2019. ДАВИД УНРАЈХ – ШАМПИОН КОЈИ ЈЕ ИЗАЗВАО ХИТЛЕРА

Поводом обележавања Дана сећања на жртве холокауста, геноцида и друге жртве фашизма у Другом светском рату, у Архиву Југославије је отворена изложба ДАВИД УНРАЈХ – ШАМПИОН КОЈИ ЈЕ ИЗАЗВАО ХИТЛЕРА НА ДВОБОЈ, у сарадњи са Амбасадом Словачке Републике у Београду. Ову необичну изложбу, коју је приредио Музеј јеврејске културе из Братиславе, у присуству гостију, представника дипломатског кора у Републици Србији, научних и културних радника, отворила је Њ.Е. госпођа Дагмар Репчекова, амбасадорка Словачке Републике у Републици Србији.

 

Изложба представља јединствену животну причу Братиславчанина, јеврејског рвача и светског шампиона у тешкој категорији, Давида Унрајха (1907 - 1957), који је између два светска рата одиграо значајну улогу у ублажавању утицаја предстојећег фашизма на јеврејску заједницу у Братислави. Као спортиста и прави шампион, успео је да се супротстави Хитлеровом тоталитарном режиму, чак и после одласка у САД. Материјал за изложбу заснован је на чланцима о Давидовим успешним мечевима, објављиваним у светској штампи, које је сакупио његов брат. Поставка изложбе је конципирана као рвачки ринг са девет информативних паноа причвршћених за ужад ринга и Давидовом фигуром у природној величини.

 

Допуну целокупне поставке чине још две изложбе – једна говори о словачким споменицима жртвама Другог светског рата, а друга о Словачком националном устанку 1944. године.
Изложбу Словачки споменици жртвама Другог светског рата припремило је Министарство спољних и европских послова Словачке Републике и на њој је приказано десет различитих споменика: на брду Славин изнад Братиславе, у Банској Бистрици – центру Словачког националног устанка, код Дукле – где су се водиле најтеже борбе за ослобођење словачке територије од нациста, у селу Немецка – где су немачки нацисти у јануару 1945. године убили неколико стотина цивила. (У току Другог светског рата, у целој Чехословачкој, према подацима Војног историјског завода, укупно је страдало између 350-360.000 становника: у концентрационим логорима око 235.000, од чега је 149.000 јеврејског порекла. Из Словачке је било депортовано 109.000 људи, без судског решења погубљено око 10.000. Број палих бораца војних и партизанских јединица износи око 12.000, док је у ваздушним нападима животе изгубило 7.000 људи. Нацистички напад на Словачку однео је више од 10.000 живота и током прогона партизана било је спаљено 90 села у Чешкој и Словачкој).

 

Изложбу Словачки национални устанак приредило је Министарство спољних и европских послова Словачке Републике у сарадњи са Музејом Словачког националног устанка из Банске Бистрице. Оружана борба Словака и националних мањина против нацизма била је и борба за словачку националну егзистенцију. Испољен је истински патриотизам и солидарност са антифашистичким покретом других европских народа. Изложба се састоји од петнаест плаката на којима је приказана подела прве Чехословачке, покрет чехословачког политичког отпора у иностранству, активности Словачког националног савета, настанак словачке армије, улога партизана или живот на непријатељској територији.

 

Изложбена поставка ће за посетиоце бити отворена сваког радног дана, до 10. маја 2019. године.


ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ У БЕОГРАДУ

Датум измене стране: 21.03.2022

2023. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |