2018. - СРПСКО/ЈУГОСЛОВЕНСКО-ЕГИПАТСКИ ОДНОСИ

Место и датум отварања изложбе:Централни хол Народне скупштине Републике Србије, Београд, 19. јул 2018.

Изложбу отворио: Њ.Е. господин Амр Алџовајли, амбасадор Арапске Републике Египат у Србији

Организација: Архив Србије, Архив Југославије, Народна скупштина Републике Србије и Амбасада Арапске Републике Египат

Аутор изложбе: Душан Гутеша (Архив Србије) и Ранка Рађеновић (Архив Југославије)

Информативно средство: флајер


У Централном холу Народне скупштине Републике Србије, 19. јула 2018. године, отворена је изложба докумената Српско/југословенско-египатски односи, а поводом 110 година од успостављања дипломатских односа између две земље.

 

Изложбу, која је реализована у сарадњи Архива Србије и Архива Југославије са Народном скупштином Републике Србије и Амбасадом Арапске Републике Египат, отворио је амбасадор Арапске Републике Египат у Србији, Њ.Е. господин Амр Алџовајли. Отварању су присуствовали Маја Гојковић, председница Народне скупштине, Владан Вукосављевић, министар културе и информисања и Али Абдел Аал, председник Представничког дома Арапске Републике Египат.

 

Документа из Архива Србије и Архива Југославије, представљена на изложби, сведоче о периоду од 1906. године, када је покренута иницијатива да се оснује српско дипломатско представништво у Египту, до августа 1984. године, када је Хосни Мубарак, председник Арапске Републике Египат посетио Социјалистичку Федеративну Републику Југославију. Уз указе краља Петра I Карађорђевића о постављењу првог српског дипломатског агента у Египту, краља Александра I Карађорђевића о отварању Генералног конзулата Краљевине СХС у Каиру, Јосипа Броза Тита о постављењу изванредних и опуномоћених амбасадора ФНРЈ и СФРЈ у Египту, докумената о бројним међусобним посетама државника две земље и разговорима о важним међународним питањима, поставка садржи и фотографије српских и египатских званичника из времена Краљевине Србије, Краљевине Југославије, Федеративне Народне Републике Југославије и Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

Изложбу, која ће у Народној скупштини моћи да се посети до 26. јула 2018. године, прате флајери са пописом изложених докумената, на српском и енглеском језику.


Датум измене стране: 25.02.2022.

2024. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |