BEOGRAD-BRAZILIJA - 80 godina diplomatskih odnosa
Data/Images/aj_9_izl58_nasl_kat_m.jpg

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Jugoslavije, Beograd, 15. novembar 2019.
Izložbu otvorili: dr Milan Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije i Nj.E. Eduardo Botelja Barbosa, ambasador Savezne Republike Brazil u Republici Srbiji
Organizacija: Arhiv Jugoslavije i Ambasada Savezne Republike Brazil u Republici Srbiji
Autor izložbe Dragan Teodosić
Informativno sredstvo: katalog Preuzmite katalog u pdf formatu (2.8 MB), plakat

Nacionalni praznik Savezne Republike Brazil (Dan Republike)  obeležen je prijemom u Arhivu Jugoslavije i otvaranjem izložbe dokumenata BEOGRAD-BRAZILIJA, 80 godina diplomatskih odnosa, 15. novembra 2019. godine. Prisutnima se prvo obratio direktor Arhiva Jugoslavije, dr Milan Terzić, rekavši da se izložbom i njenim otvaranjem obeležava važan dan za istoriju Brazila, da će izložena dokumenta i sabrana u katalogu, kao njenom pratećem delu, ostati svedočanstvo dobrih bilateralnih i prijateljskih odnosa dve zemlje. Izložbena postavka ide od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dva svetska rata, sa fotografijama akreditovanih diplomatskih predstavnika, njihovim akreditivima, stenogramima razgovora, diplomatskim izveštajima i drugim dokumentima koji se čuvaju u Arhivu Jugoslavije. O intenzitetu saradnje govore posete i susreti najviših političkih predstavnika dve države, a o dubini saradnje sporazumi i ugovori iz svih oblasti društvenih odnosa kao što su trgovina, kultura, prosveta, odbrana, pomorstvo, gostovanja izložbi.

Uz čestitke povodom Nacionalnog praznika Brazila direktor Arhiva je završio svoj govor, a reč je preuzeo Nj.E. Eduardo Botelja Barbosa, ambasador Savezne Republike Brazil, istakavši da je razlog okupljanja ne samo proslava dana kada je pre 130 godina Brazil postao Republika, već i obeležavanje 80 uspešnih godina diplomatskih odnosa između dve zemlje. Gospodin ambasador se zahvalio Arhivu Jugoslavije na prijateljskoj saradnji, pripremi i organizovanju izložbe, kao i objavljenom katalogu o diplomatskim odnosima na osnovu impresivne zbirke dokumenata koji se čuvaju u pomenutom arhivu i podvukao da su dve zemlje, uprkos svim događajima kroz koje su prošle u proteklih 80 godina, uspevale da održe dobre odnose i saradnju.

Osvrnuvši se na današnje stanje,  napomenuo je da je ove godine ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predstavljajući srpsku vladu, otputovao u Brazil 1. januara na inauguraciju predsednika Bolsonara, i da je tom prilikom imao važne razgovore sa predstavnicima brazilskih vlasti; da su pete po redu političke konsultacije, održaane u julu, još jednom potvrdile da su odnosi na visokom nivou; da je 141. Skupština interparlamentarne unije bila izvanredan i uspešan sastanak i da bi veze između Brazilije i Beograda uskoro trebalo da postanu još plodonosnije potpisivanjem više sporazuma.

Osim saradnje na nivou vlada brazilska strana je ponosna i na nekoliko veoma lepo primljenih kulturnih događaja – "Dani Brazila" u Novom Sadu, prisutnost Brazila na čuvenom "Gitar Art" festivalu, popularizacija brazilske klasične muzike, popularnost prezentacije i časova kapuere na ovim prostorima. Što se tiče trgovinskih odnosa, Brazil je drugi po veličini srpski spoljnotrgovinski partner, u odnosu na obe Amerike, a proširenje bilateralne trgovine i investicija je stalni cilj Ambasade Brazila u Srbiji.

Pozdravivši publiku još jenom povodom praznika, gospodin ambasador je završio svoje izlaganje i pozvao na razgledanje izložbe.

Autor izložbe i dvojezičnog srpsko-engleskog kataloga koji prati izložbu je Dragan Teodosić.

Izložba će za posetioce biti otvorena svakog radnog dana, od 9-16 časova, do 5. decembra 2019. godine.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Data/Images/izl_br_2019_1m.jpg

Data/Images/izl_br_2019_2m.jpg

Data/Images/izl_br_2019_3m.jpg

Data/Images/izl_br_2019_4m.jpg

Data/Images/izl_br_2019_5m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS