2018. - SRPSKO/JUGOSLOVENSKO-EGIPATSKI ODNOSI
Pročitaj mi
Data/Images/aj_9_izl51_eksponati_m.jpg

Mesto i datum otvaranja izložbe: Centralni hol Narodne skupštine Republike Srbije, Beograd, 19. jul 2018.
Izložbu otvorio:  Nj.E. gospodin Amr Aldžovajli, ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji
Organizacija: Arhiv Srbije, Arhiv Jugoslavije, Narodna skupština Republike Srbije i Ambasada Arapske Republike Egipat
Autori izložbe: Dušan Guteša (Arhiv Srbije) i Ranka Rađenović (Arhiv Jugoslavije)
Iformativno sredstvo: flajer

U Centralnom holu Narodne skupštine Republike Srbije, 19. jula 2018. godine, otvorena je izložba dokumenata Srpsko/jugoslovensko-egipatski odnosi, a povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje.

Izložbu, koja je realizovana u saradnji Arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije sa Narodnom skupštinom Republike Srbije i Ambasadom Arapske Republike Egipat, otvorio je ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji, Nj.E. gospodin Amr Aldžovajli. Otvaranju su prisustvovali Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine, Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja i Ali Abdel Aal, predsednik Predstavničkog doma Arapske Republike Egipat.

Dokumenta iz Arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije, predstavljena na izložbi, svedoče o periodu od 1906. godine, kada je pokrenuta inicijativa da se osnuje srpsko diplomatsko predstavništvo u Egiptu, do avgusta 1984. godine, kada je Hosni Mubarak, predsednik Arapske Republike Egipat posetio Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju. Uz ukaze kralja Petra I Karađorđevića o postavljenju prvog srpskog diplomatskog agenta u Egiptu, kralja Aleksandra I Karađorđevića o otvaranju Generalnog konzulata Kraljevine SHS u Kairu, Josipa Broza Tita o postavljenju izvanrednih i opunomoćenih ambasadora FNRJ i SFRJ u Egiptu, dokumenata o brojnim međusobnim posetama državnika dve zemlje i razgovorima o važnim međunarodnim pitanjima, postavka sadrži i fotografije srpskih i egipatskih zvaničnika iz vremena Kraljevine Srbije, Kraljevine Jugoslavije, Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Izložbu, koja će u Narodnoj skupštini moći da se poseti do 26. jula 2018. godine, prate flajeri sa popisom izloženih dokumenata, na srpskom i engleskom jeziku.

 

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE

Data/Images/iz_eg_2018_01m.jpg

Data/Images/iz_eg_2018_02m.jpg

Data/Images/iz_eg_2018_03m.jpg

Data/Images/iz_eg_2018_04m.jpg

Data/Images/iz_eg_2018_05m.jpg

Data/Images/iz_eg_2018_06m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS