2018. - "BEOGRAD - ISLAMABAD: 70 godina diplomatskih odnosa"
Data/Images/beograd_islamabad_korice_katalaga_s.jpg

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Jugoslavije, Beograd, 10. avgust 2018. 
Izložbu otvorila: Tamara Rastovac-Sijamašvili, zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova Republike Srbije 
Organizacija: Arhiv Jugoslavije, Ambasada Islamske Republike Pakistan u Beogradu i Diplomatski arhiv Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije 
Autor izložbe: Jelena Đurišić
Iformativno sredstvo: katalog Preuzmite katalog u pdf formatu (5.30 MB)  i plakat 

Izložbu arhivskih dokumenata Beograd-Islamabad: 70 godina diplomatskih odnosa priredio je Arhiv Jugoslavije, povodom obeležavanja 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje. Izložba je plod saradnje sa Ambasadom Islamske Republike Pakistan u Beogradu i Diplomatskim arhivom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i jedna u nizu manifestacija kojom se obeležava ovaj jubilej. Na otvaranju izložbe, 10. avgusta 2018. godine, u prisustvu gostiju, predstavnika diplomatskog kora u Republici Srbiji, predstavnika naučnog i kulturnog života, posle intoniranja himni dve zemlje, prisutne je pozdravio dr Milan Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije. Pozdravnim rečima prisutnima se obratio Nj. E. Sajed Adil Gilani, ambasador Islamske Republike Pakistan, a u ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije govorila je g-đa Tamara Rastovac-Sijamašvili, zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova Republike Srbije. Posle njenih reči, izložba je zvanično otvorena, a gospodin ambasador je direktoru Arhiva poklonio jednu od fudbalskih lopti, izrađenih u Pakistanu za potrebe Svetskog prvenstva u fudbalu.

Izložba, koju je priredila Jelena Đurišić, sadrži više od 150 dokumenata i fotografija i prati je dvojezični, srpsko–engleski katalog. Prikazani dokumenti govore o uspostavljanju prvih diplomatskih kontakata između dve države i razmeni poseta njihovih lidera. Iz dokumenata se vidi da Jugoslaviju i Pakistan povezuje sličan prilaz većini ključnih međunarodnih problema i sličan stav u vezi sa pitanjem oblikovanja buduće fizionomije Pokreta nesvrstanosti. Posle raspada jugoslovenske države odnosi između dve zemlje bili su svedeni na simboličnu formu. Poslednjih godina povećano je interesovanje obeju strana za unapređenjem svih vidova političke, ekonomske i kulturne saradnje.

Dokumenti i fotografije prikazani na izložbi nalaze se u fondovima i zbirkama Arhiva Jugoslavije,  Diplomatskog arhiva Ministarstva spoljnih poslova i Muzeja Jugoslavije.

Izložba će biti otvorena do 31. avgusta 2018, svakog radnog dana (ponedeljak-petak), od 10 do 16 časova.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_bg_islamabad_20180810_01_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_bg_islamabad_20180810_02_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_bg_islamabad_20180810_03_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_bg_islamabad_20180810_04_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_bg_islamabad_20180810_05_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_bg_islamabad_20180810_06_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_bg_islamabad_20180810_07_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_bg_islamabad_20180810_08_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_bg_islamabad_20180810_09_s.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS