2006. - "Tito - Staljin"
Pročitaj mi

Naslovna strana kataloga

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Srbije i Crne Gore, Beograd, 24. oktobar 2006.
Izložbu otvorio: Miladin Milošević, pomoćnik direktora ASC
Organizacija: Arhiv Srbije i Crne Gore, Muzej istorije Jugoslavije, Ministarstvo za kulturu i komunikacije Ruske Federacije, Federalna arhivska agencija Ruske Federacije, Državni arhiv Ruske Federacije
Autori izložbe: Miladin Milošević i Nada Petrović (Arhiv SCG), i mnoga lica iz Federalne arhivske agencije Ruske Federacije i Državnog arhiva Ruske  Federacije
Informativno sredstvo: katalog na srpskom i ruskom jeziku Preuzmite katalog u pdf formatu (753.86 kB), plakat
Prateći sadržaji:

 • međunarodni okrugli sto "Tito-Staljin"
 • filmski zapis iz Muzeja Kinoteke (Potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu, uzajamnoj pomoći i posleratnoj saradnji između SSSR-a i Jugoslavije, Moskva, 11. april 1945.)
 • PowerPoint prezentacija izabranih dokumenata

Izložba dokumenata "Tito–Staljin", otvorena je 23. juna 2006. godine u Moskvi.


Gostovanja izložbe

 • 2007. - Banja Luka, Užice, Požarevac, Zrenjanin, Šabac
 • 2008. - Valjevo
 • 2009. - Čačak
 • 2013. - Trstenik
 

Pozivnica za izložbuArhiv Srbije i Crne Gore i Državni arhiv Ruske Federacije organizovali su izložbu arhivskih dokumenata Tito – Staljin na kojoj su prvi put javnosti pokazana pojedina arhivska dokumenta. Izložba je prvobitno bila otvorena u Moskvi 23. juna 2006. uz prisustvo visokih zvaničnika Ruske Federacije, ambasade Republike Srbije u Moskvi, kao i brojnih kulturnih i javnih radnika Ruske Federacije i grada Moskve. Na izložbi u Moskvi bila su izložena arhivska dokumenta Tito – Staljin za period 1935–1956. godine, kao i brojni eksponati iz srpskih i ruskih arhiva i muzeja. Posetiocima su prikazani eksponati iz lične zbirke J. Visarionoviča Staljina iz Državnog istorijskog muzeja Ruske Federacije i lične stvari J. B. Tita iz Muzeja istorije Jugoslavije. Staljinove lične stvari su bile izložene samo u Moskvi. Skoro ista postavka predstavljena je srpskoj javnosti u Beogradu 24. oktobra 2006. u Arhivu Srbije i Crne Gore.

Istraživanja arhivskih dokumenata za izložbu obavio je tim ruskih i srpskih istoričara u Arhivu SCG, Muzeju istorije Jugoslavije (Arhiv Josipa Broza Tita), Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, Državnom arhivu Ruske Federacije, Državnom istorijskom muzeju, Ruskom državnom arhivu novije istorije, Ruskom državnom arhivu socijalno-političke istorije, Ruskom državnom arhivu filmskih i fotodokumenata i Arhivu spoljne politike Ruske Federacije.

U Beogradu su bila izložena 224 arhivska dokumenta i muzejska eksponata po hronološkim i tematskim celinama, sa legendama i izvodima iz dokumenata:

 • I. Broz i Staljin do Drugog svetskog rata; 
 • II. Godine borbe 1941–1945
 • III. Saveznici u socijalističkom lageru 1945–1948
 • IV. Konflikt interesa 1948–1953
 • V. Normalizacija odnosa 1953–1956.

Postavku je pratio katalog (u Moskvi na ruskom, a u Beogradu na srpskom jeziku). Organizatori izložbe, Miladin Milošević, v. d. direktor Arhiva SCG i Vladimir P. Kozlov, rukovodilac Federalne arhivske agencije, napisali su kratak uvod za katalog, a L. J. Gibjanski i prof. dr Ljubodrag Dimić naučno viđenje odnosa Tito–Staljin. Katalog je opremljen skenovima najzanimljivijih dokumenata i popisom svih izloženih dokumenata i muzejskih eksponata.

Izložbu u Moskvi otvorio je Vladimir P. Kozlov, direktor Federalne arhivske agencije, a u Beogradu o izložbi su govorili prof. dr Sergej Mironjenko, direktor Državnog arhiva Ruske Federacije i Miladin Milošević, v.d. direktor Arhiva SCG. Na otvaranju je bilo oko 350 zvanica, a tokom ostalih dana (izložba je bila otvorena do 1. decembra 2006), usledile su kolektivne i individualne posete. Između ostalih, izložbu su posetili ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev, članovi ruske Dume, srpski ambasador u Moskvi, zamenik američkog ambasadora u Beogradu Roderik Mur (Roderic Moore) i osoblje ambasade SAD u Beogradu, maturanti Treće beogradske gimnazije, gimnazije Milutin Milanković, kolektiv Arhiva Vojvodine i mnogi drugi. S obzirom na veliko interesovanje javnosti, izložba će u toku 2007. godine biti postavljena u Užicu, Zaječaru, Zrenjaninu, Kikindi, a interesovanje postoji i u Republici Srpskoj.

Na temu Tito – Staljin u prostorijama Arhiva SCG, 25. decembra 2006, održan je Okrugli sto na kome je učestvovalo 17 eminentnih ruskih i srpskih istoričara.

Zbornik radova sa međunarodnog okruglog stola objavljen je krajem 2007. godine.


FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Data/Images/tsbg1v_s_no1.jpg

 

Data/Images/tsbg2v_s_no1.jpg

 

Data/Images/tsbg3v_s_no1.jpg

 

Data/Images/tsbg4v_s_no2.jpg

Data/Images/tsbg5v_s_no1.jpg

 

Gostovanja izložbe

TRSTENIK 15. oktobar 2013
Izložba Arhiva Jugoslavije i Federalne Arhivske Agencije iz Moskve Tito – Staljin otvorena je u Centru za kulturu u Tresteniku 15. oktobra 2013, povodom obeležavanja dana grada Trstenika.
Izložbu je otvorio Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije.
ČAČAK 17. decembar 2009 - 15. januar 2010.

U okviru dugogodišnje saradnje Arhiva Jugoslavije i Istorijskog arhiva u Čačku 17. decembra 2009. godine otvorena je izložba arhivskih dokumenata Tito – Staljin Arhiva Jugoslavije. Izložba Tito – Staljin je treća izložba Arhiva Jugoslavije koja je u organizaciji dva arhiva prikazana građanima Čačka. Na otvaranju izložbe, pred brojnim posetiocima i predstavnicima lokalnih medija o izložbi je govorila Lela Pavlović, direktorka Istorijskog arhiva u Čačku i Miladin Milošević, v.d. direktor Arhiva Jugoslavije.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA

Data/Images/tsca1_s.jpg

Data/Images/tsca3_s.jpg

Data/Images/tsca4_s.jpg

 

VALjEVO 8. februar – 7. mart 2008.

Izložba je otvorena u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo. O saradnji Narodnog muzeja Valjevo i Arhiva SCG govorio je direktor Vladimir Krivošejev, a o ideji i realizaciji izložbe v.d. direktora Arhiva SCG Miladin Milošević. Izložbu je otvorio prof dr Miroslav Jovanović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA

Data/Images/tsva2v_s_no2.jpg

Data/Images/tsva1v_s_no2.jpg

 

ŠABAC 29. novembar - 28. decembar 2007.
U organizaciji Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac u Galeriji Narodnog muzeja Šabac, otvorena je izložba Arhiva Srbije i Crne Gore Tito - Staljin 29. novembra 2007. godine. O saradnji Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac i Arhiva SCG govorio je Radomir Petrović, direktor, a o izložbi Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva SCG i Nada Petrović, načelnik odeljenja za informisanje u Arhivu SCG.
ZRENjANIN 15. novembar - 19. decembar 2007.

Izložba arhivskih dokumenata Tito - Staljin, Arhiva Srbije i Crne Gore, otvorena je u izložbenom salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin 15. novembra 2007. Posle uvodne reči direktorke arhiva gospođe Nade Boroš, izložbu je otvorio gospodin Miladin Milošević v.d. direktora Arhiva Srbije i Crne Gore. Prisutne na svečanom otvaranju izložbe pozdravili su i zvanice: atašea za kulturu ambasade Ruske Federacije u Beogradu gospodina Oleg Buldakov, gospodin Kriste Euđenije, direktor županijskog arhiva u Aradu, zamenik direktora Arhiva Vojvodine gospođa Milena Subić Popović i gospodin Semeon Žarkov, predsednik udruženja Srba u Aradu. Zrenjaninci imaju priliku da do 19. decembra 2007. godine pogledaju izložbu arhivskih dokumenata Tito - Staljin i eksponate iz Istorijskog muzeja Jugoslavije: maršalsku uniformu Josipa Broza Tita i njegove lične stvari.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA

Data/Images/tszr1v_s_no1.jpg

Data/Images/tszr2v_s_no1.jpg

Data/Images/tszr3v_s_no1.jpg

POŽAREVAC 22. jun - 15. jul 2007.

Istorijski arhiv u Požarevcu bio je organizator gostovanja izložbe arhivskih dokumenata Tito - Staljin. Uz brojne zvanice grada Požarevca, izložba je otvorena u galeriji Doma vojske Požarevac. O izložbi je govorila direktorka Jasmina Nikolić, v.d.direktor Miladin Milošević i prof. dr Miroslav Jovanović, koji je otvorio izložbu za posetioce. Izložba će biti otvorena do 15. jula 2007. godine.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA

Data/Images/tspo1v_s_no1.jpg

Data/Images/tspo2v_s_no1.jpg

Data/Images/tspo3v_s_no1.jpg

UŽICE 24. april - 15. maj 2007.

Izložba Tito - Staljin otvorena je povodom dana Istorijskog arhiva Užice, 24. aprila 2007. godine u prostorijama Narodnog muzeja, u organizaciji Istorijskog arhiva Užice i kolektiva Narodnog muzeja Užica, u prisustvu brojnih javnih i kulturnih radnika Užičke opštine. O izložbi je govorio direktor Istorijskog arhiva Miroslav Dučić i Miladin Milošević v.d. direktora Arhiva SCG, koji je i otvorio izložbu. Građani Užica, mogli su prvi put da vide brojna dokumenta i fotografije iz bogate riznice Arhiva Srbije i Crne Gore, Arhiva Josipa Broza Tita i Državnog arhiva Ruske Federacije.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA

Data/Images/tsue1v_s_no1.jpg

Data/Images/tsue2v_s_no1.jpg

BANjA LUKA 21. april - 13. maj 2007.

Povodom dana Arhiva Republike Srpske i dana grada Banja Luke, u Muzeju Republike Srpske 21. aprila 2007. godineotvorena je izložba arhivskih dokumenata Tito - Staljin, koju je uradio Arhiv Srbije i Crne Gore i Državni arhiv Ruske Federacije. Banja Luka je, posle Moskve i Beograda, treći grad u kome je ova izložba postavljena. O saradnji Arhiva Republike Srpske i Arhiva Srbije i Crne Gore, govorila je direktorka Arhiva RS Ljiljana Radošević, Nada Petrović iz Arhiva Srbije i Crne govorila je o ideji izložbe, njenoj realizaciji, istraživanju dokumenata i saradnji sa Državnim arhivom Ruske Federacije. Izložbu je otvorio predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, koji je tom prilikom rekao:."...Posmatrajući ovu izložbu suočavamo se sa nečim što je veoma važno nama koji živimo na prostoru bivše Jugoslavije, jer mi volimo da pričamo o istoriji, da znamo šta se dešavalo na našim prostorima. Međutim, kada pogledamo ove dokumente, onda nam je jasno koliko malo znamo.. Istina se strpljivo skuplja i istražuje. Potrebno je mnogo vremena i rada, da se dođe do nje. Zato postoje arhivi i dokumenti koji su neuništivi i vrijedni arhivski radnici, koji nam to pokazuju..." Otvaranju je prisustvovao gradonačelnik Banja Luke Dragoljub Davidović, brojni javni i kulturni radnici.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANJA

Data/Images/tsbl1v_s_no1.jpg

Data/Images/tsbl2v_s_no1.jpg

Data/Images/tsbl3v_s_no1.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS