Покрет несврстаности (ПН) за време Хладног рата: Поуке и перспективе

Покрет несврстаности (ПН) за време Хладног рата: Поуке и перспективе 
Meђународна конференција - симпозијум, 24-26. мај 2012,
у просторијама Архива Југославије, Васе Пелагића 33, Београд, Србија


 

Суорганизатори:

The LSE IDEAS Balkan International Affairs Programme and the LSE IDEAS Centre, London School of Economics and Political Science (LSE IDEAS Програм за Балкан и LSE IDEAS центар за међународне односе,  дипломатију и стратегију на Лондонској школи за економију и политичке науке)


заједно са

Aрхивом Србије
и

Архивом Југославије 

 

Пре педесет година, у време најопаснијих хладноратовских сучељавања и опасности по светски мир, Прва конференција несвртаних и неангажованих земаља, одржана у Београду, септембра 1961, означила је почетак стварања Покрета несврстаних. Током следећих двадесет година, Покрет је прерастао у највеће политичко окупљање изван Уједињених нација током Хладног рата и постао јединствени глас Трећег света.  Упркос томе, историографија о Покрету је до данас остала оскудна. Између осталог, још увек није успела да пружи одговор на  дилему да ли је Покрет несврстаних био само нуз-производ Хладног рата, производ покушаја суперсила да избегну директну конфронтацију у "сивој зони" или је, пак представљао истински покушај Трећег света да омогући себи право на постојање и самосталан развој између два сучељена блока и тиме створио истинску и једину алтернативу претећој хладноратовској подели света. Познато је да, две деценије после завршетка Хладног рата, Покрет несврстаних још увек постоји и окупља 115 земаља. У садашњем, све насилнијем свету препуном претњи по политичку и економску стабилност човечанства, најсиромашније земље у развоју су можда поново у потрази за својим гласом и признањем права на достојан и безбедан живот.
У настојању да подржимо научно сагледавање улоге и значаја Покрета несврстаних током Хладног рата и дамо допринос развоју историографије овако важног феномена као и њеној валоризацији у оквиру опште историографије Хладног рата, LSE IDEAS Balkan International Affairs Programme and the LSE IDEAS Centre,  у сарадњи са Архивом Србије и Архивом Југославије организују у Београду, 24-26. маја 2012, међународну конференцију - симпозијум на тему: Покрет несврстаности за време Хладног рата: Поуке и перспективе  

Преузмите програм конференције.
Новости
  1. ICA
  2. Министарство културе Републике Србије
© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS