2007. - Кнез Павле Карађорђевић - краљевски намесник 1934-1941.

Место и датум отварања изложбе:Архив Србије и Црне Горе, Београд, 26. септембар 2007.

Изложбу отворио: Војислав Брајовић, министар културе Републике Србије

Организација: Архив Србије и Црне Горе

Аутор изложбе: Др Гојко Маловић и Душан Јончић

Информативно средство: каталог PDF, плакат

Гостовања изложбе


У препуној изложбеној сали Архива Србије и Црне Горе, 26. септембра 2007. године отворена је изложба архивских докумената Кнез Павле Карађорђевић краљевски намесник 1934-1941, аутора др Гојка Маловића и Душана Јончића историчара - архивиста из Архива СЦГ. Након уводног излагања директора Архива Миладина Милошевића, господин Војислав Брајовић, министар културе у Влади Републике Србије отворио је изложбу. Поред високих државних званица, представника дипломатског кора, научних, културних и јавних радника, представника већине архива из Републике Србије, присутна је била и кнегиња Јелисавета Карађорђевић, кћерка кнеза Павла, која је за изложбу уступила портрет кнеза Павла, рад сликара Савеља Сорина из 1937. године.

 

Изложена документа су из фондова и збирки Архива СЦГ и писане заоставштине кнеза Павла која је у микрофилмском облику добијена са Колумбија Универзитета из Њујорка.

 

Изложба је наишла на видан одјек у медијима и јавности.


Гостовања изложбе

ПОЖАРЕВАЦ, 5. мај 2010.

У организацији Историјског архива Пожаревца и Архива Југославије 5. маја 2010. године, у свечаној сали Скупштине општине Пожаревац, а поводом Дана архива - отворена је изложба архивских докумената Кнез Павле Карађорђевић – краљевски намесник 1934 – 1941. Част да отвори изложбу припала је кћерки кнеза Павла, кнегињи Јелисавети Карађорђевић. О намесничком периоду кнеза Павла говорила је Јасмина Николић, директор пожаревачког Архива.

Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије, где је и реализована ова изложба, говорио је о историјату Архива Југославије који постоји 60 година и поседује богату архивску грађу државе која је егзистирала пуних 88 година од 1918. до 2006. године под различитим називима. На отварању приказан је филм из Архива југословенске кинотеке о државничким активностима кнеза Павла Карађорђевића.

ЗРЕЊАНИН, 9. децембар 2008.

У изложбеном салону Историјског архива Зрењанина 9. децембра 2008. године отворена је изложба архивских докумената Кнез Павле Карађорђевић краљевски намесник 1934-1941. О изложби је говорила Нада Борош, директорка зрењанинског Историјског архива, Миладин Милошевић, в.д. директор Архива Србије и Црне Горе и Јелисавета Карађорђевић, чије је присуство изазвало велико интересовање код грађана Зрењанина. Изложбу је отворио председник Скупштине града Зрењанина Александар Мартон.

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 12. септембар 2008.

У оквиру прославе Дана и Славе Града Источног Сарајева, а у договору са представницима општине Источно Ново Сарајево, Архив Србије и Црне Горе је уступио изложбу фотографија и докумената "Кнез Павле Карађорђевић краљевски намесник 1934-1941", која се већ дуже време организује у градовима широм Републике Српске.

 

Изложба је отворена 12. септембра у Културном центру у Источном Новом Сарајеву, где би требало да остане до 19. септембра, када ће бити пребачена у Културни центар на Палама.

 

Свечаном отварању посебан значај дало је присуство књегиње Јелисавете Карађорђевић, кћерке Кнеза Павла, која се одазвала љубазном позиву домаћина да лично присуствује. Такође, и присуство градоначелника Града Источног Сарајева, господина Радомира Кезуновића, показало је колико велики значај је дат овој изложби. Осим њих, присутнима су се обратили и г. Зеленовић, директор Културног центра, као и г. Миладин Милошевић, директор Архива Србије и Црне Горе, који их је упознао са значајем историјске улоге Кнеза Павла у бурним годинама после убиства Краља Александра 1934. године па све до напада на Краљевину Југославију у априлу 1941., као и о емигрантском животу Кнеза и његове породице.

 

Отварању изложбе присуствовао је велики број грађана Источног Сарајева, који су са великом пажњом разгледали изложене фотографије и документа, као и документарни филм о животу и раду Кнеза Павла.

ЧАЧАК, April 25, 2008

Међуопштински архив у Чачку обележио је шест деценија рада 25. априла 2008. године, отварањем изложбе докумената о кнезу Павлу Карађорђевићу (1893-1976), краљевском намеснику 1934-1941.

 

Изложбу је отворио в.д. директора Архива Србије и Црне Горе Миладин Милошевић истакавши да су изложени документи само део заоставштине кнеза Павла, која је драгоцена за "наше суочавање са прошлошћу, како би боље схватили садашњост". Документи су, такође, драгоцено сведочанство о покушајима кнеза Павла да дипломатским умећем сачува краљевски престо, државу и народ од увлачења у рат са Немачком и њеним савезницима, рекао је он.

 

У име домаћина, присутне је поздравила госпођа Зорица Матијевић, директорка Међуопштинског архива у Чачку.

 

Отварању изложбе присуствовао је кнежев син ЊКВ кнез Александар Карађорђевић, а приказан је и филм "Уношење бадњака у Бели двор", који се чува у Југословенској кинотеци.

 

Преко уводне легенде и поглавља, на изложби је приказано око 200 докумената из петнаест фондова и збирки који се чувају у Архиву Србије и Црне Горе. Многи документи се излажу први пут, а посебно они из Заоставштине кнеза Павла Карађорђевића који су похрањени на Универзитету Колумбија у САД.

 

Поставку су приредили историчари Архива Србије и Црне Горе др Гојко Маловић и Душан Јончић.

ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ, 28. децембар 2010.

У организацији Завичајног музеја Петровац на Млави и Архива Југославије, у галерији Музеја отворена је изложба архивских докумената Кнез Павле Карађорђевић – краљевски намесник 1934-1941. О сарадњи две установе говорила је госпођа Анђелка Станисављевић , директор Завичајног музеја петровац на Млави, а изложбу је отворио Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије. Отварању је присуствовала кнегиња Јелисавета Карађорђевић која је говорила о Павлу Карађорђевићу, свом оцу и његовој историјској улози у годинама после убиства краља Александра 1934. године, па све до пада Краљевине Југославије априла 1941. године.

Присуство кнегиње Јелисавете Карађорђевић изазвало је велико интересовање грађана Петровца на Млави.

ГАЦКО, 8.мај 2014.

Изложба архивских домкумената Архива Југославије "Кнез Павле Карађорђевић краљевски намесник 1934-1941" гостује у Републици Српској у Гацку где је отворена 8. маја. На отварању изложбе у Дому културе, уз присуство великог броја посетилаца, говорили су кнегиња Јелисавета Карађорђевић и Миладин Милошевић в.д. директора Архива Југославије.

КРАГУЈЕВАЦ, 19. мај 2012.

Спомен парк музеја "21.октобар" у Крагујевцу поставио је изложбу докумената Кнез Павле Карађорђевић краљевски намесник 1934-1941. Повод за отварање изложбе било је обележавање Ноћи музеја, 19. маја 2012. Изложба тематски илуструје историју Југославије кроз делатност кнеза Павла Карађорђевића као краљевског намесника. Преко уводне легенде и 23 поглавља изложени документи приказују живот кнеза Павла и напоре да Југославију сачува од ратних разарања у бурним и опасним годинама по мир у Европи. Изложбу је отворио в.д. директора Архива Југославије Миладин Милошевић. У име домаћина, присутне је поздравио господин Златко Милојевић, директор Спомен парк музеја "21.октобар". Отварању изложбе присуствовале су угледне званице града Крагујевца. Упоредо са отварањем изложбе приказани су кратки филмови Југословенске кинотеке о кнезу Павлу.

ВРАЊЕ, 31. март 2011.

Историјски архив "31. Јануар" Врање, поставиo је изложбу Архива Југославије "Кнез Павле Карађорђевић – краљевски намесник 1934-1941" у својој галерији. Изложбу је отворио Миладин Милошевић, директор Архива Југославије и Сузана Петровић, директор Историјског архива Врања 31. марта 2011. године.

КИКИНДА, 9. децембар 2010.

У организацији Архива Југославије и Историјског архива Кикинде 9. децембра 2010. отворена је изложба Кнез Павле Карађорђевић – краљевски намесник 1934-1941. Изложбу је отворила Јелисавета Карађорђевић и Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије.

УЖИЦЕ, 18. новембар 2010.

Изложба Архива Југославије Кнез Павле Карађорђевић – краљевски намесник 1934–1941, отворена је у новом здању Историјског архива Ужица, 18. новембра 2010. О изложби су говорили Миладин Милошевић, в. д. директора Архива Југославије и Мирослав Дучић, директор Историјског архива Ужица. Изложбу је отворила кнегиња Јелисавета Карађорђевић, кћерка кнеза Павла Карађорђевића.

БАЊА ЛУКА, 18. април 2008.

У оквиру обележавања 55-годишњице рада Архива Републике Српске и дана града Бањалуке, на Паневропском универзитету Апеирон 18. априла 2008. године, отворена је изложба, Кнез Павле Карађорђевић краљевски намесник 1934-1941. У присуству високих државних званичника, јавних и културних радника Републике Српске и кнегиње Јелисавете Карађорђевић, о раду Архива Републике Српске и сарадњи са Архивом Србије и Црне Горе, говорила је Љиљана Радошевић, о значају изложбе за разумевање југословенске прошлости путем изложених архивских докумената, Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Србије и Црне Горе. Изложбу је отворио председник Републике Српске Рајко Кузмановић. У оквиру отварања изложбе приказан је филм о кнезу Павлу Карађорђевићу.

МРКОЊИЋ ГРАД, 27. јун 2008.

Поводом обележавања 55-годишњице рада, Архив Републике Српске је у сарадњи са Архивом Србије и Црне Горе приредио изложбу "Кнез Павле Карађорђевић – краљевски намјесник 1934-41.". После Бањалуке, изложба је постављена у Мркоњић Граду у савременом и атрактивном изложбеном простору Дома културе "Петар Кочић". Свечано отварање изложбе одржано је 27. јуна 2008. године са почетком у 20 часова. Изложбу су отворили директор Архива Републике Српске госпођа Љиљана Радошевић и заменик начелника Скупштине општине Мркоњић Град господин Слободан Чочкало.

После свечаног отварања изложбе приказан је и документарни филм "Кнез Павле Карађорђевић " који прати активности кнеза Павла у периоду 1913-1939. године.

ЗАЈЕЧАР, 9. мај 2008.

У склопу манифестација поводом обележавања дана града Зајечара, у Галерији Задужбине "Никола Пашић" 9. маја 2008. године, отворена је изложба Кнез Павле Карађорђевић краљевски намесник 1934-1941. Изложбу је отворила Слађана Јоковић Крстић, потпредседник скупштине Зајечара. Гостовање изложбе Архива Србије и Црне Горе је само један вид дугогодишње сарадње са Народним музејом "Зајечар" и Задужбином "Никола Пашић", нагласио је на отварању Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Србије и Црне Горе.

Датум измене стране: 23.02.2022.

2024. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |