2013. - БЕОГРАД - ХАВАНА 70 година од успостављања дипломатских односа

Место и датум отварања изложбе:Aрхив Југославије, Београд, 5. јун 2013.

Изложбу отворио: Братислав Петковић, министар културе и информисања у Влади Републике Србије

Организација: Архив Југославије и Амбасада Републике Кубе

Аутор изложбе: Нада Пантелић и Душан Јончић

Информативно средство: каталог PDF, плакат


 

Изложбом докумената "Београд - Хавана 70 година од успостављања дипломатских односа" Архив Југославије је обележио Светски дан архива.

 

Отварању изложбе присуствовало је више од 300 гостију, а међу њима Принц Александар II Карађорђевић и Принцеза Катарина, бројни представници дипломатског кора – амбасадори Румуније, Анголе, Мексика, Аргентине, Немачке, Венецуеле, Словачке, почасни конзул Чилеа, домаће дипломате, научни радници из института, факултета, колеге из архива широм Србије, као и многе друге личности из јавног, културног и политичког живота.

 

Присутне су поздравили Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије и Њ.Е. Мерцедес Мартинес Валдес, амбасадорка Републике Кубе у Србији. Изложбу је отворио Братислав Петковић, министар културе и информисања у Влади Републике Србије.

 

Вршилац дужности директора Архива Југославије Миладин Милошевић истакао је да овом изложбом та институција обележава 9. јун Светски дан Архива. Указао је на значај не само Архива Југославије већ свих наших архива као установа културе, на њихов значај за науку, посебно историјску, да архиви баштине прошлост за садашњост. Истакао је да је Архив Југославије својеврсна меморија о држави чији назив носи, да без сачуваних докумената и добро уређених архива, али и одговарајућих поука из њих, народи и државе, односно њихове елите, теже и несигурније планирају и граде своју будућност. Нагласио је да и ова изложба сведочи о мисији коју има Архив Југославије у ширењу знања из наше прошлости, обзиром да се о теми ове изложбе до сада мало знало.

 

Присутнима се на отварању обратила амбасадорка Кубе у Србији Мерцедес Мартинес Валдес која је истакла да није било напорног рада људи запослених у Архиву не би било ни изложбе нити би било могуће славити дуг период пријатељства ове земље. "Седамдесет година дипломатских односа представља дуг период интезивне и пријатељске сарадње земаља које су географски удаљене, али ипак блиске. Говорим о периоду који је почео још пре кубанске револуције, а после ње је сарадња унапређена. Посебно после посете Фидела Кастра Београду 1976. године", рекла је амбасадорка Кубе. Амбасадорка Кубе уручила је Архиву Југославије признање за рад на реализацији ове изложбе којом је обележена 70-годишњица од успостављања дипломатских односа.

 

Министар културе и информисања Братислав Петковић истакао је да је ова изложба јасан показатељ блиске сарадње наше две државе. "Од успостављања дипломатских односа између Београда и Хаване протекло је 70 година а на овој изложби можете видети документа која сведоче о томе како је текао процес успостављања и неговања сарадње између наше две земље", рекао је министар Петковић.

 

Изложба ће бити отворена до 15. новембра 2013, сваког радног дана од 9 до 16 часова.


Датум измене стране: 23.02.2022.

2024. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |