2006. - "Aleksandar Prvi - kralj Jugoslavije 1918-1934."
Pročitaj mi

Naslovna strana kataloga

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Srbije i Crne Gore, Beograd, 20. decembar 2006.
Izložbu otvorio: Dragan Kojadinović, ministar kulture Republike Srbije
Organizacija: Arhiv Srbije i Crne Gore
Autor izložbe: Mitar Todorović
Informativno sredstvo: katalog Preuzmite katalog u pdf formatu (5.4 MB), plakat
Prateći sadržaji: prikazan kolaž dokumentarnih filmova iz Muzeja Kinoteke pod nazivom Legenda Oplenca


Gostovanja izložbe

  • 2007. - Čačak
  • 2008. - Prokuplje
  • 2010. - Vranje
  • 2011. - Gornji Milanovac
  • 2012. - Lazarevac
  • 2014. - Zrenjanin
 

Pozivnica za otvaranje izložbeIzložba Aleksandar Prvi – kralj Jugoslavije 1918–1934. otvorena je 20. decembra 2006. Na taj dan, pre 88 godina, ukazom regenta Aleksandra Karađorđevića formirana je prva vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca na čelu sa Stojanom Protićem. Autor izložbe i kataloga je Mitar Todorović, istoričar – arhivista u Arhivu SCG. Izložbu je otvorio ministar kulture u Vladi Republike Srbije Dragan Kojadinović, uz prisustvo mnogobrojnih zvanica među kojima su bili kneginja Jelisaveta Karađorđević, član Krunskog saveta Dragomir Acović, direktor Zadužbine kralja Petra Prvog Karađorđevića Miladin Gavrilović, predstavnici regionalnih arhiva i drugi.

Izložbu je činilo 357 dokumenata (fotografije, ukazi, zakoni, zabeleške, sporazumi, pres kliping i dr.) grupisanih u osam tematskih celina:

I. 

Ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca. U ovoj celini prvi put je bila izložena originalna Odluka Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori, doneta na sednici 13/26. novembra 1918. u Podgorici, da se Crna Gora ujedini sa Srbijom.

II. 

Kraljevski dvor dinastije Karađorđevića: abdikacija kralja Petra Karađorđevića, Kastel kod Atine, 11. mart 1919; veridba i ženidba kralja Aleksandra Prvog; svadbena povorka kralja Aleksandra i rumunske princeze Marije Hoencolern, 8. jun 1922 (fotografije koje su prvi put izložene); prestolonaslednik Petar posle krštenja, Beograd, 21. oktobar 1923; kraljevi dvorovi (prvi put je izložen avio-snimak Starog dvora na Dedinju) i drugi dokumenti i fotografije.

III. 

Od parlamentarizma do lične vladavine: U okviru ove celine, prvi put su izložena originalna dokumenta: ostavka Nikole Pašića na mesto mandatara, 3/16. decembar 1918; poruka zastupnika republikanske većine banske Hrvatske regentu Aleksandru, 11. februar 1921; Ustav Kraljevine SHS – Vidovdanski ustav, 1921. godine.

IV. 

Verska politika kralja Aleksandra – odnos sa Pravoslavnom, Katoličkom crkvom i Islamskom verskom zajednicom.

V. 

Kralj i narod: posete kralja Aleksandra pojedinim mestima u Kraljevini Jugoslaviji.

VI. 

Zadužbine kralja Aleksandra: Studentski dom kralja Aleksandra Prvog; Dom kralja Aleksandra Prvog za učenike srednjih škola; Spomenik neznanom junaku na Avali i dr.

VII. 

Balkan balkanskim narodima: dokumenta o Konferenciji mira u Parizu, Maloj Antanti, Balkanskom sporazumu, odnosima sa Albanijom, Grčkom, Bugarskom, Turskom, Nemačkom, Italijom i Francuskom.

VIII. 

Marsejski atentat: originalan testament kralja Aleksandra o određivanju namesnika i staratelja njegovoj maloletnoj deci, napisan na Bledu 5. januara 1934; izveštaj pukovnika Jovana Pavlovića, upravnika Dvora, o marsejskom atentatu; fotografije atentata i sahrane kralja Aleksandra; optužnica protiv atentatora, svedočenja i izveštaj Stanislava Vinavera o procesu u Eks an Provansu, 19. februar 1936.

 

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Data/Images/aibg1v_s.jpg

Data/Images/aibg2v_s.jpg

Data/Images/aibg3v_s.jpg

Gostovanja izložbe
ZRENjANIN, 8. maj 2014.
Izložba ''Aleksandar Prvi kralj Jugoslavije 1918-1934.'' otvorena je 8. maja 2014. godine u Izložbenom salonu Istorijskog arhiva u Zrenjaninu. Otvaranju izložbe prisustvovao je znatan broj posetilaca: predstavnici lokalne samouprave, učenici i profesori Zrenjaninske gimnazije, predstavnici ustanova kulture u Zrenjaninu kao i građani, stalni posetioci izložbi koje se organizuju u Istorijskom arhivu Zrenjanina.
Na otvaranju izložbe govorili su Lilijana Ratković Trifunović, pomoćnik direktora Arhiva Jugoslavije i Mitar Todorović, autor izložbe,  načelnik u Arhivu Jugoslavije. Izložbu je zvanično otvorio Dušan Šijan, načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga.
Otvaranje izložbe upotpunili su učenice OŠ ''Dositej Obradović'' iz Zrenjanina i profesor Ivica Petrov izvođenjem himne ''Bože pravde'' i ''Vostani Serbije''.
Izložba će biti otvorena i tokom manifestacije ''Noć muzeja'', 17. maja 2014. godine.

Data/Images/aizr_01m.jpg


Data/Images/aizr_2m.jpg

Data/Images/aizr_3m.jpg

Data/Images/aizr_4m.jpg

LAZAREVAC, 6. decembar 2012

U biblioteci "Dimitrije Tucović" u Lazarevcu, u sklopu obeležavanja 98 godina od Kolubarske bitke i manifestacije "Dani Kolubarske bitke", otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije, autora Mitra Todorovića "Aleksandar Prvi - kralj Jugoslavije 1918-1934.". Otvaranje ove izložbe privukao je veliki broj građana koji su sa izuzetnim interesovanjem pratili izlaganje autora. Pored autora publici se obratio i direktor lazarevačke biblioteke Ratko Vukelić, koji je izrazio zadovoljstvo što je izložba, kako je i sam rekao, nakon više od godinu dana konačno došla u Lazarevac. Otvaranju izložbe prisustvovali su i zamenik predsednika GO Lazarevac Bojan Stević, predsednik Skupštine Dragan Milinković i član Veća GO Lazarevac Aleksandar Karić.

Prilog o otvaranju izložbe emitovan je na lokalnoj televiziji.

GORNjI MILANOVAC, 1.novembar 2011.
Izložba arhivskih dokumenata Aleksandar Prvi – kralj Jugoslavije  1918-1934, otvorena je u galeriji Muzeja rudničko takovskog kraja u Gornjem Milanovcu 1. novembra 2011. godine a  u organizaciji Muzeja rudničko takovskog kraja u Gornjem Milanovcu i Arhiva Jugoslavije.
VRANjE, 31.mart 2010.
Izložba Aleksandar Prvi – kralj Jugoslavije 1918-1934, u organizaciji Istorijskog arhiva "31 januar" Vranje i Arhiva Jugoslavije, otvorena je 31. marta 2010. godine u Galeriji Narodnog muzeja Vranje.
Posetioce je pozdravila Suzana Petrović, direktor Arhiva, o postavci je govorio Mitar Todorović, autor, a izložbu je otvorio Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije. Povodom izložbe iz štampe je izašlo treće izdanje kataloga Aleksandar Prvi – kralj Jugoslavije 1918-1934, a izdavači su: Arhiv Jugoslavije i Istorijski arhiv "31 januar" Vranje.
Pored zvanica, lokalnih medija, otvaranju su prisustvovali i učenici osnovnih škola iz Vranja.
Pre otvaranja o izložbi Aleksandar Prvi – kralj Jugoslavije 1918-1934  govorili su autor i direktorka na jutarnjem programu TV Vranje i dali izjave za ostale lokalne medije.


Data/Images/aivr1m.jpg

Data/Images/aivr2m.jpg

Data/Images/aivr3m.jpg

PROKUPLJE 30. januar - 29. februar 2008.

U organizaciji Istorijskog arhiva Toplica, Narodnog muzeja u Prokuplju i Arhiva SCG, 30. januara 2008. godine otvorena je izložba Aleksandar Prvi - kralj Jugoslavije 1918-1934. u galeriji Narodnog muzeja. U prisustvu brojnih zvanica, između ostalih i Milomira Koraća, pomoćnika ministra kulture u vladi Republike Srbije, izložbu je otvorio v.d. direktora Arhiva SCG Miladin Milošević.

Data/Images/aipr1v_s_no1.jpg

Data/Images/aipr2v_s_no1.jpg

 

ČAČAK 24. april - 1. septembar 2007.

Izložba Arhiva Srbije i Crne Gore Aleksandar Prvi - kralj Jugoslavije 1918-1934, autora Mitra Todorovića, istoričara, posle Beograda, otvorena je i u Međuopštinskom istorijskom arhivu u Čačku, 24. aprila 2007. godine O izložbi je govorila direktorka Zorica Matijević i v.d. direktor Arhiva SCG Miladin Milošević, koji je i otvorio izložbu. Lokalni mediji propratili su otvaranje izložbe, kome su prisustvovale brojne zvanice, javni i kulturni radnici Čačka i okoline.

Data/Images/aica1v_s.jpg

Data/Images/aica2v_s.jpg

Data/Images/aica3v_s.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS