Poseta delegacije Centra Pokreta nesvrstanih za tehničku saradnju iz Džakarte

Arhiv Jugoslavije su 12. oktobra 2021. godine posetili ambasador i izvršni sekretar Centra Pokreta nesvrstanih za tehničku saradnju gospodin Diar Nurbintoro  (Diar Nurbintoro) i pomoćnik direktora za programe ove ustanove iz Džakarte, gospođa Niken Supraba (Niken Supraba). U društvu delegacije Centra u poseti Arhivu bila je i gospođa Ari Adiati (Ary Adiati), drugi sekretar za kulturu, informacije i društvena pitanja Ambasade Republike Indonezije u Beogradu i gospođa Eni Diponegoro, takođe iz Indonežanske ambasade. Delegaciju je primio dr Milan Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije, a u razgovorima sa delegacijom učestvovala je i Ranka Rađenović, arhivski savetnik.

Centar pokreta nesvrstanih za tehničku saradnju, kako je objasnio gospodin Nurbintoro, osnovan je na XI samitu šefova država ili vlada nesvrstanih zemalja, koji je održan u Kartaheni, Kolumbija, oktobra 1995. godine, a sa ciljem unapređenja kapaciteta Pokreta nesvrstanih. Budući da ima mnogo istraživača iz zemalja-članica Pokreta, koji se često obraćaju Centru sa pitanjima baš u vezi sa Prvom konferencijom, održanom u Beogradu 1961, cilj posete Arhivu Jugoslavije bio je da se saznaju uslovi i tehnika eventualnog dobijanja kopija dokumenata da bi se pomoglo istraživačima.

Gospodin Terzić je objasnio da se kopije dokumenata mogu dobiti na upućen zahtev, a bez potpisivanja posebnog sporazuma između dve ustanove. Direktor Arhiva je takođe upoznao goste sa radom i aktivnostima ustanove, a na kraju posete delegaciji je pokazano  nekoliko pisama koje su razmenjivala dva predsednika, Sukarno i Tito, a koja se čuvaju u jednom od fondova Arhiva Jugoslavije.

Data/Images/pos_ind_12102021_1m.jpg

Data/Images/pos_ind_12102021_2m.jpg

Data/Images/pos_ind_12102021_3m.jpg

Data/Images/pos_ind_12102021_4m.jpg

Data/Images/pos_ind_12102021_5m.jpg

Data/Images/pos_ind_12102021_6m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS