2018. "BEOGRAD - NjU DELHI, sedamdeset godina diplomatskih odnosa"
Data/Images/aj_9_izl53_nasl_kat_m_no1.jpg

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Jugoslavije, Beograd, 16. oktobar 2018.
Izložbu otvoriо: Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
Organizacija: Arhiv Jugoslavije, Ambasada Republike Indije u Beogradu i Diplomatski arhiv Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
Autori izložbe: Ranka Rađenović i Miroslava Medaković
Informativno sredstvo: katalog Preuzmite katalog u pdf formatu (4 MB), plakat

Izložbu arhivskih dokumenata Beograd-Nju Delhi, sedamdeset  godina diplomatskih odnosa priredio je Arhiv Jugoslavije, povodom obeležavanja 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje. Izložba je plod saradnje sa Ambasadom Republike Indije u Beogradu i Diplomatskim arhivom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Na otvaranju izložbe, 16. oktobra 2018. godine, u prisustvu gostiju, predstavnika diplomatskog kora u Republici Srbiji, naučnih i kulturnih radnika, prisutne je pozdravio dr Milan Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije. Pozdravnim rečima prisutnima se obratio Nj. E. gospodin Subrata Batačardži, ambasador Republike Indije, a u ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije govorio je gospodin Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, koji je ujedno i zvanično otvorio izložbu.
Izložba, koju su priredile Ranka Rađenović i Miroslava Medaković, sadrži više od 120 dokumenata i fotografija i prati je trojezični katalog na srpskom, engleskom i hindi jeziku. Prikazani dokumenti govore o uspostavljanju prvih diplomatskih kontakata između dve države i razmeni poseta njihovih lidera. Iz dokumenata se vidi da dve zemlje povezuje sličan prilaz većini ključnih međunarodnih problema. Poslednjih godina povećano je interesovanje obeju strana za unapređenjem svih vidova političke, ekonomske i kulturne saradnje.
Dokumenti i fotografije prikazani na izložbi nalaze se u fondovima i zbirkama Arhiva Jugoslavije i Diplomatskog arhiva Ministarstva spoljnih poslova.
Izložba će biti otvorena do 26. oktobra 2018, svakog radnog dana (ponedeljak-petak), od 10 do 16 časova.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Data/Images/izl_in_2018_1m.jpg

Data/Images/izl_in_2018_2m.jpg

Data/Images/izl_in_2018_3m.jpg

Data/Images/izl_in_2018_4m.jpg

Data/Images/izl_in_2018_5m.jpg

Data/Images/izl_in_2018_6m.jpg

Data/Images/izl_in_2018_7m.jpg

Data/Images/izl_in_2018_8m.jpg

Data/Images/izl_in_2018_9m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS