Сарадња у земљи

Архив Jугославије има редовну сарадњу са другим архивима у земљи, историјским институтима, Филозофским факултетом у Београду, музејима, библиотекама и другим установама културе.

Сарадња са институцијама
Београд, 16.јун
Сарадња са Београдском надбискупијом
Међуархивска сарадња
Зајечар,
14. март
У Зајечару отворена изложба "Београд - Џакарта од успостављања дипломатских односа до данас"
Зрењанин,
08. мај
У Зрењанину отворена изложба "Александар Први краљ Југославије 1918-1934."
Београд,
15. мај
У Архиву Југославије одржана промоција књиге "Аутомобили и династија Карађорђевића 1908–1941."
Београд,
19. септембар
У Архиву представљен зборник докумената ЈУГОСЛАВИЈА – ИНДОНЕЗИЈА, 1945-1967, истраживања и документи
Ужице,
07. октобар
У Ужицу отворена изложба "Личности и потписи"
Београд,
13. октобар
У Музеју историје Југославије отворена изложба "Београд, слободан град"
Зајечар,
19. октобар
У Зајечару отворена изложба "Југословенско-француски односи 1918–1941"
Београд,
21. октобар
У Архиву Југославије представљена монографија Специјална полиција у Београду 1941-1944
Зајечар,
17. децембар
У Зајечару отворена изложба "Краљевина Југославија у Друштву народа"
Врање,
19. мај
У Врању отворена изложба "Југословенско – француски односи 1918–1941"
Сарадња са школама и факултетима
Београд,
20-21. новембар
Одржане практичне вежбе студентима прве године историје.
Београд,
6. март
Ученици Средње машинске школе "Панчево" из Панчева боравили у Архиву. Ученици су посетили читаоницу Архива и разгледали изложбу "Саобраћај и везе у Краљевини Југославији".
Београд,
12. април
У просторијама Архива Југославије одржане практичне вежбе из архивистике за студенте историје.
Београд,
18-29. март
Ученици треће и четврте године "Саобраћајно-техничке школе Земун" посетили читаоницу и разгедали изложбу "Саобраћај и везе у Краљевини Југославији".
Гостовања изложби Архива
Краљево,
26. март
У Галерији Народног музеја у Краљеву отворена изложба Архива Југославије "Јован Дучић у дипломатији".
Врање,
29. март
У оквиру манифестације 47. Борине недеље и обележавања 51. године постојања и рада Историјског архива "31. јануар" у Врању, отворена је изложба Архива Југославије "Јован Дучић у дипломатији".
Сарадња са уметничком продукцијском групом Ноћ музеја
Београд,
19. мајар
Изложбом МИ ГРАДИМО ПРУГУ - ПРУГА ГРАДИ НАС. Омладинске радне акције у Југославији 1946–1951. Архив је учествовао на манифестацији Ноћ музеја 2012.

Припрема изложби архивских докумената

Архив Југославије и Министарство спољних послова Републике Србије приредили су изложбу архивских докумената на тему "Прва конференција шефова држава или влада несврстаних земаља, Београд 1961", поводом 50 година од одржавања Београдске конференције.

Гостовања изложби Архива

Сарадња са Уметничком продукцијском групом Ноћ музеја

Изложбом Портрети краљице Марије и кнегиње Олге Карађорђевићи Архив је учествовао на манифестацији Ноћ музеја 2011.

10 и 17. децембар 2010. Студенти историје Филозофског факултета из Београда у Архиву

У циљу едуковања будућих научних радника, проф. др Љубодраг Димић, одржао је (10. и 17. децембра 2010) вежбе студентима четврте године група Историја са Филозофског факултета у Београду у Архиву Југославије. Са радом установе, могућностима истраживања архивске грађе, издавачком делатношћу, читаоницом, депоима у којима се чува архивска грађа и информативним средствима, студенте су упознали Нада Петровић и Милан Медаковић, начелници у Архиву Југославије. О историјату фотографије и збирци фотографија, које поседује Архив, студентима је говорила Зорица Нетај. Проф. др Љубодраг Димић својим студентима објаснио је начин истраживања и коришћења архивске грађе у историографији. Студенти су имали прилику да виде оригинална документа из фондова: Емигрантска влада, Двор КЈ, Министарство трговине и индустрије КЈ, Збирка Милана Стојадиновића и Министарство просвете КЈ.

19. новембар 2010. Промоција књиге Историја Чачка, Хронологија од праисторије до 2000. године

У организацији Архива Југославије и Међуопштинског историјског архива у Чачку, у Архиву Југославије је 19. новембра 2010. одржана промоција књиге Историја Чачка, Хронологија од праисторије до 2000. године. Аутори књиге су Горан Давидовић и Лела Павловић. Као домаћин, присутне је поздравио Миладин Милошевић, в. д. директора Архива Југославије. О књизи су говорили Радован М. Маринковић, књижевник из Чачка, др Љубодраг Ристић са Балканолошког института и Лела Павловић, директор Међуопштинског архива из Чачка. Програм је водио Слободан Николић, професор књижевности у Чачанској гимназији. Промоцију су увеличали Ратко и Радиша Теофиловић, интерпретацијама народних песама из Србије.

15. октобар 2010. Студенти из Словеније у Архиву Југославије

Студенти мастер студија андрагогије и педагогије Филозофског факултета Универзитета у Љубљани и студенти андрагогије Филозофског факултета у Београду посетили су Архив Југославије 15. октобра 2010. године. Сусрет студената Словеније и Србије, организовао је Клуб студената андрагогије Филозофског факултета Универзитета у Београду у периоду од 14. до 17. октобра 2010. године. Студенти из Словеније изразили су жељу да посете Архив Југославије, упознају се са његовим радом, начином истраживања архивске грађе, фондовима и збиркама и њиховим информативним средствима. Приликом њиховог боравака у Архиву 15. октобра 2010, Нада Петровић и Милан Медаковић, начелници у Архиву Југославије, упознали су их са радом установе, могућностима истраживања архивске грађе, издавачком делатношћу, читаоницом и депоима у којима се чува архивска грађа. Студенти су у Архиву боравили од 12 до 14 часова.

19. јул 2010. Студенти историје из Руске Федерације у Архиву Југославије

Студенти Историјског факултета – одсек за Историју Балкана Уралског државног универзитета из Екатеринбурга, који су на студијском боравку у Београду, посетили су Архив Југославије са проф. др Љубодрагом Димићем и др Александром Животићем. Упознати су са радом Архива, погледали изложбу Југословенске владе 1918-2006, а у читаоници са информативним средствима фондова и збирки Архива. Боравак у Београду до 8. августа 2010. године, искористиће за истраживање архивске грађе у Архиву Југославије и Архиву Србије. Испред Архива Југославије, студенте је поздравио Миладин Милошевић, в.д. директора Архива и Нада Петровић, начелник у Архиву.

27. мaj 2010. Архиву Југославије додељена захвалница Завода за заштиту споменика културе града Београда

У години јубилеја, 50 година постојања Завода за заштиту споменика културе града Београда, на свечаности која је уприличена 27. маја 2010. године, Архив Југославије добио је ЗАХВАЛНИЦУ "за дугогодишњу сарадњу и изузетан допринос очувању, унапређењу и афирмацији непокретних културних добара на подручју Београда." Зграда Архива Југославије увршћена је у културна добра као споменик културе. Архив Југославије, као објект градске архитектуре, спада у добра која уживају статус претходне заштите.

19. мaj 2010. Студенти историје из Косовске Митровице и Београда у Архиву Југославије

Архив Југославије 19. маја 2010. године био је место где су се окупили најбољи студенти историје Филозофског факултета из Косовске Митровице са асистентом мр Далибором Елезовићем и Филозофског факултета из Београда са проф. др Љубодрагом Димићем. Са проф. др Љубодрагом Димићем, поред студената 3 и 4 године историје, дошао је најмлађи доктор историјских наука Александар Животић, др Слободан Селинић и будући доктори историјских наука Наташа Милићевић и Владимир Цветковић. Студенте историје поздравио је Миладин Милошевић, в.д. директора Архива, а са радом установе, њеним фондовима и збиркама, начином и могућностима истраживања, издавачком делатношћу, читаоницом и депоима, упознали су их Нада Петровић и Милан Медаковић, начелници у Архиву Југославије. Посебна част и задовољство, било је чути излагање проф. др Љубодрага Димића о: историјату Катедре за историју Југославије на Филозофском факултету у Београду, професорима који су били оснивачи Катедре, важности и значају Архива за проучавање тема из историје Југославије, фондовима који садрже архивску грађу о Косову и Метохији, задацима и потреби историјске науке, као и будућих историчар, да осветле и истраже поједине сегменте из историје Југославије, а посебно Косова и Метохије. Студенти су погледали изложбу архивских докумената Југословенске владе 1918-2006. уз стручно објашњење проф. др Љубодрага Димића, и Душана Јончића, једног од аутора изложбе. Сусрет је био и прилика за договор о будућој сарадњи два факултета и Архива Југославије. Договорено је, да се и у наредним семестрима, организују оваква едукативна окупљања студената историје у Београду и Косовској Митровици.

29. октобар 2009. Трибина САЧУВАТИ И ПОДЕЛИТИ ПАМЋЕЊЕ СА ДРУГИМА

Архив Југославије, у сарадњи са Музејом Николе Тесле, покреће трибину под називом САЧУВАТИ И ПОДЕЛИТИ ПАМЋЕЊЕ СА ДРУГИМА. Жеља организатора је да се путем презентације рада архива и других установа заштите културних добара које поседују архивску грађу, размене искуства и подстакне стручна расправа о примени савремених решења у домаћој архивистичкој теорији и пракси. Прва студија случаја посвећена је личној архиви Николе Тесле. Кроз излагања стручњака из Музеја Николе Тесле и експерата који су укључени у пројекте Музеја, као и путем изложбене поставке, пројекција и презентација музејских издања, представљени су начини решавања сложеног задаткада се лична архива Николе Тесле обради и приреди за јавно коришћење.

04. јун 2009. Посета студената историје Филозофског факултета из Косовске Митровице Архиву

Архив Југославије посетило је 20 студената Филозофског факултета Катедра за историју из Косовске Митровице са асистентом мр Далибором Елезовићем 4. јуна 2009. године. Студенте историје, са радом Архива, богатством његових фондова и збирки, историјатом и зградом, упознали су Нада Петровић и Милан Медаковић, начелници у Архиву Југославије. Душан Јончић, један од аутора поставке, провео је студенте кроз изложбу Југославија у међународним односима 1918-1992. У оквиру даље сарадње ове две културне и научне установе, на Филозофском факултету у Косовској Митровици биће постављена изложба архивских докумената Југославија у међународним односима 1918-1992. Изложба ће бити отворена у време одржавања Међународног научног скупа Косово и Метохија у цивилизацијским токовима, од 7. до 11. октобра 2009.

11. март 2009. Сарадња Архива и Одељења за андрагогију Филозофског факултета у Београду

У циљу едукације младих и њиховог упознавања са институцијама културе, Архив Југославије 11. марта 2009. године, посетило је 30 студената прве године групе Андрагогија са Филозофског факултета Београду. У договору са др Катарином Поповић, доцентом на Одељењу Андрагогије, студенте су са Архивом Југославије, његовим историјатом, зградом, надлежностима, читаоницом и начином истраживања и коришћења архивске грађе, упознали Нада Петровић и Милан Медаковић, начелници у Архиву Југославије. Изјава захвалности др Катарине Поповић Архиву Југославије.

Сарадња у земљи у 2008. години
Прокупље,
30. јануар - 29. фебруар
Гостовање изложбе Александар I краљ Југославије 1918-1934.
Ваљево,
8. фебруар – 7. март
Гостовање изложбе Тито – Стаљин
Београд,
20 - 27. март
Запослени из Одељења за архивске послове и регистратурски материјал Народне банке Србије на пракси у Архиву Србије и Црне Горе На пракси је било 12 полазника (6 са високом, 2 са вишом и 4 са средњом школском спремом). Праксу су обавили у Одељењу за сређивање архивске грађе, Одељењу за информисање, објављивање архивске грађе и међународну сарадњу као и у Одељењу за надзор, заштиту и коришћење архивске грађе Архива СЦГ.
Чачак,
25. април
Гостовање изложбе Кнез Павле Карађорђевић краљевски намесник 1934-1941.
Зајечар,
9. мај
Гостовање изложбе Кнез Павле Карађорђевић краљевски намесник 1934-1941.
Београд,
17. мај
Сарадња са Уметничком продукцијском групом Ноћ музеја и учествовање Архива Србије и Црне Горе на 5. манифестацији Ноћ музеја
Београд,
20 -26. октобар
Архив Србије и Црне Горе учествовао је на 53. међународном сајму књига у Београду.
Београд,
10. новембар и 5. децембар
Сарадња Архива и Одељења за историју Филозофског факултета у Београду У оквиру сарадње Архива Србије и Црне Горе и Одељења за историју Филозофског факултета у Београду, професори са Катедре за Историја Југославије др Љубодраг Димић и др Мирјана Радојевић боравили су са студентима треће и четврте године студија у Архиву Србије и Црне Горе 10. новембра и 5. децембра 2008. године. Циљ боравка је био да се студенти упознају са Архивом, његовим историјатом, архивским фондовима и збиркама, условима и начином коришћења архивске грађе у научне сврхе. Са свим тим, студенте је упознао Миладин Милошевић, в.д. директора Архива. Студенти су обишли и изложбену поставку архивских докумената "Југославија у међународним односима 1918 – 1992", уз стручно објашњење Душана Јончића, једног од аутора изложбе.
Зрењанин,
9. децембар
Гостовање изложбе Кнез Павле Карађорђевић краљевски намесник 1934-1941.
Београд,
13. децембар
Семинар Историјски извори у настави историје Архив Србије и Црне Горе посетили су професори историје београдских средњих и основних школа, 13. децембра 2008, у оквиру семинара Историјски извори у настави историје. Семинар је организовала Агенције Дуга – Цо уз подршку Архива Србије, чији је програм уврштен у Каталог програма стручног усавршавања запослених у образовању за школску 2008/2009 годину под редним бр. 147. Циљ семинара је, да професори у својој настави, што боље едукују ученике за њихова будућа истраживања и коришћења архивске грађе као историјског извора првог реда. Тим поводом у Архиву СЦГ организовано је предавање за 37 професора историје београдских школа. Са историјатом Архива, организацијом, делатности, надлежностима, фондовима и збиркама, раду са истраживачима и др. професоре је упознала Нада Петровић, начелник за информисање у Архиву СЦГ. Са изложбом архивских докумената Југославија у међународним односима 1918-1992, присутне професоре упознао је Душан Јончић, један од аутора изложбе.

Припрема изложби архивских докумената

Остварена је сарадња са Службом за међународно правне послове Министарства спољних послова Републике Србије ради истраживања докумената за изложбу "Кнез Павле – краљевски намесник 1934-1941.", а у Архиву југословенске кинотеке припремљен је колаж документарних филмова o кнезу Павлу који је приказан приликом отварања изложбе.

Гостовања изложби Архива

Изложба "Тито – Стаљин" гостовала је у Ужицу, Пожаревцу, Зрењанину и Шапцу.

Изложба "Александар Први краљ Југославије" гостовала је у Чачку.

Припрема издања Архива

Др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју, написао је предговор и био је рецензент за другу књигу Извештаји Министарства иностраних послова КЈ за 1931.

Посете

Колектив Архива Војводине 30. јануара 2007. године посетио је Архив СЦГ. Колеге су упознате са радом Архива, историјатом зграде, посетили су читаоницу и показани су им депои. Посета је учињена поводом изложбе Александар Први – краљ Југославије 1918-1934. Чланови колектива Архива СЦГ присуствовали су 14. децембра 2007. обележавању Дана архива у Архиву Србије.

Припрема изложби архивских докумената

Остварена je сарадња са Mузејем историјe Југославије и Министарством спољних послова - Службом за међународне правне послове, ради истраживања докумената за изложбу "Тито – Стаљин".

Предговор за каталог изложбе написао је проф др Љубодраг Димић (Катедра за историју Југославије Филозофског факултета).

У Архиву југословенске кинотеке припремљен видео запис о потписивању Споразума о сарадњи СССР-а и Југославије 11. априла 1945. године у Москви.

Гостовања изложби Архива

Изложба Дипломатија Краљевине Југославије 1918-1941. године гостовала је у Ужицу и Зајечару.

Изложба "Александар Први краљ Југославије" гостовала је у Чачку.

Промоције издања Архива

Промоција прве књиге едиције Извори за историју међународних односа, Извештаји МИП-а КЈ за 1930. годину одржана је у Ужицу и Крагујевцу.

Остварени су контакти и сарадња са Секретаријатом за културу Скупштине града Београда и средствима јавног информисања у вези медијске презентације изложбе и међународног округлог стола "Тито – Стаљин".

Међуархивска сарадња

У Архиву СЦГ, 19. маја 2005. године, отварена је изложба "Крагујевац на старим географским картама, плановима и цртежима", коју је приредио Историјски архив Шумадије из Крагујевца.

Сарадња са научним институцијама

У току 2005. године Архив Србије и Црне Горе интензивирао је сарадњу са Институтом за савремену историју, Институтом за новију историју Србије, Филозофским факултетом, архивима и другим научним установама. Као вид сарадње са поменутим установама, је објављивање и промоције зборника докумената архивске грађе, књига, монографија и других публикација насталих на основу истраживања архивске грађе у Архиву СЦГ.

Објављен је и промовисан зборник радова Велике силе и мале државе у хладном рату 1945-1955, случај Југославије. Зборник је објављен у сарадњи Архива СЦГ са Катедром за историју Југославије ФФ у Београду, Институтом за новију историју Србије и Центром за истраживање хладног рата LSE у Лондону. Ови радови излагани су на научном скупу који је одржан у Архиву СЦГ, почетком новембра 2003. године. Зборник је промовисан 15. јуна 2005. године у Архиву СЦГ, а говорили су проф. др Милан Ристовић и проф. др Љубодраг Димић.

У сарадњи са Институтом за савремену историју представљене су две књиге 26. јануара 2005. године:
1. Карантин за идеје Логори за изолацију сумњивих елемената у Краљевини СХС 1919-1922. година аутора мр Горана Милорадовића и
2. Београдски универзитет 1944-1952. године, аутора мр Драгомира Бонџића.
О књигама су говорили проф.др Милан Ристовић, проф. др Љубодраг Димић, др Момчило Павловић и аутори.
У Архиву је представљена и књига Рудничани и таковци у ослободилачким ратовима Србије 1912-1918. године, аутора Исидора Ђуковића, која је настала делимично и на архивској грађи Архива СЦГ. Промоција је организована у сарадњи са општином Горњи Милановац, 12. априла 2005. године.
У сарадњи са Институтом за новију историју Србије, у Архиву СЦГ 14. децембра 2005. године представљене су две књиге сарадника из тог института, а које су настале на основу истраживања у Архиву СЦГ:
1. Основно школство у Србији 1918-1941. др Момчила Исића и
2. Београд 1960-1970. снабдевање и исхрана, мр Слободана Селинића.
О књигама су говорили др Момчило Митровић, проф. др Љубодраг Димић и мр Драгомир Бонџић.

Настављена је успешна сарадња са Филозофским факултетом – катедром за историју Југославије. У Архиву СЦГ организована је тзв. студентска радионица за студенте IV године групе историје. Са професором Љубодрагом Димићем, студенти су, према договореном програму, четири пута (у току априла и децембра) боравили у Архиву. Упознати су са делатношћу Архива, фондовима и збиркама и показан је начин коришћења грађе. Добили су на увид неколико информативних средстава (инвентаре и пописе) и грађу фондова, за теме које су их интересовале. Сарадња са Филозофским факултетом – катедром за историју Југославије, траје неколико година и наставиће се на обострано задовољство.

Започела је сарадња са Мегатренд факултетом, на њихову молбу. Студентима Мегатренда одржане су вежбе у Архиву СЦГ, упознати су са историјатом зграде Архива, његовим радом, архивским депоом и начином коришћења грађе. Планирано је да се сарадња са Мегатрендом настави.

Практична настава - досадашње активности

Студенти историје школске 2002/03, 2003/04, 2004/05, 2005/06. и 2006/07. године, који су били на практичним вежбама из архивистике, највише интересовања су показали за фонд Двора Краљевине Југославије. Интересовала су их документа о културном животу и приликама на двору, породичне фотографије династије Карађорђевића и др. Осим тога, били су заинтересовани за документа о спољној и унутрашњој политици Краљевине Југославије, атентату на краља Александра I Карађорђевића у Марсеју 1934. године, проституцији 30-их година 20. века у КЈ, политичким странкама у КЈ, спољнотрговинским и привредим односима КЈ са другим земљама, суђењу Дражи Михаиловићу, верским заједницама и њиховом односу са државом ФНРЈ, односима Југославије са земљама Информбироа као и за друге теме. За наведене теме, студенти су добили на увид архивску грађу фондова и збирки: Двор Краљевине Југославије (АЈ-74), Министарство унутрашњих послова КЈ (АЈ-14), Министарство иностраних послова КЈ (АЈ-334), Збирка Милана Стојадиновића (АЈ-37), Савез комуниста Југославије (АЈ-507), Емигрантска влада (АЈ-103), Министарство вера КЈ (АЈ-69), Централни прес биро (АЈ-38), Министарство просвете КЈ (АЈ-66), Посланство КЈ у Турској – Анкара (АЈ-370), Посланство КЈ у Француској – Париз (АЈ-388).

Студенти Филолошког факултета – катедра за библиотекарство, током марта 2007. боравили су Архиву СЦГ са проф. др Бојаном Ђорђевићем. Директор Архива СЦГ Миладин Милошевић упознао их је са историјатом и радом Архива, архивском грађом, бројем фондова и збирки које Архив поседује. Начелник Одељења за заштиту архивске грађе Милан Медаковић показао је студентима депое у којима је смештено 811 архивских фондова и збирки.

Међуархивска сарадња

У посети Архиву СЦГ био је колектив Војног архива. Упознати су са радом свих одељења Архива, а посебно интересовање су показали за електронску обраду информативних средстава о фондовима и збиркама. Вођени су разговори са колегама из других архива, у вези са будућим посетама ради упознавања са начином рада Архива СЦГ.

За Пројекат Историјског архива Београда Хронологија, архивисти Архива СЦГ извршили су истраживања и одабир фотографија за период XX века, урађен је попис са сигнатурама и легендама. Архиву Србије, ради реализовања пројекта изложбе Архивска грађа о односима Србије /Југославије и Француске пружене су информације о архивској грађи Архива СЦГ и о конкретним документима о односима Краљевине СХС/Југославије и Француске. Указано је и на литературу која може да послужи за праћење хронологије тих односа.

Сарадња са научним институцијама

Филозофски факултет – катедра за историју Југославије и Архив СЦГ организовали су практичбну наставу – вежбе за студенте IV године, групе историја. Са професором Љубодрагом Димићем, студенти су у току зимског и летњег семестра, неколико пута боравили у Архиву. Упознати су са делатностима Архива, фондовима и збиркама и показан им је начин коришћења грађе. Добили су на увид неколико информативних средстава (инвентаре и пописе) и грађу фондова, за теме које су их интересовале. Договорено је да се ова врста сарадње са Филозофским факултетом настави, прецизиран је њен интензитет и садржина сарадње.

Архив СЦГ у сарадњи са СО Савски венац и библиотеком Исидора Секулић организовао је 30. јуна 2004. године свечаност поводом доделе књижевне награде "Исидора Секулић". Награду је добио професор Владета Јеротић.

У сали Архива СЦГ, промовисана је књига академика Андреја Митровића: Банке у Краљевини Србији 1878-1914.

Практична настава - досадашње активности

Студенти историје школске 2002/03, 2003/04, 2004/05, 2005/06. и 2006/07. године, који су били на практичним вежбама из архивистике, највише интересовања су показали за фонд Двора Краљевине Југославије. Интересовала су их документа о културном животу и приликама на двору, породичне фотографије династије Карађорђевића и др. Осим тога, били су заинтересовани за документа о спољној и унутрашњој политици Краљевине Југославије, атентату на краља Александра I Карађорђевића у Марсеју 1934. године, проституцији 30-их година 20. века у КЈ, политичким странкама у КЈ, спољнотрговинским и привредим односима КЈ са другим земљама, суђењу Дражи Михаиловићу, верским заједницама и њиховом односу са државом ФНРЈ, односима Југославије са земљама Информбироа као и за друге теме. За наведене теме, студенти су добили на увид архивску грађу фондова и збирки: Двор Краљевине Југославије (АЈ-74), Министарство унутрашњих послова КЈ (АЈ-14), Министарство иностраних послова КЈ (АЈ-334), Збирка Милана Стојадиновића (АЈ-37), Савез комуниста Југославије (АЈ-507), Емигрантска влада (АЈ-103), Министарство вера КЈ (АЈ-69), Централни прес биро (АЈ-38), Министарство просвете КЈ (АЈ-66), Посланство КЈ у Турској – Анкара (АЈ-370), Посланство КЈ у Француској – Париз (АЈ-388).

Студенти Филолошког факултета – катедра за библиотекарство, током марта 2007. боравили су Архиву СЦГ са проф. др Бојаном Ђорђевићем. Директор Архива СЦГ Миладин Милошевић упознао их је са историјатом и радом Архива, архивском грађом, бројем фондова и збирки које Архив поседује. Начелник Одељења за заштиту архивске грађе Милан Медаковић показао је студентима депое у којима је смештено 811 архивских фондова и збирки.

Датум измене стране: 10.01.2022.

2023. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |