SRBIJA-MEKSIKO, 75 godina diplomatskih odnosa
Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_srbija_meksiko_2021_najavni_plakat_s.jpg

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Jugoslavije, Beograd, 1. novembar 2021.
Izložbu otvorio: Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
Organizacija: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Ambasada Sjedinjenih Meksičkih Država i Arhiv Jugoslavije
Priređivači izložbe: Miloš Marković, Jelena Tomović-Bajić, Zorica Avramović Živković, Dejan Bivolarević, Ranka Rađenović, Dragan Teodosić
Informativno sredstvo: najavni plakat, katalog

Povodom obeležavanja 75 godina diplomatskih odnosa Srbije i Meksika, priređena je izložba arhivskih dokumenata, koja je plod saradnje Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Ambasade Sjedinjenih Meksičkih država i Arhiva Jugoslavije.

Na otvaranju izložbe govorili su: dr Milan Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije, Nj.E. Feliks Korona, ambasador Sjedinjenih Meksičkih država u Beogradu i mr Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, koji je ujedno i otvorio izložbu.

Prisutnima se, u svojstvu domaćina, prvo obratio direktor Arhiva Jugoslavije rekavši da Arhiv Jugoslavije nastavlja sa obeležavanjem važnih događaja iz naše istorije i da je sada reč o izložbi posvećenoj 75. godišnjici diplomatskih odnosa sa Meksikom, koji u ovoj godini obeležava i 200 godina nezavisnosti zbog čega upućujemo najsrdačnije čestitke. "Istorijske činjenice nam govore da su diplomatski odnosi uspostavljeni nakon Drugog svetskog rata, 1946. godine. Uprkos geografskoj udaljenosti, arhivska dokumenta nam ukazuju na istorijski kontinuitet ovih odnosa. O tome govore i posete na najvišem nivou, predsednika Tita Meksiku 1963. i 1976, kao i meksičkih predsednika Beogradu 1963, 1974. i 1985. Pisma i poruke najviših zvaničnika, posete parlamentarnih, privrednih, kulturno-prosvetnih i drugih delegacija, kao i međudržavni ugovori, rečito govore o intenzitetu ove saradnje". Svoje izlaganje g. Terzić je završio rečima: "Ova izložba je dobra prilika da se podsetimo na kontinuitet ovih odnosa, na ostvareno prijateljstvo koje je vremenom preraslo u tradiciju. To je dobra polazna tačka da se tako nastavi i u budućnosti".

Ambasador Sjedinjenih Meksičkih država Nj.E. Karlos Feliks Korona izrazio je zadovoljstvo što učestvuje u otvaranju izložbe kada Meksiko i Republika Srbija obeležavaju 75 godina neprekidnih diplomatskih odnosa, proisteklih iz sporazuma između predsednika Meksika Manuela Avile Kamača i šefa države SFR Jugoslavije maršala Josipa Broza Tita, 24. maja 1946. godine. Gospodin ambasador je naglasio da je ova važna odluka bila početak izgradnje čvrstog odnosa prijateljstva i razumevanja, zasnovanog na uzajamnom poštovanju i želji za saradnjom između nacija koje dele slične vrednosti i ciljeve u promenljivim međunarodnim okolnostima. "Od kada je Meksiko otvorio Ambasadu u Beogradu, nikada nije zatvorio njena vrata i uvek je bio uz srpski narod tokom istorijskog procesa koji je doveo do raspada Jugoslavije i konsolidacije Srbije kao zemlje naslednice. Od tada, u skladu sa svojim spoljnopolitičkim principima i dubokim prijateljstvom sa srpskim narodom, Meksiko se zalagao za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije". Istakavši da su u ovih 75 godina diplomatskih odnosa intenzivan politički dijalog na najvišem nivou, i širenje sve veće multikulturne i akademske razmene čvrsti temelji za proširenje i učvršćivanje uzajamnih veza i u drugim oblastima u narednim godinama, gospodin Karlos Feliks se u ime Ambasade najiskrenije zahvalio Arhivu Jugoslavije i Ministarstvu spoljnih poslova Srbije na prikupljanju građe za izložbu koja je svedočanstvo i prikaz istorije diplomatskih odnosa.

Poželevši prisutnima dobrodošlicu na arhivsku izložbu, tj. putovanje kroz istoriju 75 godina diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Meksičkih Država, državni sekretar Nemanja Starović naglasio je da je to izuzetna prilika da se prisetimo istorije našeg prijateljstva i još više približimo naša dva naroda i kulture, istakavši da postavka obuhvata najznačajnija dokumenta iz fondova i zbirki koja svedoče o diplomatskim, kulturnim, ekonomskim odnosima dveju država, te ilustruje tradicionalno prijateljske odnose između dve zemlje koji nisu nikada prekidani. "Bilateralne odnose Republike Srbije i Sjedinjenih Meksičkih Država i danas karakterišu tradicionalno prijateljstvo i saradnja, zasnovani na međusobnom uvažavanju i podršci. Naše dve zemlje dele snažnu posvećenost temeljnim načelima međunarodnog prava i zajedničke poglede na brojne međunarodne probleme. Republika Srbija ostaje posvećena prijateljstvu i snažnoj saradnji sa Sjedinjenim Državama Meksika. Obeležavanje ovog jubileja daje nam podsticaj da u narednim godinama nastavimo da jačamo prijateljske veze Srbije i Meksika. Nastavićemo da tragamo za svim tačkama susretanja i temama na kojima možemo da sarađujemo. Srbija i Meksiko bili su i ostaće iskreni partneri uvek spremni da podele odgovornost sprovođenja zajedničke izgradnje ravnopravnijeg i prosperitetnijeg sveta". Na kraju svog izlaganja, gospodin Starović je proglasio izložbu otvorenom i pozvao na njeno razgledanje.

Za posetioce izložba će biti dostupna do 3. decembra 2021. godine, svakog radnog dana u periodu 9-16 časova.

 

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

 

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_srbija_meksiko_2021_01_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_srbija_meksiko_2021_02_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_srbija_meksiko_2021_03_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_srbija_meksiko_2021_04_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_srbija_meksiko_2021_05_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_otvaranje_izlozbe_srbija_meksiko_2021_06_s.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS