Током 2018. године радници Архива присуствовали су следећим скуповима:

Датум:  14-16. септембар 2018.

Место:  Битољ (Македонија)

Тема скупа:  "100 година од пробоја Солунског фронта"

Представник Архива Југославије, архивиста Драган Теодосић, је са својим радом "Кодицил тестаменту Арчибалда Рајса и грађа о Арчибалду Рајсу у Архиву Југославије" учествовао на Међународном научном симпозијуму "100 година од пробоја Солунског фронта" одржаном у Битољу (Република Македонија), у периоду од 14. до 16. септембра 2018.

 

На међународном научном симпозијуму, у организацији Заједнице Срба у Републици Македонији и Почасног конзулата Републике Србије у Републици Македонији, учествовало је 27 учесника из Србије и Македоније са темама која се тичу односа Републике Србије и Републике Македоније, развоја српских школа и цркава на простору Македоније, односа Срба према Македонији током Балканског рата и Првог свеетског рата... У склопу програма учесници су присуствовали обележавању 100 година од пробоја Солунског фронта на Српском војничком гробљу у Битољу, у суботу 15. септембра 2018. године, као и на Кајмакчалану, у недељу 16. септембра 2018. године.

 

Приликом одласка на Симпозијум, 14. септембра 2018. године, Драган Теодосић је, заједно са др Урошем Шешумом са Филозофског факултета Универзитета у Београду и др Александром Новаков из Матице Српске, посетио Државни архив Републике Македоније, где их је испред Државног архива Републике Македоније дочекала Светлана Успрцова, руководилац Сектора за истраживање, управљање и публикoвање архивског материјала, међународну сарадњу и аутоматску обраду података. Том приликом су размењене публикације два Архива.


Датум:  20. септембар 2018.

Место:  Суботица (Србија)

Назив скупа:  "XI суботички архивски дан"

Тема скупа:  "Промена империума 1918. године кроз архивску грађу"

Дана 20. септембра 2018. године у Суботици, у Великој већници Градске куће, је одржан међународни архивстички скуп "XI суботички архивски дан" са темом: "Промена империума 1918. године кроз архивску грађу".

 

На скупу је поднето 13 реферата учесника из Србије, Хрватске и Мађарске.

Из Архива Југославије своје реферате су поднели: Светлана Перовић Ивовић, конзерватор саветник ("Заштита споменика културе у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца"), архивисти Јелена Ковачевић и Марко Радовановић ("Образовање Краљевине СХС кроз фондове Архива Југославије")“, и архивиста Драган Теодосић ("Успостављање власти Краљевине СХС на територији Бачке, Баната и Барање 1918–1922. у фондовима Архива Југославије").


Датум:  26-28. септембар 2018

Место:  Тузла (Босна и Херцеговина)

Назив скупа:  "Архивска пракса"

Представници Архива Југославије саветник конзерватор Светлана Перовић Ивовић, виши архивиста Владимир Јекић и архивиста Јелена Ковачевић, са радовима: ,"Проблем заштите киселог папира на примеру Збирке новина Архива Југославије", "Техничко-технолошка заштита и значај архивске грађе Савезног завода за статистику" и "Дигитализација фото-архиве Новинске агенције ТАНЈУГ" учествовали су на 31. Међународном саветовању "Архивска пракса" у Тузли (Босна и Херцеговина), у периоду од 26. до 28. септембра 2018. године.

 

На међународном саветовању, у организацији Архива Тузланског кантона, учествовало је 40 излагача са простора Србије, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Презентовани су радови који се баве проблематиком и значајем канцеларијског пословања у систему управљања документима, техничко-технолошком заштитом архивске грађе и осталим актуелним питањима архивске теорије и праксе.

 

Учесници саветовања су присуствовали отварању изложбе "Цетиње у Првом светском рату" Државног архива Црне Горе.


Датум:  2. октобар 2018

Место:  Москва (Русија)

Тема скупа:  Проблеми биографије руске дијаспоре у Краљевини СХС/Југославији

Међународни округли сто на тему "Проблеми биографије руске дијаспоре у Краљевини СХС/Југославији",организован у знак обележавања 180-те годишњице установљавања дипломатских односа између Србије и Русије, одржан је у Москви, 2. октобра 2018. године.

Балкан и Србија традиционално имају посебну улогу у историји, политици и култури руског друштва и државе, јер је почетком 20. века, у годинама револуционарних потреса, Србија постала једна од првих земаља, која је примила десетине хиљада руских избеглица. Многи су у њој нашли своју другу отаџбину и своје вечно упокојење у братској српској земљи.

Учесници Округлог стола, у организацији Дома руске дијаспоре "Александар Солжењицин", Београдског универзитета, Архива Југославије и Историјског архива Београда, размотрили су широки спектар проблема културног прожимања и/или одбијања у контексту "личних историја" руских емиграната 20. и 21. века на Балкану, пре свега у бившој Југославији, а међу њима и Ранка Рађеновић, чији је реферат носио наслов "Роман О. Јакобсон, члан Српске академије наука".


Датум:  10-12. октобар 2018

Место:  Тара (Србија)

Назив скупа:  Међународно архивистичко саветовање "Тара 2018"

Тема скупа:  Архиви у електронском окружењу

Међународно архивистичко саветовање Тара 2018 - Архиви у електронском окружењу одржано је у периоду од 10- 12. октобра 2018. у хотелу "Оморика" на Тари, у организацији Архивистичког друштва Србије. Представници Архива Југославије били су: директор др Милан Терзић, помоћник директора др Бранка Докнић, конзерватор саветник Светлана Перовић Ивовић, која је имала излагање на тему "Приступ реформатирања архивске грађе у циљу превентивне заштите".

 

Након свечаног отварања саветовања , отворена је и изложба "Крива Дрина", аутора Жељка Марковића, вишег архивисте и директора Историјског архива Ужице.

 

Прва сесија је била посвећена теми: "Архиви у електронском окружењу - електронски документ и електронско архивирање", док тема друге сесије била "Архивска служба данас, анализа стања, питања, предлози и решења". На скупу је представило своје радове преко двадесет излагача из архива из Србије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе.


Датум:  6-7. децембар 2018

Место:  Београд (Србија)

Назив скупа:  Сједињене Америчке Државе у друштвеним и хуманистичким наукама у Србији

Представник Архива Југославије, архивистa Драган Теодосић, са својим саопштењем "Грађа и делатност Архива Југославије у контексту српско/југословенско-америчких односа" је учествовао на националној конференцији: "Сједињене Америчке Државе у друштвеним и хуманистичким наукама у Србији". Конференцију су организовали Филозофски факултет Универзитета у Београду и Институт економских наука из Београда, уз помоћ Амбасаде САД у Републици Србији.

 

Током два дана, у оквиру пет тематских целина: Историографија о САД у српско/југословенско-америчким односима; Институционализација америчких студија – Факултет политичких наука, Београд; Институционализација америчких студија – Филозофски факултет, Београд; САД и Србија: студије америчке културе, родне студије и медији и САД и Србија: економија и политика, саопштено је 20 од 22 најављена саопштења.


Датум измене стране: 08.02.2022.

2023. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |