Документарна збирка „Први самит Покрета несврстаних у Београду“ уписана на Унесков Међународни регистар „Памћење света“.

2023-05-26 Категорија: Из рада Архива

Документарна збирка „Први самит Покрета несврстаних у Београду“, уписана је у Унесков Међународни регистар „Памћење света“ као заједнички предлог Алжира, Египта, Индије, Индонезије и Србије на иницијативу Републике Индонезије. Испред Републике Србије материјале о Првом самиту Покрета несврстаних поднео је Архив Југославије.

Из Архива Југославије поднети су материјали који се налазе у фонду Кабинет председника Републике (АЈ-837) и то забелешке са сусрета и разговора председника ФНРЈ Јосипа Броза Тита са учесницима београдске конференције шефова држава или влада несврстаних земаља, сусрета и разговора чланова југословенске делегације са представницима страних делегација, поруке учесника Самита упућене председницима САД и СССР-а Џону Кенедију и Никити Сергејевичу Хрушчову 5. септембра 1961, порука Јосипа Броза Тита, председника Југославије генералном секретару Савета безбедности Уједињених нација У Танту 6. септембра 1961, одговор председника САД Џона Кенедија од 13. септембра 1961. упућен председнику Републике Индонезије др Сукарну на поруку учесника Самита од 5. септембра 1961, заједничка порука премијера Републике Индије Џавахарлал Нехруа и председника Републике Гане Кваме Нкрумаха Јосипу Брозу Титу, председнику ФНРЈ о разговорима које су обавили са председником Министарског савета СССР Никитом Сергјевичем Хрушчовом, приликом предаје поруке учесника Самита и званична документа Самита: Декларација шефова држава и влада несврстаних земаља и Изјава о опасности од рата и апелом за мир од 5. септембра 1961. Поред докумената достављене су и изабране фотографије из фототеке ТАНЈУГ-а (АЈ-112), као и филм о Самиту несврстаних добијен од Филмских новости.

Поред збирке „Први самит Покрета несврстаних у Београду“, у Међународни регистар „Памћење света“ уписане су још 63 збирке те је укупан број уписаних збирки 494.

 

Датум измене стране: 26. 05. 2023

2024. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |