Одржана промоција књиге о Џону В. Фротингаму и отворена изложба посвећена њему

Београд, 25. јун 2019.

 

У Архиву Југославије је 25. јуна 2019. године одржана промоција књиге Џон В. Фротингам, заборављени српски добротвор, аутора Томислава Р. Симоновића, у организацији Завода за уџбенике, Архива Југославије и фондације "Џон Фротингам". О књизи и Американцу Џону Фротингаму, једном од највећих српских добротвора 20. века, који је свој живот посветио збрињавању и школовању српске ратне сирочади и организовању здравствене службе у Краљевини СХС, говорили су: Драгољуб Којчић, директор и главни уредник Завода за уџбенике; Љубодраг Димић, академик; Милан Терзић, директор Архива Југославије; Томислав Симоновић, аутор. Модератор је била Татјана Караџин.

 

Завод за уџбенике се одлучио на издање књиге управо да би се од заборава отргло име једног од највећих српских добротвора, истакао је Драгољуб Којчић, а др Милан Терзић је подсетио на то да је задњих година, поводом обележавања века од Првог светског рата, издато више књига које су најчешће говориле о атентату у Сарајеву, а да је мало књига типа ове која се управо промовише. Рекао је да књига говори о томе колико је тога Џ. Фротингам уложио помажући српску децу, да је један од стипендиста његовог фонда био и Владимир Дедијер и да је Џ. Фротингам једини Американац који је одликован орденом Карађорђеве звезде. Аутор, Томислав Симоновић, упознао је публику са мотивима који су га навели да напише књигу, како је прикупљао материјал и како се упознао са потомцима породице Џона Фротингама. За професора Љубодрага Димића била је част што баш под кровом Архива Југославије може да говори о књизи, која описује шта се све добро може учинити у једном животу, који је трајао 57 година. Некога ко је дипломирао на Харвардском универзитету, ко је био полиглота, свирао неколико инструмената и компоновао, Србима је привукла њихова историја и стална борба за слободу. Доброчинство је постало смисао његовог живота, заједно са супругом Јеленом Лозанић, ћерком Председника Академије наука Симе Лозанића, као и донације које је давао без икаквог интереса Србији, Црној Гори, Македонији. Књига садржи 35 тематско-хронолошких целина, од којих је већи део посвећен породици Џона Фротингама, али из којих се види посвећеност Србима и однос према ратној сирочади, јер је инсистирао да се обнове домови за децу док је рат још био у току. Књига је допуњена са око 300 прилога које чине документа и фотоматеријал, што још повећава њену вредност. Уз промоцију књиге, отворена је и изложба, која садржи богат материјал - фотографија и докумената из личне архиве Џона Фротингама.

 

Заинтересовани ће изложбу моћи да погледају сваког радног дана, у периоду 09.00-16.00 часова, до краја јула 2019. године.

Датум измене стране: 27.09.2021.

2024. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |