2012 - "50 GODINA PRIJATELjSTVA I SARADNjE JUGOSLAVIJE, SRBIJE I ALŽIRA"
Pročitaj mi
Naslovna strana flajera

Mesto i datum otvaranja izložbe: Biblioteka grada Beograda, 6. decembar 2012.
Izložbu otvorio: Bratislav Petković, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije
Organizacija: Arhiv Jugoslavije, Ambasada Alžira u Beogradu, Biblioteka grada Beograda
Autori izložbe: Nada Pantelić i Dušan Jončić 
Informativno sredstvo: flajer Preuzmite flajer u pdf formatu (615 KB), plakat


IZ MEDIJA

 

Gostovanja izložbe:

  • 2013. - Zaječar

Izložba Arhiva Jugoslavije "50 godina prijateljstva i saradnje Jugoslavije, Srbije i Alžira'' otvorena je u Biblioteci grada Beograda 6. decembra 2012. U prisustvu brojnih zvanica: predstavnika diplomatskog kora, predstavnika vlade Republike Srbije, javnih i kulturnih radnika, izložbu je otvorio ministar kulture i informisanja Bratislav Petković.
O diplomatskim odnosima Jugoslavije, Srbije i Alžira govorio je ambasador Alžira u Srbiji Abdelkader Mesdoua.  O saradnji ambasade Alžira u Beogradu, Nacionalnog arhiva Alžira i Arhiva Jugoslavije, zajedničkim projektima u pogledu objavljivanja zbornika dokumenata o jugoslovensko-alžirskim odnosima, međunarodnom naučnom skupu koji će se održati januara 2013. u Alžiru, prisutne je obavestio   Miladin Milošević v.d. direktora Arhiva Jugoslavije.
Milošević je podsetio da su posle sticanja nezavisnosti  Alžira uspostavljeni diplomatski odnosi Jugoslavije i Alžira i da je od oktobra 1962. pa do osamdesetih godina pet jugoslovenskih ambasadora akreditovano u Alžiru, a četiri alžirska ambasadora u Jugoslaviji - od juna 1963. takođe do osamdesetih. U tom dugom periodu sklopljeno je niz bilaterarnih sporazuma između dve zemlje, a poslednji zvanični dokument  između Alžira i Srbije potpisan je 13. februara 2012. godine u Alžiru. Izložba putem arhivskih dokumenata odslikava dugogodišnju saradnju dve zemlje. 
Prisutne je pozdravila i direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.
Otvarajući izložbu ministar kulture i informisanja Bratislav Petković istakao je "da važnost ove izložbe leži u činjenici da je ona jasan pokazatelj bliske saradnje dve države... Program saradnje u oblasti kulture Vlade Republike Srbije i Vlade Demokratske Narodne Republike Alžira obnovljen je u decembru 2010. godine na osnovu sporazuma o kulturnoj saradnji iz 1964. godine, sa ciljem podsticanja kulturne i umetničke razmene dve zemlje u oblasti muzeologije, arheologije, saradnje u oblasti filma, muzike i pozorišta", rekao je Petković i najavio da bi u duhu te saradnje naredne godine trebalo da se održe dani alžirskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci.

Gostovanja izložbe
ZAJEČAR, 18. jun 2013.

Izložba 50 godina prijateljstva i saradnje između Jugoslavije, Srbije i Alžira, otvorena je u Istorijskom arhivu Zaječara 18. juna 2013. Na otvaranju su govorili njegova ekselencija ambasador Alžira u Beogradu, gospodin Abdelkader Mesdoua, Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije i direktor Istorijskog arhiva Zaječara.

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS