Saradnja u zemlji u 2008. godini
Pročitaj mi
Prokuplje,
30. januar - 29. februar
Gostovanje izložbe Aleksandar I kralj Jugoslavije 1918-1934.
Valjevo,
8. februar – 7. mart
Gostovanje izložbe Tito – Staljin
Beograd, 20 - 27. mart Zaposleni iz Odeljenja za arhivske poslove i registraturski materijal Narodne banke Srbije na praksi u Arhivu Srbije i Crne Gore
Na praksi je bilo 12 polaznika (6 sa visokom, 2 sa višom i 4 sa srednjom školskom spremom). Praksu su obavili u Odeljenju za sređivanje arhivske građe, Odeljenju za informisanje, objavljivanje arhivske građe i međunarodnu saradnju kao i u Odeljenju za nadzor, zaštitu i korišćenje arhivske građe Arhiva SCG.
Čačak, 25. april Gostovanje izložbe Knez Pavle Karađorđević kraljevski namesnik 1934-1941.
Zaječar, 9. maj Gostovanje izložbe Knez Pavle Karađorđević kraljevski namesnik 1934-1941.
Beograd, 17. maj Saradnja sa Umetničkom produkcijskom grupom Noć muzeja i učestvovanje Arhiva Srbije i Crne Gore na 5. manifestaciji Noć muzeja
Beograd,
20 -26. oktobar
Arhiv Srbije i Crne Gore učestvovao je na 53. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.
Beograd, 10. novembar i  5. decembar Saradnja Arhiva i Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu
U okviru saradnje Arhiva Srbije i Crne Gore i Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, profesori sa Katedre za Istorija Jugoslavije dr Ljubodrag Dimić i dr Mirjana Radojević boravili su sa studentima treće i četvrte godine studija u Arhivu Srbije i Crne Gore 10. novembra i 5. decembra 2008. godine. Cilj boravka je bio da se studenti upoznaju sa Arhivom, njegovim istorijatom, arhivskim fondovima i zbirkama, uslovima i načinom korišćenja arhivske građe u naučne svrhe. Sa svim tim, studente je upoznao Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva. Studenti su obišli i izložbenu postavku arhivskih dokumenata "Jugoslavija u međunarodnim odnosima 1918 – 1992", uz stručno objašnjenje Dušana Jončića, jednog od autora izložbe.
Zrenjanin, 9. decembar Gostovanje izložbe Knez Pavle Karađorđević kraljevski namesnik 1934-1941.
Beograd, 13. decembar Seminar Istorijski izvori u nastavi istorije Arhiv Srbije i Crne Gore posetili su profesori istorije beogradskih srednjih i osnovnih škola, 13. decembra 2008, u okviru seminara Istorijski izvori u nastavi istorije. Seminar je organizovala  Agencije Duga – Co uz podršku Arhiva Srbije, čiji je program uvršten u Katalog programa stručnog usavršavanja zaposlenih u obrazovanju za školsku 2008/2009 godinu pod rednim br. 147. Cilj seminara je, da profesori u svojoj nastavi, što bolje edukuju učenike za njihova buduća istraživanja i korišćenja arhivske građe kao istorijskog izvora prvog reda. Tim povodom u Arhivu SCG organizovano je predavanje za 37 profesora istorije beogradskih škola.  Sa istorijatom Arhiva, organizacijom, delatnosti, nadležnostima, fondovima i zbirkama, radu sa istraživačima i dr. profesore je upoznala Nada Petrović, načelnik za informisanje u Arhivu SCG. Sa izložbom arhivskih dokumenata Jugoslavija u međunarodnim odnosima 1918-1992, prisutne profesore upoznao je Dušan Jončić, jedan od autora izložbe.
© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS