Током 2012. године радници Архива присуствовали су следећим скуповима:

Датум:  24 – 26. мај 2012

Место:  Београд

Тема скупа:  "Покрет несврстаности (ПН) у време Хладног рата: поуке и перспективе"

У периоду од 24 – 26. маја 2012. године у Архиву Југославије одржана је међународна научна конференција на тему "Покрет несврстаности (ПН) у време Хладног рата: поуке и перспективе" – "Non-aligned Movement (Nam) in the Cold War: A true alternative?", у организацији Лондонске школе за економске и политичке науке (LSE Ideas), Архива Југославије и Архива Србије. Конференцију су отворили испред LSE Ideas, Светозар Рајак, испред Архива Србије дирeктор Мирослав Перишић и испред Архива Југославије в. д. директора Миладин Милошевић.

        

Међу двадесетак научних радника учесника Конференције, углавном из иностранства (Грчке, Енглеске, Индије, Француске и Сједињених Америчких Држава), били су и у свету познати експерти за историју Хладног рата, проф Арне Вестад (Arne Westad) са LSE и Роберт МакМан (Robert J. MacMahon) са Универзитета Охајо. Поред научних радника, своје виђење ове теме изнели су и неки од бивших југословенских дипломата. Конференцију је поред осталих, једно време пратила и амбасадорка Индије у Републици Србији H.E. Mrs. Nengcha Lhovum Mukhopadhaya.

Учесници су се сагласили да је Конференција веома успела. Уследиће и одговарајућа публикација са ове Конференције.

Др Светозар Рајак упутио је писмо Архиву Југославије у коме се захваљује директору и његовим сарадницима на одличној организацији Kонференције.


Датум:  6 - 7. децембар 2012

Место:  Андревље (Србија)

Назив скупа:  Међународно архивско саветовање - "Архивска теорија и пракса – да ли је будућност стигла"

Тема скупа:  "Заштита архивске грађе у настајању – изазови XXI века (са аспекта електронског пословања)" и "Дигитализација или микрофилмовање?"

Друштво архивских радника Војводине, Архив Војводине и Историјски архив града Новог Сада организовали су међународно саветовање које је одржано у Андревљу, на обронцима Фрушке Горе. Током два дана, колико је трајало Саветовање, представљено је укупно 30 радова архивиста из Босне и Херцеговине, Хрватске, Мађарске, Словеније и Србије. Представница Архива Југославије, Оливера Порубовић-Видовић, излагала је рад под називом "Ренесанса микрофилма у Архиву Југославије".


Датум измене стране: 07.09.2022.

2024. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |