2012 - Јован Дучић у дипломатији

Место и датум отварања изложбе:Aрхив Југославије, Београд, 8. јун 2012.

Изложбу отворио: Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва Републике Србије

Организација: Архив Југославије

Аутори изложбе: Миладин Милошевић и Душан Јончић

Информативно средство: каталог PDF , плакат

Гостовања изложбе


Архив Југославије, 8. јуна 2012. године, изложбом докумената "Јован Дучић у дипломатији" aутора Миладина Милошевића и Душана Јончића, обележио је по други пут Светски дан архива (9. јун), који се у свету обележава од 2008. године.

У присуству бројних гостију, представника дипломатског кора у Републици Србији, амбасадора Алжира, Индонезије, Кубе, Словачке, министар саветник у амбасади Босне и Херцеговине, представника научног и културног живота, као и представника медија из Републике Србије и Републике Српске, изложбу посвећену Дучићу дипломати – једној од најзначајнијих личности српске књижевности у XX веку, отворили су в. д. директора Архива Југославије, Миладин Милошевић и министар културе у Влади Републике Србије Предраг Марковић.

Отварајући изложбу Миладин Милошевић је истакао да је Јован Дучић припадао модерној категорији песника – дипломата која је у периоду између два светска рата била посебно заступљена у француској дипломатији. Такође он је истакао да је Јован Дучић своју дипломатску каријеру дугу више од 30. година, провео у девет држава у 13. мисија, од Софије, Атине, Мадрида, Рима, по други пут Атине, Женеве, Каира, Будимпеште, поново Рима, Букурешта, Мадрида по други пут и Лисабона. Каријеру је почео од најнижег звања – писара преко звања секретара, саветника, функције сталног делегата, генералног конзула, отправника послова, посланика достигавши врх дипломатске лествице када је постао први амбасадор у дипломатској историји Краљевине Југославије. Милошевић је још истакао да је Јован Дучић, током своје дипломатске каријере оставио драгоцена сведочанства о бројним догађајима и личностима представницима тадашње државне, политичке, дипломатске и културне елите земаља у којима је службовао и био један од ретких странаца, поред Рабиндрандта Тагоре, који је био примљен у Лондонски књижевни клуб.

Министар културе Предраг Марковић, захвалио се аутору изложбе Миладину Милошевићу и Архиву Југославије што су свима који су заинтересовани пружили прилику да се упознају са у широј јавности много мање познатим деловањем Јована Дучића као дипломате. Захваљујући овој изложби, како је то приметио министар Марковић могу се сазнати мање познати, а важни моменти из Дучићевог живота, током близу четири деценије. Као и Милошевић и Марковић је истакао да је Јован Дучић прешао дугачак пут од писара у Министарству иностраних дела до првог Србина за звањем амбасадора у историји југословенске дипломатије, који је своју славу стечену као песник, велику ерудицију и знање више језика на најбољи начин ставио у службу своје отаџбине у тешким временима пред Други светски рат. Овом приликом министар Марковић је још једном искористио могућност да истакне значај архива као чувара архивске грађе, и да се овом изложбом поново потврдила значајна улога архива у сврси тачног упознавања шире јавности са неким претходним временима и људима.

 

Изложбену поставку прати одговарајући каталог са одговарајућим текстом аутора.


Гостовања изложбе

ЧАЧАК, 8. ДЕЦЕМБАР 2016.

У Међуопштинском историјском архиву у Чачку, у четвртак, 8. децембра 2016. године, отворена је изложба Архива Југославије "Јован Дучић у дипломатији" аутора Миладина Милошевића и Душана Јончића и представљена књига "Дипломатски списи" Јована Дучића, друго допуњено издање, коју је приредио Миладин Милошевић, директор Архива Југославије, а издало ју је Удружење Требињаца "Јован Дучић" из Београда.

 

О изложби су говорили Лела Павловић, директорка Архива у Чачку, и аутори Миладин Милошевић и Душан Јончић.

 

Jован Дучић је припадао модерној категорији песника – дипломата, која је у периоду између два светска рата била посебно заступљена у француској дипломатији. Своју дипломатску каријеру дугу више од 30 година, Јован Дучић провео је у девет држава, у 13 мисија. Каријеру је почео од најнижег звања – писара, a затим, преко звања секретара, саветника, функције сталног делегата, генералног конзула, отправника послова, посланика достигао врх дипломатске лествице, када је постао први амбасадор у дипломатској историји Краљевине Југославије. За собом је оставио дневничке белешке из 1937, када је службовао у Риму, а публикација о овим догађајима је у припреми.

 

Љубодраг Димић, дописни члан Српске академије наука и уметности и редовни професор београдског Филозофског факултета, представио је књигу "Дипломатски списи" Јована Дучића, друго допуњено издање, коју је приредио Миладин Милошевић. Истакао је да су извештаји Јована Дучића из Софије, Рима, Атине, Мадрида, Каира, Будимпеште, Букурешта, Лисабона, аутентично сведочанство из 13 дипломатских мисија које је песник обављао, као и о службовању у осам европских и једној афричкој држави.

 

"Њихово објављивање, самим тим, није само допринос проширивању стручних знања о томе како је функционисала југословенска дипломатија, већ је тим документима Дучићу враћен онај део живота који је деценијама био у сенци његове раскошне поезије", казао је Димић.

 

Књигу чине уводна студија о дипломати Дучићу, 196 дипломатских извештаја које прате коментари и напомене приређивача. Она сведочи о веома богатој дипломатској каријери Јована Дучића, која је трајала од 1910. године до 1941. године у девет држава и 13 мисија.

МОСТАР, 23. СЕПТЕМБАР 2014.

У оквиру 95. Шантићевих вечери поезије у Мостару је постављена и отворена изложба архивских докумената "Јован Дучић у дипломатији". Изложба је отворена 23. септембра 2014. у Владичанском двору а отворила је конзул Републике Србије Јелена Вукајловић уз присуство генералног конзула Србије у Мостару Горана Стојковића. Г-ђа Јелена Вукајловић се веома бираним ријечима осврнула на дипломатски пут и каријеру Јована Дучића у дипломатији и позвала присутне да се упознају са архивским документима који се чувају у Архиву Југославије и Народној библиотеци у Требињу.

КРАГУЈЕВАЦ, 25. новембар 2013

У Народној библиотеци "Вук Караџић" у Крагујевцу, 25. новембра 2013. године, отворена је изложба Архива Југославије Јован Дучић у дипломатији. Изложбу је отворио Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије.

БЈЕЉИНА, 4. новембар 2013.

У оквиру културне манифестације "Вишњићеви дани" и обележавања јубилеја: 20 година од одржавања манифестације и 200 година од рођења Петра Другог Петровића Његоша, у Бјељини је у Музеју Семберија отворена изложба Архива Југославије Јован Дучић у дипломатији, 4. новембра 2013. године. Отварању изложбе присуствовали су Миладин Милошевић, в. д. директора Архива Југославије и Лилијана Ратковић Трифуновић, помоћник директора. О Јовану Дучићу говорио је Миладин Милошевић.

ЗРЕЊАНИН, 7. октобар 2013.

У изложбеном салону Историјског архива Зрењанин, 7. октобра 2013. отворена је изложба Архива Југославије "Јован Дучић у дипломатији". Изложбу је отворио начелник Средњобанатског округа Душан Шијан. В.д. директора Архива Југославије Миладин Милошевић, један од аутора изложбе, рекао је на отварању да је Дучић у дипломатију ушао као познати песник, са дипломом Женевског универзитета и знањем више језика.

БЕОГРАД (Калемегдан), 25.септембар 2013.

Друго издање каталога изложбе Јован Дучић у дипломатији, штампано је у 1000 примерака у организацији ОШ "Јован Дучић" из Новог Београда. Каталог је освештан у храму Свети Сава на Врачару 25. септембра 2013. Истог дана на Калемегдану, у присуству ученика и наставника ОШ "Јован Дучић", поред споменика Јована Дучића отворена је изложба Јован Дучић у дипломатији.

Повод за постављање изложбе на овом репрезентативном простору Београда је обележавање 55 година оснивања школе, 140 година рођења Јована Дучића и 70 година од смрти песника и дипломате.

Ученици ОШ "Јован Дучић" положили су цвеће на споменик Јована Дучића, а Слободан Маринковић, директор школе, Нада Петровић из Архива Југославије и заменик старешине храма Александар Средојевић, протејереј-ставрофор поздравили су скуп. Школски хор, под диригентском палицом мр театрологије и наставника музичке културе Дубравке Томић, извео је химну школе. Манифестацију посвећену Јовану Дучићу, поздравио је и директор ватерполо клуба Партизан, вишеструког европског шампиона, Мирко Брадајић и ватерполисти Ђорђе Танасковић и Никола Томашевић.

ГАЦКО, 19. септембар 2013.

У оквиру Ћоровићевих сусрета историчара и писаца у Гацку и Билећи, у Гацку је 19. септембра 2013. године отворена изложба Архива Југославије Јован Дучић у дипломатији.

БЕОГРАД (Бањица), 21. август 2013.

У сарадњи са Основном школом "Јован Дучић" са Новог Београда, издавачком кућом "Отворена књига" и Ватерполо клубом "Партизан", изложба Јован Дучић у дипломатији отворена је на Бањици 21. августа 2013.

БЕОГРАД (Спортски центар "Олимп"), 14. август 2013.

Изложба Јован Дучић у дипломатији отворена је у Спортском центру "Олимп" у оквиру манифестације "Београдско лето културе", а у организацији ОШ "Јован Дучић" са Новог Београда и Архива Југославије.

 

Отварању су присуствовали представници општине Звездара, СЦ "Олимп", ОШ "Јован Дучић" и Архива Југославије.

 

Заљубљеници у Дучићеву поезију, Бојана Лучић и Предраг Бата Јовановић, бројној публици рецитовали су Дучићеве песме.

 

Изложба ће бити отворена на "Олимпу" до 20. августа 2013.

БЕОГРАД (Светосавски плато), 29. јул 2013.

У организацији Основне школе "Јован Дучић" са Новог Београда и уз подршку издавачке куће "Отворена књига" 17. јула 2013. године је на Светосавском платоу у Београду постављена изложба Архива Југославије "Јован Дучић у дипломатији". Изложба је постављена поводом 140 година од рођења Јована Дучића, 70 година од његове смрти и 55 година Основне школе "Јован Дучић" са Новог Београда. Свечаност обележавања ових значајних датума одржана је 29. јула 2013, уз учешће уметничког ансамбла Министарства одбране Републике Србије "Станислав Бинички", под диригентском палицом Павла Медаковића.

О манифестацији и Јовану Дучићу, говорили су представник општине Врачар, Нада Петровић из Архива Југославије, Павле Медаковић, диригент, и протојереј мр Александар Д. Средојевић. Изложба ће бити на овом прелепом простору до 10. августа 2013.

ТРЕБИЊЕ, 22. јун 2013.

У галерији Музеја Херцеговине у Требињу, отворена је изложба Јован Дучић у дипломатији 22. јуна 2013. Отварању изложбе присуствовао је господин Томислав Николић, председник Републике Србије, господин Небојиша Радмановић, председавајући Председништва Босне и Херцеговине и друге високе званице. О делатности Дучића као дипломате говорио је Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије.

БЕОГРАД (Земунски кеј), 19. јун 2013.

У организацији Архива Југославије и основне школе "Јован Дучић" из Новог Београда, на Земунском кеју, поред ресторана "Венеција", 19. јуна 2013. постављена је изложба Јован Дучић у дипломатији. У непосредној близини постављене изложбе, на штанду издавача "Отворена књига", могу се набавити Дучићеве књиге по приступачној цени.

Организатори су обезбедили да се у ресторану "Венеција" служи Дучићев колач.

СУРДУЛИЦА, 12. мај 2013.

У сурдуличком Центру културе отворена је изложба архивских докуменaта Јован Дучић у дипломатији. Изложбу је припремио Архив Југославије, а постављена је у сарадњи са Историјским архивом "31. јануар" из Врања поводом обележавања 51. године постојања и рада Историјског архива у Врању.

Изложбу су отворили Добринка Лозановска Илијев, в.д. директор Историјског архива "31. јануар" у Врању и профeсор књижевности Мила Стојанов из Сурдулице.

Изложба ће бити отворена до 15. маја 2013. године.

АЛЕКСАНДРОВАЦ, 29. април 2013.

У Завичајном Музеју Жупе у Александровцу 29. априла 2013. године отворена је изложба "Јован Дучић у дипломатији" (аутори Миладин Милошевић и Душан Јончић). Изложбу је отворио Миладин Милошевић, директор Архива Југославије и један од аутора изложбе. Присутнима су се пригодним речима обратили и Иван Брборић, директор Завичајног музеја Жупе и др Драгомир Бонџић, научни сарадник Института за савремену историју. Одломке из 13. поглавља "Идеологије југословенства" читала је Сања Ђорђевић кустос археолог Завичајног музеја Жупе, а песму "Јабланови" рецитовао је Вук Џамић, ученик другог разреда ОШ "Аца Алексић" у Александровцу. Поред грађана Александровца и околине, отварању изложбе присуствовали су и Драган Благојевић, председник Општине Александровац, Драган Драшковић, директор Народног музеја у Краљеву и Горан Васић, директор Народног музеја у Крушевцу, са сарадницима.

НОВИ САД, 25. април 2013.

У Завичајној збирци у Сремским Карловцима Музеја града Новог Сада, 25. априла 2013. у 19 сати отворена је изложба Архива Југославије Јован Дучић у дипломатији, аутора Миладина Милошевића и Душана Јончића.

О Дучићу, песнику и дипломати говорили су Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије и мр Гордана Петковић, виши кустос у Музеју града Новог Сада. Изложбу је отворила Миланка Бркић, чланица Градског већа Града Новог Сада, задужена за културу. Владимир Петковић je говорио одломке из дела Јована Дучића.

БАЊАЛУКА, 18. април 2013.

У изложбеном салону Академије наука и умјетности Републике Српске, 18. априла 2013 у 13 часова, отворена је изложба Архива Југославије Јован Дучић у дипломатији. О Јовану Дучићу као дипломати говорио је аутор изложбе Миладин Милошевић, а изложбу је отворио министар просвете и културе у влади Републике Српске др Горан Мутабџија.

Миладин Милошевић дао је бројне изјаве за ТВ, радио и штампу о изложби и сарадњи Архива Југославије и Архива Републике Српске.

ТРСТЕНИК, 11. април 2013.

Изложба Архива Југославије Јован Дучић у дипломатији, отворена у Ликовном салону Дома културе у Трстенику 11. априла 2013. године, изазвала je велико интересовање грађана Трстеника и локалних медија. О изложби је говорио аутор Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије.

ВРАЊЕ, 29. март 2013.

У оквиру манифестације 47 Борине недеље и обележавања 51 године постојања и рада Историјскoг архива "31 јануар" у Врању, отворена је изложба Архива Југославије Јован Дучић у дипломатији у галерији Народног музеја у Врању, 29. марта 2013, аутора Миладина Милошевића и Душана Јончића.

"...Архиви су посебна места у животу једног народа и државе и доказ да смо постојали, ко смо били и шта смо радили", истакла је приликом отварања изложбе Добринка Лозановска Илијев, директор Архива у Врању.

"...Јован Дучић је ушао у дипломатију као већ познати књижевник, односно песник и провео више од 30 година, а изложбу je Aрхив Југославије припремио за Светски дан архива 2012. године", нагласио је в.д. директор Aрхива Југославије Миладин Милошевић.

О изложбеној поставци говорио је Душан Јончић, један од аутора изложбе.

Цитате из Дучићевог дела Благо Цара Радована, казивао је Мирољуб Стојчић, сарадник Историјског архива "31 јануар" у Врању. У музичком делу програма учествовали су ученици музичке школе Стеван Мокрањац.

Изложба ће бити отворена до 30. априла 2013. године.

KРАЉЕВО, 26. март 2013.

У Галерији Народног музеја у Краљеву, 26. марта у 19 сати, отворена је изложба Архива Југославије Јован Дучић у дипломатији, аутора Миладина Милошевића и Душана Јончића.

Отварању изложбе претходио је разговор о Дучићу, песнику и дипломати, у коме су учествовали: Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије, др Јован Делић, професор на Филолошком факултету и књижевни критичар и Миладин Лукић, помоћник министра културе. Дучићеве стихове казивао је песник Милош Милишић. На крају разговора, изложбу је отворио Драган Драшковић, директор Народног музеја Краљево. Програм су организовали Народна библиотека "Стефан Првовенчани" и Народни музеј Краљево.

ЗАЈЕЧАР, 6. септембар 2012.

У Историјском архиву "Тимочка крајна" у Зајечару 6. септембра 2012, отворена је изложба Архива Југославије "Јован Дучић у дипломатији". Изложбу је отворио Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије.

БЕОГРАД (ОШ "Јован Дучић"), 6. јун 2013.

У Основној школи "Јован Дучић" на Новом Београду 6. јуна 2013. године отворена је изложба Архива Југославије "Јован Дучић у дипломатији". Изложба је отворена поводом обележавања 140 година од рођења и 70 година од смрти песника и дипломате Јована Дучића и поводом 55-ог рођендана Школе. Душан Јончић, један од аутора изложбе, обратио се члановима колектива Школе и Школског одбора, а изложбу је отворио Слободан Маринковић, директор Школе.

Датум измене стране: 28.02.2022.

2024. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |