PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ I STVARANjE JUGOSLOVENSKE DRŽAVE
Data/Images/aj_9_izl55_nasl_kat_m.jpg

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Jugoslavije, Beograd, 21. januar 2019.
Izložbu otvorio: Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Republike Srbije
Organizacija: Arhiv Jugoslavije
Autor izložbe: Mitar Todorović
Informativno sredstvo: katalog Preuzmite katalog u pdf formatu (2.6 MB), plakat

Gostovanja izložbe:

  • 2019. - Vranje

Dan Arhiva Jugoslavije, 69-ti po redu, obeležen je u Arhivu Jugoslavije otvaranjem izložbe dokumenata PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR I STVARANjE JUGOSLOVENSKE DRŽAVE. Prisutnima se, u svojstvu domaćina, prvo obratio direktor Arhiva Jugoslavije, dr Milan Terzić, govoreći o rezultatima ostvarenim u proteklih godinu dana, pomenuvši deset izložbi koje je priredio Arhiv, već objavljene časopis i vodič za fondove kulture i nauke, kao i pripremljena izdanja vodiča za fondove pravosuđa i Ćorovićevog teksta o odnosima Srbije i Austrougarske na engleskom jeziku, koji uskoro izlaze iz štampe, kao i zbornicima dokumenata Živka Avramovskog za međuratni period "Nemci o Kraljevini Jugoslaviji". Ukazao je na značaj arhivskih fondova arhiva Jugoslavije (40-dužnih kilometara arhivske građe za period 1918-2006) koji je tokom godine pretraživalo 650-istraživača iz zemlje i inostranstva i koji su pregledale preko 10.000 arhivskih kutija. Naglasio je da se bez fondova Arhiva Jugoslavije ne može razumeti jugoslovenska, balkanska, evropska, kao i svetska istorija 20-veka.

Danu Arhiva posvećena je izložba PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR I STVARANjE JUGOSLOVENSKE DRŽAVE u cilju da se ukaže na stvaranje jugoslovenske države: "Na istoričarima nije da sude da li je nešto trebalo raditi ili ne, već da kažu kako je ta država nastala, kakva je bila i prikažu period njenog trajanja.". Reč je o državi koje više nema, ali da je prilika da - iz zajedničkog pređenog puta, uzmemo pozitivna iskustva tog perioda. Terzić je naglasio da je upravo u dva slučaja (prva Jugoslavija kralja Aleksandra i druga Jugoslavija J.B.Tita) bivši jugoslovenski prostor bio subjekat u međunarodnim odnosima.

Na početku svog obraćanja, ministar kulture i informisanja gospodin Vladan Vukosavljević rekao je da bi na naziv izložbe "stvaranje jugoslovenske države" većina imala pozitivniju asocijaciju na Titovu nego na Aleksandrovu Jugoslaviju, uočivši u tome istorijsku nepravdu, uvreženu u kolektivnoj svesti nezanemarljivog broja današnjih stanovnika naše zemlje. Gospodin Vukosavljević je primetio i da je Komunistička partija, još za vreme trajanja Kraljevine, lik Kralja ujedinitelja izobličila kao lik krajnjeg negativca.
Podsećajući na tragični i prekretnički period stvaranja jugoslovenske države, od kojeg nas deli čitav vek, ministar Vukosavljević je rekao da se "od svih ideoloških obmana i podmetanja, istorijska nauka brani dokumentima, činjenicama, kritikom izvora. Otuda je građa koju čuva i daje na korišćenje Arhiv Jugoslavije nezamenljiv oslonac za stvaranje potpunije i utemeljenije slike o periodu koji je doveo do državnog projekta što nas je previše koštao i danas uzburkava duhove". Opisujući jugoslovensku državu kao vreme u kom su drugi narodi razvijali svoje ranije nestečene posebnosti, a srpski narod raslabljivao svoj vekovima stican moralni i kulturni kapital, gospodin Vukosavljević je rekao da je četvorogodišnji period predstavljen dokumentima na izložbi "umnogome odredio putanju našeg naroda i naših zemalja, kao i mnoge buduće zaplete i tragične rasplete". "I danas je kod nas, pored svih užasnih iskustava tokom proteklog veka, među Srbima ostalo najviše te širine i najviše samonegiranja – a to je pojava nad kojom se moramo ozbiljno zamisliti", apelovao je ministar.
Pomenuvši da izložbu čine fotografije, istorijske karte, telegrami, proklamacije i deklaracije, memorandumi, zapovesti i službene zabeleške, kao i napisi iz tadašnje srpske i inostrane štampe, proglasio je izložbu otvorenom i pozvao publiku da je pogleda.

Autor izložbe i dvojezičnog srpsko-engleskog kataloga koji prati izložbu je Mitar Todorović.
Izložba će za posetioce biti otvorena svakog radnog dana do 31. marta 2019. godine.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Data/Images/izl_al_2019_1m.jpg

Data/Images/izl_al_2019_2m.jpg

Data/Images/izl_al_2019_3m.jpg

Data/Images/izl_al_2019_4m.jpg

Data/Images/izl_al_2019_5m.jpg

Data/Images/izl_al_2019_6m.jpg

Data/Images/izl_al_2019_7m.jpg

Data/Images/izl_al_2019_8m.jpg

Data/Images/izl_al_2019_9m.jpg

Gostovanja izložbe
VRANjE, 10. jun 2019.
Izložba PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ I STVARANjE JUGOSLOVENSKE DRŽAVE, koju je priredio Arhiv Jugoslavije, otvorena je 10. juna u Galeriji Narodnog muzeja Vranje, povodom obeležavanja Međunarodnog dana arhiva 9. juna, a u okviru manifestacije "Vranjsko kulturno leto".

Prisutnima se najpre obratio direktor Istorijskog arhiva "31. januar" u Vranju Borivoje Manasijević, a potom i direktor Arhiva Jugoslavije dr Milan Terzić, naglasivši da je nakon postavke ove izložbe u Arhivu Jugoslavije, Vranje prvi grad iz unutrašnjosti Srbije u kojem ova izložba gostuje. Nešto više o postavci i vremenu u kojem se rađala Kraljevina Jugoslavija rekao je autor izložbe Mitar Todorović, arhivski savetnik u Arhivu Jugoslavije. Izložbu je otvorio predsednik Skupštine Grada Vranja dr Dejan Tričković.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 24. juna 2019. godine.

Data/Images/izl_al_2019_vr_1m.jpg

Data/Images/izl_al_2019_vr_2m.jpg

Data/Images/izl_al_2019_vr_3m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS