Промоција зборника "Живот и дело академика Богумила Храбака"
Прочитај ми

Дана 30. маја 2012. године у просторијама Архива Југославије одржана је промоција међународног тематског зборника "Живот и дело академика Богумила Храбака" у организацији Филозофског факултета у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици и Архива Југославије. На промоцији су говорили академик проф. др емеритус Зоран Лакић члан ЦАНУ, др Смиљана Ђуровић, научни саветник Института за савремену историју, проф. др Драги Маликовић декан Филозофског факултета и уредник зборника и Миладин Милошевић в. д. директора Архива Југославије. Такође на промоцији зборника говорила је академик Десанка Ковачевић-Којић, члан САНУ, која је са присутнима поделила своја лична сећања на академика Богумила Храбака.
Међународни тематски зборник „Живот и дело академика Богумила Храбака“, чија је промоција спроведена у Архиву Југославије представља споменицу посвећену овом научнику и академику, који је између осталог био и оснивач Одељења за историју Филозофског факултета у Приштини сада измештеног у Косовској Митровици. Зборник је настао као компилација научних радова, изложених на међународном научном скупу под истим именом „Живот и дело академика Богумила Храбака“, одржаном од 6. до 8. октобра 2011. године, где је презентовано 42. научна саопштења од којих је 35. нашло своје место у овом Зборнику.
Промоцији Зборника поред других гостију присуствовали су и студенти историје I, II, III, и IV године Филозофског факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Студенти су свој боравак у Архиву искористили како би се упознали са историјатом и радом Архива Југославије, као и функционисањем архивске библиотеке и архивске читаонице. Такође у склопу своје посете студенти су обишли и изложбу архивских докумената под називом „Ми градимо пругу – пруга гради нас“ – Омладинске радне акције у Југославији 1946 – 1951, уз стручно вођење аутора изложбе Ивана Хофмана. Ова посета студената из Косовске Митровице Архиву Југославије представља већ устаљену праксу која се понавља из године у годину у склопу сарадње Филозофског Факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Архива Југославије.

Data/Images/prom_bg_05_2012_1m.jpg

Data/Images/prom_bg_05_2012_2m.jpg

Data/Images/prom_bg_05_2012_3m.jpg

Data/Images/prom_bg_05_2012_5m.jpg

Data/Images/prom_bg_05_2012_6m.jpg

Data/Images/prom_bg_05_2012_4m.jpg

Data/Images/prom_bg_05_2012_7m.jpg


Новости
  1. ICA
  2. Министарство културе Републике Србије
© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS