2019. - ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР КАРАЂОРЂЕВИЋ И СТВАРАЊЕ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ДРЖАВЕ

Место и датум отварања изложбе:Aрхив Југославије, Београд, 21. јануар 2019.

Изложбу отворио: Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Републике Србије

Организација: Архив Југославије

Аутор изложбе: Митар Тодоровић

Информативно средство: каталог PDF, плакат

Гостовања изложбе


Дан Архива Југославије, 69-ти по реду, обележен је у Архиву Југославије отварањем изложбе докумената ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР И СТВАРАЊЕ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ДРЖАВЕ. Присутнима се, у својству домаћина, прво обратио директор Архива Југославије, др Милан Терзић, говорећи о резултатима оствареним у протеклих годину дана, поменувши десет изложби које је приредио Архив, већ објављене часопис и водич за фондове културе и науке, као и припремљена издања водича за фондове правосуђа и Ћоровићевог текста о односима Србије и Аустроугарске на енглеском језику, који ускоро излазе из штампе, као и зборницима докумената Живка Аврамовског за међуратни период "Немци о Краљевини Југославији". Указао је на значај архивских фондова архива Југославије (40-дужних километара архивске грађе за период 1918-2006) који је током године претраживало 650-истраживача из земље и иностранства и који су прегледале преко 10.000 архивских кутија. Нагласио је да се без фондова Архива Југославије не може разумети југословенска, балканска, европска, као и светска историја 20-века.

 

Дану Архива посвећена је изложба ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР И СТВАРАЊЕ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ДРЖАВЕ у циљу да се укаже на стварање југословенске државе: "На историчарима није да суде да ли је нешто требало радити или не, већ да кажу како је та држава настала, каква је била и прикажу период њеног трајања.". Реч је о држави које више нема, али да је прилика да - из заједничког пређеног пута, узмемо позитивна искуства тог периода. Терзић је нагласио да је управо у два случаја (прва Југославија краља Александра и друга Југославија Ј.Б.Тита) бивши југословенски простор био субјекат у међународним односима.

 

На почетку свог обраћања, министар културе и информисања господин Владан Вукосављевић рекао је да би на назив изложбе "стварање југословенске државе" већина имала позитивнију асоцијацију на Титову него на Александрову Југославију, уочивши у томе историјску неправду, уврежену у колективној свести незанемарљивог броја данашњих становника наше земље. Господин Вукосављевић је приметио и да је Комунистичка партија, још за време трајања Краљевине, лик Краља ујединитеља изобличила као лик крајњег негативца.

Подсећајући на трагични и прекретнички период стварања југословенске државе, од којег нас дели читав век, министар Вукосављевић је рекао да се "од свих идеолошких обмана и подметања, историјска наука брани документима, чињеницама, критиком извора. Отуда је грађа коју чува и даје на коришћење Архив Југославије незаменљив ослонац за стварање потпуније и утемељеније слике о периоду који је довео до државног пројекта што нас је превише коштао и данас узбуркава духове". Описујући југословенску државу као време у ком су други народи развијали своје раније нестечене посебности, а српски народ раслабљивао свој вековима стицан морални и културни капитал, господин Вукосављевић је рекао да је четворогодишњи период представљен документима на изложби "умногоме одредио путању нашег народа и наших земаља, као и многе будуће заплете и трагичне расплете". "И данас је код нас, поред свих ужасних искустава током протеклог века, међу Србима остало највише те ширине и највише самонегирања – а то је појава над којом се морамо озбиљно замислити", апеловао је министар.

Поменувши да изложбу чине фотографије, историјске карте, телеграми, прокламације и декларације, меморандуми, заповести и службене забелешке, као и написи из тадашње српске и иностране штампе, прогласио је изложбу отвореном и позвао публику да је погледа.

 

Аутор изложбе и двојезичног српско-енглеског каталога који прати изложбу је Митар Тодоровић.


Изложба ће за посетиоце бити отворена сваког радног дана до 31. марта 2019. године.


Гостовања изложбе

ВРАЊЕ, 10. јун 2019.

Изложба ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР КАРАЂОРЂЕВИЋ И СТВАРАЊЕ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ДРЖАВЕ, коју је приредио Архив Југославије, отворена је 10. јуна у Галерији Народног музеја Врање, поводом обележавања Међународног дана архива 9. јуна, а у оквиру манифестације "Врањско културно лето".

 

Присутнима се најпре обратио директор Историјског архива "31. јануар" у Врању Боривоје Манасијевић, а потом и директор Архива Југославије др Милан Терзић, нагласивши да је након поставке ове изложбе у Архиву Југославије, Врање први град из унутрашњости Србије у којем ова изложба гостује. Нешто више о поставци и времену у којем се рађала Краљевина Југославија рекао је аутор изложбе Митар Тодоровић, архивски саветник у Архиву Југославије.

 

Изложбу је отворио председник Скупштине Града Врања др Дејан Тричковић. Изложба ће за посетиоце бити отворена до 24. јуна 2019. године.

Датум измене стране: 28.02.2022.

2024. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |