Gde se nalazi?
Pročitaj mi

Pogledajte PlanPlusArhiv Jugoslavije nalazi se na obodu centra Beograda, u delu grada koji se zove Senjak. To je rezidencijalni deo Beograda, koji se prostire od Beogradskog sajma i bulevara Vojvode Mišića do bulevara Vojvode Putnika. Kraj je pitom. Čine ga brojne porodične kuće, među kojima ima i vrlo reprezentativnih, i nekoliko javnih građevina i kulturno-istorijskih spomenika, među kojima se ističu: manastir Vavedenje, Muzej kralja Petra I, Fakultet likovnih umetnosti, Muzej afričke umetnosti, nekoliko ambasada i rezidencija ambasadora. U okolini se nalazi Topčiderski park sa Konakom kneza Miloša, crkvom Svetog Petra i mnogim manjim spomenicima.

Položaj Arhiva je markantan: nalazi se na vrhu brda, na Topčiderskoj zvezdi, velikom kružnom toku u koji se slivaju bulevar Vojvode Putnika i ulice Topčiderski venac, Užička, Tolstojeva i Andre Nikolića, a njegova masivna zgrada obnovljene fasade vidljiva je sa Kalemegdana, mostova preko Save i sa Novog Beograda.

Važna napomena: zvanična adresa Arhiva – Vase Pelagića 33 – može da zavara posetioca jer se na tom broju, zapravo, nalazi biblioteka "Isidora Sekulić", a zgrada Arhiva mu je okrenuta zadnjim delom. Ulaz u zgradu je moguć jedino sa prednje strane, iz pravca Topčiderske zvezde. Tu se nalazi i prostrani parking, namenjen posetiocima Arhiva.

Kako doći do Arhiva?

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS