2006. - Тито - Стаљин

Место и датум отварања изложбе:Архив Србије и Црне Горе, Београд, 24. 10. 2006.

Изложбу отворио: Миладин Милошевић, помоћник директора АСЦ

Организација: Архив Србије и Црне Горе, Музеј историје Југославије, Министарство за културу и комуникације Руске Федерације, Федерална архивска агенција Руске Федерације (Росархив), Државни архив Руске Федерације

Аутори изложбе: Миладин Милошевић и Нада Петровић (Архив СЦГ), и многа лица из Росархив-а и ГАРФ-а

Информативно средство: каталог на српском и руском језику PDF , плакат

Гостовања изложбе


Архив Србије и Црне Горе и Државни архив Руске Федерације организовали су изложбу архивских докумената Тито – Стаљин на којој су први пут јавности показана поједина архивска документа. Изложба је првобитно била отворена у Москви 23. јуна 2006. уз присуство високих званичника Руске Федерације, амбасаде Републике Србије у Москви, као и бројних културних и јавних радника Руске Федерације и града Москве. На изложби у Москви била су изложена архивска документа Тито – Стаљин за период 1935–1956. године, као и бројни експонати из српских и руских архива и музеја. Посетиоцима су приказани експонати из личне збирке Ј. Висарионовича Стаљина из Државног историјског музеја Руске Федерације и личне ствари Ј. Б. Тита из Музеја историје Југославије. Стаљинове личне ствари су биле изложене само у Москви. Скоро иста поставка представљена је српској јавности у Београду 24. октобра 2006. у Архиву Србије и Црне Горе.

 

Истраживања архивских докумената за изложбу обавио је тим руских и српских историчара у Архиву СЦГ, Музеју историје Југославије (Архив Јосипа Броза Тита), Министарству спољних послова Републике Србије, Државном архиву Руске Федерације, Државном историјском музеју, Руском државном архиву новије историје, Руском државном архиву социјално-политичке историје, Руском државном архиву филмских и фотодокумената и Архиву спољне политике Руске Федерације.

 

У Београду су била изложена 224 архивска документа и музејска експоната по хронолошким и тематским целинама, са легендама и изводима из докумената:

 

  • 1. Броз и Стаљин до Другог светског рата; 
  • 2. Године борбе 1941–1945
  • 3. Савезници у социјалистичком лагеру 1945–1948
  • 4. Конфликт интереса 1948–1953
  • 5. Нормализација односа 1953–1956.

 

Поставку је пратио каталог (у Москви на руском, а у Београду на српском језику). Организатори изложбе, Миладин Милошевић, в. д. директор Архива СЦГ и Владимир П. Козлов, руководилац Федералне архивске агенције, написали су кратак увод за каталог, а Л. Ј. Гибјански и проф. др Љубодраг Димић научно виђење односа Тито–Стаљин. Каталог је опремљен скеновима најзанимљивијих докумената и пописом свих изложених докумената и музејских експоната.

 

Изложбу у Москви отворио је Владимир П. Козлов, директор Федералне архивске агенције, а у Београду о изложби су говорили проф. др Сергеј Мироњенко, директор Државног архива Руске Федерације и Миладин Милошевић, в.д. директор Архива СЦГ. На отварању је било око 350 званица, а током осталих дана (изложба је била отворена до 1. децембра 2006), уследиле су колективне и индивидуалне посете. Између осталих, изложбу су посетили руски амбасадор у Београду Александар Алексејев, чланови руске Думе, српски амбасадор у Москви, заменик америчког амбасадора у Београду Родерик Мур (Roderic Мооre) и особље амбасаде САД у Београду, матуранти Треће београдске гимназије, гимназије Милутин Миланковић, колектив Архива Војводине и многи други. С обзиром на велико интересовање јавности, изложба ће у току 2007. године бити постављена у Ужицу, Зајечару, Зрењанину, Кикинди, а интересовање постоји и у Републици Српској.

 

На тему Тито – Стаљин у просторијама Архива СЦГ, 25. децембра 2006, одржан је Округли сто на коме је учествовало 17 еминентних руских и српских историчара.

 

Зборник радова са међународног округлог стола објављен је крајем 2007. године.


Гостовања изложбе

ТРСТЕНИК, 15. октобар 2013

Изложба Архива Југославије и Федералне Архивске Агенције из Москве Тито – Стаљин отворена је у Центру за културу у Трестенику 15. октобра 2013, поводом обележавања дана града Трстеника.

Изложбу је отворио Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије.

ЧАЧАК, 17. децембар 2009 - 15. јануар 2010.

У оквиру дугогодишње сарадње Архива Југославије и Историјског архива у Чачку 17. децембра 2009. године отворена је изложба архивских докумената Тито – Стаљин Архива Југославије. Изложба Тито – Стаљин је трећа изложба Архива Југославије која је у организацији два архива приказана грађанима Чачка. На отварању изложбе, пред бројним посетиоцима и представницима локалних медија о изложби је говорила Лела Павловић, директорка Историјског архива у Чачку и Миладин Милошевић, в.д. директор Архива Југославије.

ВАЉЕВО, 8. фебруар – 7. март 2008.

Изложба је отворена у Галерији Народног музеја Ваљево. О сарадњи Народног музеја Ваљево и Архива СЦГ говорио је директор Владимир Кривошејев, а о идеји и реализацији изложбе в.д. директора Архива СЦГ Миладин Милошевић.

Изложбу је отворио проф др Мирослав Јовановић са Филозофског факултета у Београду.

ШАБАЦ, 29. новембар - 28. децембар 2007.

У организацији Међуопштинског историјског архива Шабац у Галерији Народног музеја Шабац, отворена је изложба Архива Србије и Црне Горе Тито - Стаљин 29. новембра 2007. године. О сарадњи Међуопштинског историјског архива Шабац и Архива СЦГ говорио је Радомир Петровић, директор, а о изложби Миладин Милошевић, в.д. директора Архива СЦГ и Нада Петровић, начелник одељења за информисање у Архиву СЦГ.

ЗРЕЊАНИН, 15. новембар - 19. децембар 2007.

Изложба архивских докумената Тито - Стаљин, Архива Србије и Црне Горе, отворена је у изложбеном салону Историјског архива Зрењанин 15. новембра 2007. После уводне речи директорке архива госпође Наде Борош, изложбу је отворио господин Миладин Милошевић в.д. директора Архива Србије и Црне Горе. Присутне на свечаном отварању изложбе поздравили су и званице: аташеа за културу амбасаде Руске Федерације у Београду господина Олег Булдаков, господин Кристе Еуђеније, директор жупанијског архива у Араду, заменик директора Архива Војводине госпођа Милена Субић Поповић и господин Семеон Жарков, председник удружења Срба у Араду. Зрењанинци имају прилику да до 19. децембра 2007. године погледају изложбу архивских докумената Тито - Стаљин и експонате из Историјског музеја Југославије: маршалску униформу Јосипа Броза Тита и његове личне ствари.

ПОЖАРЕВАЦ, 22. јун - 15. јул 2007.

Историјски архив у Пожаревцу био је организатор гостовања изложбе архивских докумената Тито - Стаљин. Уз бројне званице града Пожаревца, изложба је отворена у галерији Дома војске Пожаревац. О изложби је говорила директорка Јасмина Николић, в.д.директор Миладин Милошевић и проф. др Мирослав Јовановић, који је отворио изложбу за посетиоце. Изложба ће бити отворена до 15. јула 2007. године.

УЖИЦЕ, 24. април - 15. мај 2007.

Изложба Тито - Стаљин отворена је поводом дана Историјског архива Ужице, 24. априла 2007. године у просторијама Народног музеја, у организацији Историјског архива Ужице и колектива Народног музеја Ужица, у присуству бројних јавних и културних радника Ужичке општине. О изложби је говорио директор Историјског архива Мирослав Дучић и Миладин Милошевић в.д. директора Архива СЦГ, који је и отворио изложбу. Грађани Ужица, могли су први пут да виде бројна документа и фотографије из богате ризнице Архива Србије и Црне Горе, Архива Јосипа Броза Тита и Државног архива Руске Федерације.

БАЊА ЛУКА, 21. април - 13. мај 2007.

Поводом дана Архива Републике Српске и дана града Бања Луке, у Музеју Републике Српске 21. априла 2007. годинеотворена је изложба архивских докумената Тито - Стаљин, коју је урадио Архив Србије и Црне Горе и Државни архив Руске Федерације. Бања Лука је, после Москве и Београда, трећи град у коме је ова изложба постављена. О сарадњи Архива Републике Српске и Архива Србије и Црне Горе, говорила је директорка Архива РС Љиљана Радошевић, Нада Петровић из Архива Србије и Црне говорила је о идеји изложбе, њеној реализацији, истраживању докумената и сарадњи са Државним архивом Руске Федерације. Изложбу је отворио председавајући Председништва БиХ Небојша Радмановић, који је том приликом рекао:."...Посматрајући ову изложбу суочавамо се са нечим што је веома важно нама који живимо на простору бивше Југославије, јер ми волимо да причамо о историји, да знамо шта се дешавало на нашим просторима.

Међутим, када погледамо ове документе, онда нам је јасно колико мало знамо.. Истина се стрпљиво скупља и истражује.

Потребно је много времена и рада, да се дође до ње. Зато постоје архиви и документи који су неуништиви и вриједни архивски радници, који нам то показују..." Отварању је присуствовао градоначелник Бања Луке Драгољуб Давидовић, бројни јавни и културни радници.

Датум измене стране: 24.02.2022.

2023. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |