2016. - Beograd - Otava: Diplomatski odnosi od uspostavljanja do danas
Pročitaj mi
Naslovna strana kataloga

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Jugoslavije, Beograd, 22. jun 2016.
Izložbu otvorio: Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije
Organizacija: Arhiv Jugoslavije 
Autori izložbe: Dušan Jončić i Mirjana Medaković
Informativno sredstvo: katalog (sadržaj kataloga Preuzmite sadržaj kataloga u pdf formatu), plakat

Arhiv Jugoslavije priredio je izložbu arhivskih dokumenata Beograd - Otava Diplomatski odnosi od uspostavljanja do danas, povodom obeležavanja 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Izložba je plod saradnje sa Ambasadom Kanade u Beogradu i Diplomatskim arhivom Ministarstva spoljnih poslova.

Na otvaranju izložbe, 22. juna 2016. godine, u prisustvu gostiju, predstavnika diplomatskog kora u Republici Srbiji, predstavnika naučnog i kulturnog života, prisutnima se obratio g-din Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva, istakavši da izložena arhivska građa ukazuje na trajnost i kontinuitet odnosa dve zemlje, da je uloga Arhiva kao čuvara dragocene građe ovom izložbom istaknuta i činjenicom da diplomatski odnosi dve zemlje do sada nisu bili predmet naučnih istraživanja. Izložba govori o počecima i razvoju diplomatskih odnosa, otvaranju diplomatskih misija – poslanstava, njihovom podizanju na rang ambasada, o diplomatama koji su predstavljali i zastupali dve zemlje u Beogradu i Otavi, o susretima i razgovorima visokih državnih zvaničnika, posebno ministara inostranih poslova, o međudržavnim bilateralnim ugovorima.

Nakon pozdravnih reči direktora Arhiva, prisutnima se obratio g-din Danilo Pantović, ambasador, načelnik Odeljenja za Severnu i Južnu Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije. U svom izlaganju zadržao se na istorijatu odnosa Kanade i Srbije, odnosno Jugoslavije, ilustrujući to brojnim primerima.

Nj.E. Filip Pinington, ambasador Kanade zahvalio se Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i Arhivu Jugoslavije na realizaciji izložbe i njihovoj posvećenosti, naglasivši dobre odnose između dve zemlje, pozitivne privredne tendencije i investicije, kao i podršku koju Vlada Kanade pruža Vladi Republike Srbije u ostvarivanju napretka u procesu evropskih integracija.

G-din Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije naglasio je da je izložba koju danas otvaramo višestruko značajna, s obzirom da se u njoj sreću i prožimaju i istorija, i diplomatija, i politika, i sociologija, i kultura i mnoge druge oblasti koje su oblikovale društvene živote Srbije i Kanade. Napomenuo je da su diplomatski odnosi Beograda i Otave ove godine ušli u 75-u godinu postojanja, s obzirom da je toliko prošlo od donošenja Ukaza o otvaranju Poslanstva Kraljevine Jugoslavije u Otavi, i da je izložba posvećena upravo tom jubileju. Prema njegovim rečima, jedna od ključnih tačaka u srpsko – kanadskim odnosima jeste činjenica da u Kanadi živi i radi jedna od najbrojnijih srpskih zajednica u svetu, koja je dala veliki doprinos izgradnji kanadskog društva i stvaranju jedne od najjačih svetskih ekonomija.

Nakon ovih reči, izložba je zvanično otvorena.

Izložba sadrži 180 dokumenata i fotografija i prati je trojezični, srpsko – engleski – francuski katalog koji su priredili Dušan Jončić i Miroslava Medaković.

Dokumenti i fotografije prikazani na izložbi nalaze se u fondovima i zbirkama Arhiva Jugoslavije, Diplomatskog arhiva MSP i Muzeja istorije Jugoslavije.

Izložba će biti otvorena do 10. oktobra 2016, svakog radnog dana od 10 do 16 časova.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Sa otvaranja izložbe Beograd - Otava

Sa otvaranja izložbe Beograd - Otava

Sa otvaranja izložbe Beograd - Otava

 

Sa otvaranja izložbe Beograd - Otava

Sa otvaranja izložbe Beograd - Otava

Sa otvaranja izložbe Beograd - Otava

 

Sa otvaranja izložbe Beograd - Otava

Sa otvaranja izložbe Beograd - Otava

Sa otvaranja izložbe Beograd - Otava

 

Sa otvaranja izložbe Beograd - Otava

Sa otvaranja izložbe Beograd - Otava

Sa otvaranja izložbe Beograd - Otava

 

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS