2022. – „Београд – Рабат, 65 година дипломатских односа 1957–2022“

Место и датум отварања изложбе:Национална библиотека Краљевине Мароко, Рабат, 15. март 2022

Изложбу отворила: Данијела Ванушић, помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију у Министарству културе и информисања Републике Србије

Организација: Архив Југославије, Министарство спољних послова Републике Србије, Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада Републике Србије у Краљевини Мароко и Амбасада Краљевине Мароко у Републици Србији

Аутори изложбе: Драган Теодосић, Јелена Ђуришић

Информативно средство: најавни плакат PDF, каталог


Поводом обележавања 65 година дипломатских односа Републике Србије и Краљевине Марока, а у склопу и обележавања „Године Србије у Мароку и године Марока у Србији“ приређена је изложба архивских докумената која је плод сарадње Архива Југославије са Министарством спољних послова Републике Србије, Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасадом Републике Србије у Краљевини Мароко и Амбасадом Краљевине Мароко у Републици Србији.

Изложбу је отворила Данијела Ванушић, помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију у Министарству културе и информисања.

Изложба доноси сведочанство о развоју дипломатских односа између званичних Београда и Рабата у периоду од 1957. до 2022. године и подељена је на пет великих целина: дипломатски односи, писма највиших званичника Југославије и Марока, сусрети на врху, билатерални споразуми потписани између две земље и сарадњу. Прва целина „дипломатски односи“ доноси документа и фотографије о признању Марока од стране Југославије 1956. и успостави дипломатских односа 1957. године; дипломатским представницима ФНР/СФР/СР Југославије, Државне заједнице Србије и Црне Горе и Републике Србије у Краљевини Мароко и дипломатским представницима Краљевине Мароко у ФНР/СФР/СР Југославији, Државној заједници Србије и Црне Горе и Републици Србији. Друга целина „писма највиших званичника Југославије и Марока“ доноси поруке и писма које су размењивали југословенски председник Јосип Броз Тито и марокански краљеви Мохамед V и Хасан II у периоду од 1960. до 1974. године. Трећа целина „сусрети на врху“ приказује материјале о посети Јосипа Броза Тита, председника ФНРЈ Краљевини Мароко у периоду од 1. до 6. априла 1961; делегацијама Краљевине Мароко на конференцијама несврстаних земаља у Београду, Првој 1961. и Деветој 1989, као и двема јубиларним: Поводом педесетогодишњице од Прве конференције 2011. и Додатном комеморативном сусрету Покрета несврстаних на 60. годишњицу оснивања 2021. године. Четврта целина „сарадња“ приказује материјале који сведоче о помоћи Југославије Мароку након разорног земљотреса 1960. године и смештају групе омладинаца у Југославији ради опоравка, привредној, културно-просветној сарадњи и спортској сарадњи Југославије и Србије са Мароком.

За посетиоце изложба је отворена од 15. марта до 10. априла 2022. у просторијама Националне библиотеке Краљевине Мароко у Рабату. Отварање изложбе у Београду у просторијама Архива Југославије је планирано за јесен 2022. године.


Датум измене стране: 03.10.2022.

2024. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |