog u pdf formatu (4.9 MB), plakat


IZ MEDIJA


Gostovanja izložbe

  • 2012. - Zaječar, Banjaluka, Vranje, Sarajevo, Kikinda
  • 2013. - Zrenjanin, Travnik

Pozivnica sa otvaranja izložbe

U Arhivu Jugoslavije 10. oktobra 2011 otvorena je izložba arhivskih dokumenata "Ivo Andrić u diplomatiji". Ove godine obeležavaju se dva jubileja Ive Andrića - 50 godina od kako je dobio Nobelovu nagradu i 100 godina od objavljivanja prvog književnog rada. O izložbi su govorili Miladin Milošević v.d. direktora Arhiva Jugoslavije i Predrag Marković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva u Vladi Republike Srbije, koji je i otvorio izložbu.

Milošević je pored ostalog rekao da Andrić nije samo veliko ime naše i svetske književnosti, već je i ličnost međunarodnog političkog života i diplomatske istorije i da je cilj izložbe da Andriću piscu vrati deo potisnute i manje poznate biografije, Andrića diplomate.
Marković je istakao da Andrić u svom tekstu o diplomatiji i diplomatama piše do koje je mere diplomatija praksa, a kada postaje etika, pri čemu je napomenuo da je Andrić bio vrlo kritičan prema diplomatiji. Prema njegovim rečima, Andrićev boravak u deset gradova i osam država je izuzetno važan za istoriju Srbije i Jugoslavije.
Kroz izložbene dokumente i fotografije prikazan je put Ive Andrića u diplomatiji od početka službovanja 1920. godine u Vatikanu gde je postavljen za vicekonzula III klase. Slede premeštaji i nova postavljenja u Bukureštu, Trstu, Gracu, Beogradu, Marseju, Parizu, Madridu, Briselu, Ženevi, Beogradu i Berlinu, a sa njima unapređenja u službi i uspon na diplomatskoj lestvici do pomoćnika ministra inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije. Karijeru je okončao 1941. godine u zvanju opunomoćenog ministra i izvanrednog poslanika u Berlinu. Iste godine penzionisan je rešenjem Ministarskog saveta Kraljevine Jugoslavije.
Pored dokumenata, posetioci izložbe u prilici su, da vide diplomatsku uniformu poslanika Ive Andrića u Berlinu, koju je za ovu izložbu ustupio Muzej grada Beograda.
Izložbu prati katalog sa uvodnim tekstom Miladina Miloševića.
Autori izložbe su Dušan Jončić i Jelena Đurišić, istoričari - arhivisti u Arhivu Jugoslavije
Otvaranju izložbe prisustvovalo je više od 300 gostiju a među njima i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić, brojni predstavnici diplomatskog kora (ambasadorka Meksika, ambasadori Velike Britanije, Alžira, Austrije), princeza Jelisaveta Karađorđević, naučni radnici iz instituta, fakulteta, kolege iz arhiva širom Srbije, Republike Srpske, kao i mnoge druge ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života.
Izložba će biti otvorena do 31. decembra 2011, svakog radnog dana od 9 do 16 časova.

 

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Fotografija sa otvaranja izložbe

Fotografija sa otvaranja izložbe

Fotografija sa otvaranja izložbe

Fotografija sa otvaranja izložbe

Fotografija sa otvaranja izložbe

Fotografija sa otvaranja izložbe

Gostovanja izložbe

TRAVNIK, 9.oktobar 2013.
Kulturna manifestacije Andrićevi dani (9. oktobra do 9. novembra 2013.), otvorena je izložbom Arhiva Jugoslavije Ivo Andrić u diplomatiji 9. oktobra 2013 u Zavičajnom muzeju Travnik, a u organizaciji Kantonalnog arhiva Travnik. Program otvaranja izložbe počeo je nastupom akademskog glumca Matije Baškarada, koji je u liku arhivara interpretirao Andrićev tekst "Kada je reč o arhivima". Prisutne je pozdravila Fatima Maslić, direktorka Zavičajnog muzeja Travnik, Spomenka Pelić, direktorka Kantonalnog arhiva Travnik i Dušan Popović, direktor Arhiva Republike Srpske. O izložbi, izložbenim eksponatima i Arhivu Jugoslavije, govorila je Nada Petrović. Izložbu je svečano otvorio Tahir Lendo, premijer Vlade Srednjebosanskog kantona. Otvaranju izložbe, prisustvovali su brojne zvanice grada Travnika i predstavnici svih arhiva iz BiH.

Data/Images/ia_2013_trav_1m.jpg

Data/Images/ia_2013_trav_2m.jpg

Data/Images/ia_2013_trav_3m.jpg

Data/Images/ia_2013_trav_4m.jpg

Data/Images/ia_2013_trav_5m.jpg

Data/Images/ia_2013_trav_6m.jpg

Data/Images/ia_2013_trav_7m.jpg

Data/Images/ia_2013_trav_8m.jpg

Data/Images/ia_2013_trav_9m.jpg

ZRENjANIN, 15. maj 2013.
U salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin otvorena je izložba Ivo Andrić u diplomatiji. Premijerno prikazana u Arhivu Jugoslavije, povodom 50. godišnjice od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivu Andriću, izložba je gostovala u više gradova u Srbiji, a bila je postavljena i u Banjaluci i Sarajevu.
Na otvaranju izložbe u Zrenjaninu, prisutnima se obratila direktorka Istorijskog arhiva, Nada Boroš, rečima da je većina ljudi upoznata sa delom i mislima Iva Andrića, ali da je on, u diplomatiji, manje poznat široj javnosti.
Direktor Arhiva Jugoslavije, Miladin Milošević, podsetio je na Andrićevo veliko ime u našoj i svetskoj književnosti, ali i na značajan deo njegovog života koji je proveo u diplomatiji.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, rečima da je zadovoljstvo podsećati se danas genijalnog lika i dela Ive Andrića.
Program otvaranja izložbe Ivo Andrić u diplomatiji upotpunili su učenici Medicinske škole Zrenjanin Vanja Veličković i Miša Lukin, koji su prezentovali neka od razmišljanja našeg Nobelovca.

 

Fotografija sa otvaranja izložbe u Zrenjaninu 14.12.2013.

Fotografija sa otvaranja izložbe u Zrenjaninu 14.12.2013.

Fotografija sa otvaranja izložbe u Zrenjaninu 14.12.2013.

KIKINDA, 14. decembar 2012.

U Istorijskom arhivu u Kikindi 14. decembra 2012. godine otvorena je izložba arhivskih dokumenata Arhiva Jugoslavije Ivo Andrić u diplomatiji, autora Dušana Jončića i Jelene Đurišić. O postavci su govorili autor izložbe Dušan Jončić i Milan Srdić, direktor kikindskog arhiva, koji je i otvorio izložbu. Uz prisustvo zvanica i sredstava javnog informisanja grada Kikinde, izjave za medije dali su Milan Srdić i Dušan Jončić.

Fotografija sa otvaranja izložbe u Kikindi 14.12.2012.

Fotografija sa otvaranja izložbe u Kikindi 14.12.2012.

Fotografija sa otvaranja izložbe u Kikindi 14.12.2012.

SARAJEVО, 12. decembar 2012.

Izložba arhivskih dokumenata Ivo Andrić u diplomatiji Arhiva Jugoslavije otvorena je  12. decembra 2012.  u Muzeju književnosti i pozorišne umetnosti u Sarajevu. Otvaranje ove izložbe je organizovano u okviru Sporazuma o saradnji između Arhiva Jugoslavije i Arhiva BiH. Izložbu je otvorio Šaban Zahirović, direktor Arhiva BiH.

VRANjE, 4. maj 2012.

Izložba Ivo Andrić u diplomatiji Arhiva Jugoslavije,otvorena je u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju u organizaciji    Istorijskog arhiva ''31. januar'' Vranja, 4. maja 2012. godine. Gostovanje izložbe upriličeno je povodom  obeležavanja pola veka rada  Istorijskog arhiva ''31. januar'' u Vranju.
Postavku je otvorio Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije, koji je naglasio da ''..Andrić nije samo veliko ime naše i svetske književnosti, već je i ličnost međunarodnog političkog života i diplomatske istorije''.

BANjALUKA, 23.april 2012.

Izložba Ivo Andrić u diplomatiji Arhiva Jugoslavije, svečano je otvorena u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, 23. aprila 2012, u organizaciji Arhiva Republike Srpske. Izložbena postavka je poklon gradu Banjaluci povodom Dana grada Banjaluke (22. april) i Dana Arhiva Republike Srpske (20. april).
Otvaranju izložbe prisustvovali su: član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, brojne visoke zvanice iz političkog, javnog i kulturnog života grada Banjaluke i Republike Srpske, kolege iz kantonalnih arhiva i Arhiva BiH. Na dugogodišnju uspešnu saradnju Arhiva Jugoslavije i Arhiva Republike Srpske ukazao je Dušan Popović, direktor Arhiva Republike Srpske. O Ivi Andriću kao diplomati govorio je Miladin Milošević, v. d. direktora Arhiva Jugoslavije, koji je istakao da "...svi znamo da je Ivo Andrić veliko ime srpske i svetske književnosti. Međutim, malo manje je poznato da je ovaj književnik bio diplomata 21 godinu, od 1920. do 1941. godine. Hteli smo da Andriću vratimo deo biografije koji se odnosi na diplomatiju".
Izložbu je zvanično otvorio predsednik Skupštine grada Banjaluke Slobodan Gavranović, koji je naglasio da će izložena dokumenta pružiti  priliku da više saznamo o drugoj dimenziji izuzetne ličnosti kao što je bio Ivo Andrić , i ujedno zahvalio na poklonu Arhivu Jugoslavije i Arhivu Republike Srpske. .

Fotografija sa otvaranja izložbe u Banjaluci 23.4.2012.

Fotografija sa otvaranja izložbe u Banjaluci 23.4.2012.

Fotografija sa otvaranja izložbe u Banjaluci 23.4.2012.

Data/Images/ia_2012_bl_4m.jpg

ZAJEČAR, 23. februar 2012.
U galeriji istorijskog arhiva "Timočka krajina" u Zaječaru 23. februara 2012. godine otvorena je izložba arhivskih dokumenata Arhiva Jugoslavije Ivo Andrić u diplomatiji, autora Dušana Jončića i Jelene Đurišić. O postavci je govorio Velimir Todorov, direktor zaječarskog arhiva. Izložbu je otvorio Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije. Uz prisustvo zvanica i sredstava javnog informisanja grada Zaječara, izjave za medije dali su Miladin Milošević i Dušan Jončić, autor izložbe.

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS