Izlet kolektiva Arhiva Jugoslavije

Muzej u Sremskoj MitroviciFotografija zgrade Arhiva Srem
Kolektiv Arhiva Jugoslavije posetio je, 25. juna 2010. godine, Arhiv Srema u Sremskoj Mitrovici, Muzej Srema, Sirmijum i etno selo Stanišići u Republici Srpskoj.
U Arhivu Srema dobrodošlicu nam je poželeo Dejan Mostarlić, direktor Arhiva sa saradnicima. Razmenjena su iskustva vezana za čuvanje, obradu i sređivanje arhivističke građe. Zgrada Arhiva je građena krajem 18. veka i zaštićena kao kulturno dobro, a posle više preuređivanja potpuno je prilagođena potrebama Arhiva.
Na tlu Srbije postoji dosta tragova rimske civilizacije, a jedan od njih je Sirmijum. Ovaj antički grad, koji se nalazi na mestu današnje Sremske Mitrovice, bio je jedna od četiri prestonice Rimskog carstva. Muzej Srema otkriva fascinantan svet predmeta pronađenih na iskopinama Sirmijuma, od kojih su posebno značajni nadgrobni spomenici.


Fotografija -Sirmijum

Fotografija -Sirmijum

Fotografija -Sirmijum

Dah prošlosti pratio nas je i u etno selu Stanišići. Stare, autentične kolibe daju ovom mestu arhaičan izgled. U centru Stanišića je jezero, a u njemu je svoj odraz našao i luksuzni hotel koji dominira selom. Prošlost, ostaci drevne civilizacije, lepota prirode na samom početku leta, susreti i druženje učinili su ovaj izlet vrednim našeg sećanja.

Fotografija -etno selo Stanišići

Fotografija -etno selo Stanišići

Fotografija -etno selo Stanišići

Novosti
  1. ICA
  2. Ministarstvo kulture Republike Srbije
© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS