Током 2021. године радници Архива присуствовали су следећим скуповима:

Датум:  6-8. октобар 2021

Место:  Нови Сад (Србија)

Назив скупа:  Међународно архивистичко саветовање "Архиви - прошлост која траје"

Тема скупа:  "Извори за повесницу", "Нова архивска стварност" и "Архивске зграде и архивска грађа - садашњост и будућност"

Октобар је месец када се одржава већ традиционално стручно саветовање Архивистичког друштва Србије. Ове године скуп је одржан у Новом Саду од 6. до 8. октобра, под слоганом "архиви - прошлост која траје". Организатори су били Архивистичко друштво Србије и Архив Војводине.
Боје Архива Југославије бранили су:

- др Светлана Стефановић ("Међународна година жена - ОУН 1975. у фондовима Архива Југославије");
- мр Драгош Петровић ("Културна сарадња Југославије и Чехословачке између два светска рата") и
- Иван Хофман ("Савезна комисија за културне везе са иностранством - извор за проучавање спољне политике Југославије 1949-1971").

Скуп је протекао у добром расположењу. Учесници су могли да чују више занимљивих излагања из различитих области архивистике и историографије и да, у мање формалној атмосфери слободног времена, размењују своја стручна и животна искуства.
Захваљујемо се љубазним домаћинима из Архива Војводине на гостопримству.


Датум:  14. октобар 2021

Место:  Џакарта (Индонезија) - онлајн

Назив скупа:  Округли сто о номинацији докумената о Првом самиту Покрета несврстаних, за међународни регистар Меморија света

Други Округли сто о номинацији докумената о Првом самиту Покрета несврстаних, одржаном у Београду 1961. године, а за међународни регистар Меморија света, одржан је онлајн 14. октобра 2021. године, у организацији Националног архива Индонезије. Подносилац ниминације је Национални архив Индонезије, уз подршку Архива Југославије (Република Србија), Националног архива Алжира и Националног архива Индије. У раду Округлог стола су учествовали директори архива поменутих земаља, као и амбасадори ових земаља у Џакарти.

Било је планирано да својом сагласношћу и приложеним документима номинацију подрже и земље као што су Египат, Гана и Етиопија. Међутим, Етиопија се уопште није одазвала. Што се тиче Гане, одазвала се амбасадорка те земље за Малезију и Индонезију, али без конкретног предлога, а у име Египта јавио се амбасадор те земље у Индонезији, тражећи још додатног времена да се у Египту искристалише ситуација и да се одлучи да ли ће прилогом својих докумената у номинацији учествовати Националн библиотека или Национални архив.
Будући да је за номинацију 2022/2023 крајњи датум 30. новембар ове године, питање је да ли ће ове земље учествовати.

За недељу дана Национални архив Индонезије ће организовати нови Округли сто да би се представници архива четири земље (Алжир, Индија, Индонезија, Србија) договорили о техничким детаљима потребним за номинацију.


Датум измене стране: 20.01.2022.

2024. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |