2014. - "Ličnosti i potpisi (Autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije)"
Pročitaj mi
Data/Images/aj_9_izl40_nasl_kat_m.jpg

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Jugoslavije, Beograd, 21. januar 2014.
Izložbu otvorio: Miladin Lukić, pomoćnik ministra kulture i informisanja Republike Srbije
Organizacija: Arhiv Jugoslavije 
Autori izložbe: Dušan Jončić, Jelena Đurišić i Dragoš Petrović
Informativno sredstvo: katalog Preuzmite katalog u pdf formatu (7.3 MB),  plakat

Gostovanja izložbe:

  • 2014. - Banjaluka, Užice
  • 2015. - Čačak
  • 2016. - Vranje, Aleksandrovac
  • 2017. - Negotin

Pozivnica za otvaranje izložbeIzložba obuhvata vremenski period od 1918. do 2006. godine, od nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca do nestanka Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Preko 4 poglavlja: Kraljevina Jugoslavija, Svet između dva rata, Posleratna Jugoslavija i Svet posle rata, na 20 panoa sa 40 polja, predstavljeno je 156 ličnosti sa potpisima. Prikazani su vladari, državnici i političari iz Jugoslavije i zemalja širom sveta. Uporedo su dati dokumenti sa njihovim potpisom i njihove fotografije. Izložbu dopunjuju kratke biografije ličnosti i legende dokumenata.
Predstavljeni su različiti  dokumenti, od privatne prepiske do zvaničnih notifikacija i poruka koje su državnici međusobno razmenjivali, međunarodni ugovori, akreditivna pisma, odgovori na njih, izveštaji diplomata, stranačka prepiska... Dokumenti potiču iz fondova Dvora Kraljevine Jugoslavije, Ministarstva inostranih dela/poslova, Kabineta maršala Jugoslavije, Kabineta predsednika Republike, Predsedništva SFRJ, Predsedništva SRJ, Saveza komunista Jugoslavije, zbirke Milana Stojadinovića i Zbirke fotografija.

Izložba će biti otvorena do 21. maja 2014, svakog radnog dana od 9 do 16 časova.

Gostovanja izložbe

NEGOTIN, 7.jun 2017.

U sredu, 7. juna, u galeriji Mokranjčeve kuće u organizaciji Istorijskog arhiva u Negotinu, otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije Ličnosti i potpisi – autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije. Izložbu je otvorio, nakon uvodne reči direktora Istorijskog arhiva u Negotinu Nenada Vojinovića, arhivskog savetnika, prigodnim obraćanjem gospodin Miladin Milošević, direktor Arhiva Jugoslavije: "...Upravo ova izložba pokazuje samo deo blaga koje Arhiv Jugoslavije u svojim depoima čuva. "Autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije" predstavljaju potpise najpoznatijih ličnosti XX veka, koji su na ovaj ili onaj način korespodentno bili povezani sa jednom zemljom koje više nema. Upravo zato su oni vredniji, jer svedočeći o prošlosti oni daju smernice sadašnjim generacijama kako na dalje projektovati budućnost, našu budućnost – budućnost nas i naše dece..." Otvaranje izložbe je uveličala svojim pesmama i Etno grupa "Klasje" koju već godinama predvodi profesorka razredne nastave Dušica Đurđić iz Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Negotinu.

Data/Images/potp_neg_2017_1m.jpg

Data/Images/potp_neg_2017_2m.jpg

ALEKSANDROVAC, 22.septembar 2016.

U Zavičajnom muzeju u Aleksandrovcu, 22. septembra 2016. otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije Ličnosti i potpisi - Autografi znamenitih ličnosti u dokumentima Arhiva Jugoslavije. Na otvaranju izložbe govorili su Ivan Brborić, direktor Muzeja, dr Dragomir Bondžić iz Instituta za savremenu istoriju i Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije.

VRANjE, 24. avgust 2016.
U okviru manifestacije "Dani Vranja", u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, 24. avgusta 2016, otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije Ličnosti i potpisi - Autografi znamenitih ličnosti u dokumentima Arhiva Jugoslavije. Na izložbi su predstavljeni dokumenti iz vremena od 1918. do 2006, od nastanka Kraljevine Jugoslavije do nestanka Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Izloženi su potpisi i dokumenta 156 ličnosti čijim je delovanjem na našoj i svetskoj istorijskoj sceni obeleženo ovo razdoblje, od privatne prepiske do zvaničnih notifikacija i poruka koje su državnici u prošlosti međusobno razmenjivali.
Prisutne je pozdravio Borivoje Manasijević, v.d. direktora Arhiva u Vranju, a zatim su o samoj postavci govorili arhivski savetnik Dušan Jončić, autor izložbe, i Lilijana Ratković-Trifunović, pomoćnik direktora Arhiva Jugoslavije, koja je i otvorila izložbu.
Izložba će biti otvorena do 15. septembra 2016. godine.

Data/Images/potp_vr_2016_1m.jpg

Data/Images/potp_vr_2016_2m.jpg

Data/Images/potp_vr_2016_3m.jpg

Data/Images/potp_vr_2016_4m.jpg

Data/Images/potp_vr_2016_5m.jpg

ČAČAK. 24. april 2015.

U prostorijama Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku na dan 24. aprila 2015. godine otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije, Ličnosti i potpisi – autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije, autora: Dušana Jončića, Jelene Đurišić i Dragoša Petrovića.
Izložbu je otvorio Miladin Milošević, v.d. direktor Arhiva Jugoslavije.

Data/Images/potp_ca_2015_1m.jpg

Data/Images/potp_ca_2015_2m.jpg

Data/Images/potp_ca_2015_3m.jpg

UŽICE, 7. oktobar 2014.
U okviru proslave Dana grada Užica u Istorijskom arhivu Užice, u ponedeljak 6. oktobra 2014, otvorena je izložba Ličnosti i potpisi - Autografi znamenitih ličnosti u dokumentima Arhiva Jugoslavije.
Prisutne je pozdravila direktor Istorijskog arhiva Užice g-đa Vesna Prljević istakavši da je reč o značajnoj i veoma zanimljivoj izložbi koju je Arhiv Užice preuzeo od Arhiva Jugoslavije i koja se otvara u čast Dana Grada.
Direktor Arhiva Jugoslavije g-din Miladin Milošević, govorio je o radu Arhiva Jugoslavije i naglasio da je "...ova izložba jedan od preko četrdeset projekata koje je Arhiv Jugoslavije realizovao od kada smo počeli da se bavimo pripremanjem izložbi arhivskih dokumenata. Ovaj projekat je bio naša dugogodišnja ideja, a realizovan je u januaru ove godine povodom proslave Dana Arhiva Jugoslavije...". Izrazivši nadu da će Izložba izazvati pažnju javnosti i u Užicu, Milošević je uputio čestitke građanima Užica povodom Dana Grada.
Prisutnima se obratio i Dušan Jončić, autor izložbe, napomenuvši: "...Izložbom je pokriven period od 1918. do 2006. godine, od nastanka Kraljevine Jugoslavije pa do prestanka državne zajednice Srbije i Crne Gore, a predstavljene su ličnosti i političari koji su delovanjem na našoj i svetskoj istorijskoj sceni obeležili ovo razdoblje. Na preko 200 eksponata, što fotografija, što rukopisa, predstavljeni su vladajući političari, državnici, ugledne ličnosti iz celog sveta..."
Izložbu je otvorila g-đa Jelena Vasović Vićović, gradski većnik zadužena za kulturu i sport, podsećajući da "...samo oni koji se ozbiljno bave prošlošću znaju koliko su bile važne pojedine odluke koje su donosili ljudi na čelnim pozicijama u nekadašnjoj Jugoslaviji. Njihovi potpisi na dokumentima koji se čuvaju u Arhivu Jugoslavije imaju posebnu težinu, jer su i ujedno pečat jednog vremena koje je imalo drugačija pravila i zakone..."

Data/Images/potp_ue_2014_1m.jpg

Data/Images/potp_ue_2014_2m.jpg

Data/Images/potp_ue_2014_3m.jpg

Data/Images/potp_ue_2014_4m.jpg

Data/Images/potp_ue_2014_5m.jpg

Data/Images/potp_ue_2014_6m.jpg

BANjALUKA, 22. april 2014.

Povodom Dana oslobođenja grada Banjaluke i Dana Arhiva Republike Srpske, 22. aprila 2014. u galeriji Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, otvorena je izložba "Ličnosti i potpisi - Autografi poznatih ličnosti u dokumentima Arhiva Jugoslavije".

Gostovanje izložbe Arhiva Jugoslavije u Banjaluci plod je dugogodišnje uspešne saradnje dva arhiva, naglasio je domaćin Dušan Popović, direktor Arhiva Republike Srpske, pred brojnim zvanicama, javnim i kulturnim radnicima Banjaluke.

Izložba je poklon Arhiva Jugoslavije gradu Banjaluci. O samoj postavci govorio je Miladin Milošević, v. d. direktora Arhiva Jugoslavije, a Nebojša Radmanović, član Predsedništva BiH iz Republike Srpske, svečano je otvorio izložbu.

Data/Images/t_23_4_2014_32_otvaranje_izlozbe_01.jpg Data/Images/t_23_4_2014_59_otvaranje_izlozbe_02.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS