Poseta ambasadorke Federativne Republike Brazil Arhivu Jugoslavije

Arhiv Jugoslavije je 18. aprila 2018. posetila gospođa Izabel Kristina de Azevedo Hejvert (Isabel Cristina de Azevedo Heyvaert), ambasadorka Federativne Republike Brazil, u pratnji svoje zamenice gospođe Marije Kristine Pereira da Silva (Maria Cristina Pareira da Silva).

Sa svoje strane, Arhiv je Ambasadi prethodno dostavio kopiju jednog dokumenta. Radi se o Ukazu kralja Petra II Karađorđevića, od 15. juna 1938. godine, o tome da je, na predlog Predsedništva Ministarskog saveta i ministra inostranih poslova, u saglasnosti sa Ministarskim savetom, a na osnovu člana 31 Zakona o uređenju Ministarstva inostranih poslova i diplomatskih i konzularnih zastupništava Kraljevine Jugoslavije u inostranstvu, odlučeno, da se otvori Poslanstvo Kraljevine Jugoslavije u Rio de Žaneiru.

Poseta gospođe ambasador je imala za cilj da se zahvali na dostavljenoj kopiji dokumenta, ali i da predloži pripremu izložbe o diplomatskim odnosima dve zemlje. Sa direktorom Arhiva Jugoslavije dr Milanom Terzićem postignut je dogovor da se takva izložba dokumenata, sa katalogom, priredi u toku iduće godine.

Takođe je dogovoreno da se prethodno, u toku ove godine, pripremi i potpiše Memorandum o saradnji između Arhiva Jugoslavije i Ambasade Federativne Republike Brazil.

Data/Images/poseta_ambasadorke_brasila_arhivu_jugoslavije_20180418_1_s.jpg Data/Images/poseta_ambasadorke_brasila_arhivu_jugoslavije_20180418_2_s.jpg Data/Images/poseta_ambasadorke_brasila_arhivu_jugoslavije_20180418_3_s.jpg
© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS